Fotó: fradi.hu

Kubatov: "A csapatunk alkalmas arra, hogy elkapja a Manchester Cityt is" - a Fradi-elnök a saját hibájáról és a Csercseszov-Zubkov viszonyról

A Ferencváros elnöke elmondta, nekik is tanulsággal járt az, hogy a pályájuk végén lévő Róbert Mak és Marko Marin nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.
Póczik Dávid 2022. július 1., péntek 9:15
Fotó: fradi.hu
A Ferencváros elnöke elmondta, nekik is tanulsággal járt az, hogy a pályájuk végén lévő Róbert Mak és Marko Marin nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.
Szerző: Póczik Dávid 2022. július 1., péntek 9:15

Peter Stöger menesztéséről

– Edzőt váltottunk, ez volt az elmúlt időszak egyik legnehezebb döntése – mondta az FTC elnöke, Kubatov Gábor a Fradi podcastban. – Az én hibámból választottunk egy olyan edzőt, aki nem illett a csapatunkhoz. Ez sok időt elvett tőlünk, és mi nagyon sokat dolgoztunk ezen, hogy még egyszer már nem hibázhatunk. Nem eredményfüggő volt a döntés, hanem az öltöző annyira széthúzott, hogy ezt nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Ez volt a valódi indok. Peter Stöger egy nagyon intelligens, nagyon cizellált ember, de lehet, hogy ez a stílus nem stimmelt ehhez a kerethez, hiszen 15 nemzetből vannak labdarúgóink.

Csercseszov

– Csercseszovval könnyű megtalálni a közös hangot, meg lehet vele beszélni mindent. Egy olyan karmester, aki tud játszani a szimfonikus zenekar minden hangszerén. Nagyon komoly szakmai stábot hozott el. Az elemzőstáb, segédedzők, kapusedzők és különösen az erőnléti stáb tekintetében nagy előrelépés történt, elhozott magával egy spanyol erőnléti edzőt. Ő rögtön hozott egy másik mérőeszközt, amiről azt gondoltam, nincs is jelentősége, de van. Behozott olyan dolgokat, amikre én nem is mertem volna gondolni. Egy nagyon izgalmas személyiség, aki nagyon jól összefogja a csapatot. Azt se felejtsük el, hogy néhány éve ő benne volt a világ tíz legjobb edzőjében. 

A Fradit felszólították, hogy távolítsák el Csercseszovot

– Le is ültem vele beszélni. Nem akartam ezt a háborús konfliktust felhozni, de az volt az érzésem, hogy minket nagy nyomás alá fognak helyezni, ha külföldre megyünk, hogy ő egy orosz. De mondtam neki, hogy mi kötöttünk egy szerződést, ehhez pedig tartani fogja magát a klub. Úgy látom, hogy megnyugodott, ez is egy fontos dolog. Azt is mondtam neki, hogy Csajkovszkij zongoraversenyét is fogjuk hallgatni és Tolsztojt is fogunk olvasni attól függetlenül, hogy oroszok. Pont azokat a dolgokat hibázzuk el, amiket a coubertini-elvek lefektettek: a sport közelebb visz minket a békéhez. Meggyőződésem, hogy a sport ezt meg tudja tenni.

Nekünk van ukrán labdarúgónk is (Olekszandr Zubkov - a szerk.). Volt valaki szerint is konfliktus közöttük? Nem, mert sportemberek, nem ők indították a háborút. Persze fáj nekik, ami a hazájukkal történik, nem biztos, hogy mindenben egyetértenek, de a sport közelebb vitte őket egymáshoz. Mindig ki fogok állni az edzőnk mellett.

Tokmac szerződéshosszabbításáról

– Egy közös vacsora alkalmával felidéztem neki azt az időszakot, amikor ő idekerült a klubhoz, mert amikor először találkoztam vele a stadionban, akkor mondtam neki, hogy mi nem játékost keresünk, hanem partnert. Ugye ő szabadon igazolhatóvá vált, ez azt jelenti, hogy neki nincs szerződése és ingyen távozik egy klubhoz. Volt neki három komoly ajánlata is: egy arab országból, Törökországból és Japánból is.

Azt hiszem, hogy pénzügyi ajánlat terén a mi ajánlatunk volt a legrosszabb, de van köztünk egy jó, személyes kapcsolat, van egy kiváló edzője, jól érzi itt magát a családjával és van a klub körül egy anyagi biztonság. Így született a megállapodás.

Lehet, hogy lehetett volna más játékosi idehozni, több pénzért, de büszke vagyok rá, hogy van egy klubhűség.

Érkezők és távozók

– Elment Miha Blazic és Lasha Dvali, két kiváló emberről és labdarúgóról van szó, távozott Róbert Mak, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, valamint Marko Marin - ők olyan, mintha pályájuk végén egy levezetésre jöttek volna, pedig amikor mi szerződést kötöttünk velük, akkor jeleztük, hogy ez nem egy levezető klub, itt nem olyan alacsony színvonalú foci van, mint ahogyan azt ők elképzelik.

Mondtam nekik, ha ti húzóemberek akartok lenni, akkor itt bele kell adni mindent. Nem tették meg. Ez nekünk is egy tanulsággal járt, hogy egy pályája végén lévő játékossal mennyire szabad majd szerződést kötnünk.

A Bajnokok Ligájáról

– A BL-csoportkörben toronymagasan a legkisebb költségvetéssel rendelkeztünk, a második legkisebb költségvetésű együttes is nagyjából 20 millió euróval nagyobb költségvetéssel rendelkezett. A Manchester City költségvetése például 960 millió euró a költségvetése, de ha azt kérdezitek tőlünk, hogy egyszer a Manchester Cityt el kéne-e kapni, akkor szerintem el. A mi csapatunk alkalmas erre. Persze kell hozzá egy nagy adag szerencse és hogy lenézzenek minket, hogy nekik semmi ne jöjjön össze, nekünk pedig minden, de én abban reménykedem, hogy még egy ilyen nagy csapatot is le lehet egyszer teríteni, mint ahogyan egy nagyon jó eredmény közelében voltunk a Juventus ellen. Nem a pénz focizik a pályán.

A Tobol elleni BL-selejtezőről

– Az európai légiközlekedés összeomlása miatt csak egy olyan géppel tudunk menni, aminek le kell szállni Törökországban tankolni. Van négy óra időeltolódás is. A jó hír az, hogy majd nekik is ugyanennyi időt kell ide utazniuk és ugyanennyi időeltolódásuk lesz. Egy egész más közegbe megyünk, Ázsiába megyünk át, de a helyzet az, hogy nem kell foglalkozni az ellenféllel, hanem nekünk kell a legtöbbet kiadni magunkból és odafigyelni az első perctől. A visszavágón aztán majd várja őket a ferencvárosi pokol és reméljük a nagy számú közönségünk előtt tudjuk megünnepelni a továbbjutásunkat.

A célokról

– Nekünk bajnokságot kell nyerni, hogy a BL-ben tudjunk indulni, különben csak az Európa Konferencia Ligában indulhatnánk, ami nekem kicsit kevés és szűk, azt nem szeretném. Az elsődleges, hogy megnyerjük a bajnokságot, de most, hogy olyan csapatunk van, ahol minden poszton két azonos képességű játékos szerepel, szerintem meg kell tudni oldani.

A második számú cél, hogy megéljük a kupatavaszt, a legjobb lenne, ha a BL-ben tennénk meg ezt, de ha ott nem, akkor az Európa Ligában. Az egy egész más felkészülés lenne télen, egész más igazolási lehetőségek.

Mivel lenne elégedett jövő nyáron?

– Soha nem leszek elégedett. Ha én elégedett lennék, abbahagynám ezt a munkát. Vannak elégedett estéim, amikor mondjuk megnyerünk egy bajnokságot, de másnap egész nap azon gondolkozom, hogyan lehetne ennél többet tenni.

Olvastad már?
Csercseszov az Eb-rutinját is használja a Fradinál: "Sok a hamis pletyka, itt nincsenek titkok"
A második edzőtábort követően a Ferencváros vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov a Szport-Ekszpressznek beszélt a Fradira váró, jövő héten kezdődő első BL-selejtezős párharcról, két orosz játékossal kapcsolatos pletykáról, és arról, mikor vállalhat újra szerepet a hazájában.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Raul Gustavo
A Corinthians már bejelentette, hogy Raul Gustavo orvosin vesz részt az FTC-nél, és azt követően aláírhat a magyar bajnokhoz.
Fradi
Raul Gustavo
A Csakfoci korábban beszámolt róla, hogy Raul Gustavo a Corinthiansból a Fradiba szerződhet. Az Üllői129 szerint a brazil játékos már meg is érkezhetett Budapestre.
ETO
Zeljko Gavric
A győriek szerződtették a dunaszerdahelyi DAC támadóját, Zeljko Gavricot.
Tovább az összes átigazoláshoz