Szabics bemutatkozott: "A Vidi haza tudott hozni az európai foci csúcsáról, feladtam ezért az Eb-t is"

Három éven belül bajnoki cím, ütőképes csapat kialakítása, Bólogató Jánosok nélkül - bemutatkozott a Szabics Imre vezette szakmai stáb Fehérváron.
Dudás Gábor 2021. április 2., péntek 11:48
Három éven belül bajnoki cím, ütőképes csapat kialakítása, Bólogató Jánosok nélkül - bemutatkozott a Szabics Imre vezette szakmai stáb Fehérváron.
Szerző: Dudás Gábor 2021. április 2., péntek 11:48

Mint ismeretes, április 1-től Szabics Imre a MOL Fehérvár FC vezetőedzője, munkáját a Vidi két korábbi válogatott játékosa, Juhász Roland és Torghelle Sándor segíti. Az új szakmai stáb hivatalosan egy pénteki sajtótájékoztatón mutatkozott be a nyilvánosság előtt.

Az eseményen Kovács Zoltán sportigazgató is részt vett volna, azonban szűk családi körében pozitív koronavírus esetet regisztráltak, ezért ő is kontaktszemélynek számít, így nem lehetett ott a MOL Aréna Sóstóban.


"Nem volt könnyű két dologra figyelni egyszerre"

- Nagyon-nagyon örülünk Juhász Rolanddal és Torghelle Sándorral együtt, hogy a tegnapi napon fel tudtunk venni a munkát több hétnyi várakozást követően. Nagyon jók az eddigi benyomásaink és nagyon várjuk már a hétvégét.

Nem volt könnyű, hiszen egy Eb-t adtam föl, illetve a vb-selejtezők további menetét.

Nagyon-nagyon intenzív tíz napon vagyok túl az osztrák válogatottal, nem volt könnyű két dologra figyelni egyszerre, azonban a Vidinél is nagyon-nagyon segítőkész munkatársakra találtunk, és szerencsére át tudtuk hidalni a Sanyi és a Roli segítségével ezt a négy-öt hetet. Először is most a rövid távú célokra koncentrálunk, arra, hogy nyárig minél sikeresebbek tudjunk lenni. A keret adott, maximális bizalom van mindenki irányában. Természetesen megpróbálunk már a hétvégén sikeresek lenni. Mi minden mérkőzést meg akarunk nyerni, ezért is van a stábban Roland és Sanyi, hiszen alázatosak, sikeresek és nyerő típusúak is - mondta Szabics Imre bemutatkozó sajtótájékoztatóján arra is válaszolva, hogy mennyire volt nehéz otthagyni az En-n résztvevő osztrák válogatottat.

"Bólogató Jánosokkal nem fog sokra jutni az ember"

Szabics két segítője így fogalmazott saját feladatát illetően:

Juhász Roland: - A legeslegfontosabb az tényleg, hogy amit a pályán tapasztaltunk és azokat a dolgokat, amit a hosszú pályafutásunk során átéltünk, azokat próbáljuk itt most kamatoztatni. Nekem volt már szerencsém az elmúlt fél évben itt, a második csapatnál edzősködnöm, szerepet vállalnom, és szeretném is megköszönni a lehetőséget, illetve a sok segítséget. Azt én is tapasztaltam már játékosként is, és most így edzőként is, minden adott a jó szerepléshez. Nyilván minden erőnkkel mi is azon leszünk, hogy hozzátegyük azt a pluszt, amivel az a csapat sikeresebb lehet. 

Bár Juhász korábban úgy nyilatkozott, hogy nem feltétlenül szeretne edzőként dolgozni a labdarúgásban, most mégis vállalta a felkérést.

- Nyilván azért a szakmában vannak olyan nevek, olyan szakvezetők, olyan vezetőedzők, akiknek a hívására nem mondhat szerintem senki nemet. Ez az én esetemben is így volt most. És hogy ha később akár úgy hozza az élet, hogy sportvezetőként vagy szakmai vezetőként lehetne majd lehetőségem dolgozni a futballban, azt gondolom, hogy igazán valaki akkor lehet jó szakvezető és szakmai irányító, hogyha van pályán is tapasztalata, én pedig abszolút úgy állok ennek, hogy a maximumot próbálom kihozni. Nyilván nekem is az érdekem, hogy fejlődjek.

Torghelle Sándor: - Az, hogy mi a feladatom, egyértelmű, az, hogy minden tudásommal segítsem Szabics Imre vezetőedző munkáját. A csapatot ismerjük, tudjuk azt, hogy mire képesek a játékosok. Minden megszerzett tudásomat - amit az elmúlt időszakban megtanultam és húsz év óta vagyok a labdarúgásban - próbálom, mint edző kamatoztatni. Egyértelmű, hogy fegyelmezettséget várunk a csapattól, a játékosoktól. Határozottan és keményen - amilyen én is voltam, mint játékos, mert e nélkül szerintem nem tudsz eredményes lenni.

Szabics szerint a munkamegosztásnak is idő kell, ami kialakul, de úgy tervezik, hogy Torghelle a támadásokért, Juhász pedig a védekezésért lesz felelős, míg ő fogja majd össze a feladatokat, a végső döntés joga az övé lesz.

- Én azokat a munkatársakat kedvelem, akiknek erős véleményük van, hiszen a súrlódások hozzátartoznak ahhoz, hogy sikeresek tudjunk lenni és bólogató Jánosokkal nem fog tudni sokra jutni az ember - fogalmazott Szabics.

A csakfoci.hu kérdésére az új vezetőedző elárulta, mit értett azon, hogy a következő 10 évben szeretne a Vidi kispadján ülni, illetve hogy ebben mennyi a realitás és mennyi az úgymond kincstári optimizmus?

- Én ezt úgy értettem, hogy szeretnék jól dolgozni és minél tovább szeretném élvezni a MOL Fehérvár vezetőségének a bizalmát, hiszen azt mutatná meg igazán, hogy sikeresen és jól dolgozunk. Szeretnénk jól teljesíteni minél hosszabb távon és az a célunk, hogy minél sikeresebbek legyünk, rövid, közép és hosszú távon is.

Ez a Fehérvár erejét és a magyar foci fejlődését is mutatja

Felmerült az a kérdés is, hogy voltak-e Szabicsnak esetleg más megkeresései is a Vidién kívül?

- Természetesen voltak megkeresések, azonban ezekről a dolgokról nem beszél az ember.

A MOL Fehérvár erejét mutatja az, hogy haza tudott hozni az európai foci csúcsáról, hiszen egy Európa-bajnokságra készülő válogatottnak a pályaedzőjét el tudta csábítani. Ez nagyon nagy fegyvertény és mutatja a magyar labdarúgás fejlődését is.

 

Szabics arról is beszélt, milyen elemeket talált Ausztriában, amelyek ott jól működnek és akár át lehet emelni a magyar futballba is.

- Természetesen vannak olyan dolgok az osztrák labdarúgásban, amiket át lehet iktatni a magyar labdarúgásba, viszont a magyar labdarúgásban is vannak olyan elemek, amit az osztrákba át lehet juttatni. Felejtsük el azt, hogy lebecsüljük saját magunkat. Vannak nagyon komoly értékeink, mi, magyar emberek nagyon szorgalmasak vagyunk, külföldön is meg tudjuk állni a helyünket, és ez is bizonyítja azt, hogy értékesek vagyunk.

Három éven belül legalább egy bajnoki cím

Az új stábnak a válogatottbeli kötelezettségek miatt sem lesz egyszerű dolga a Kisvárda elleni bajnokin.

- Tegnap voltunk itt először, a csapat egyharmada volt jelen az edzésen. A mai nap folyamán jön a második harmad és a holnapi nap folyamán a pandémia miatti tesztelések után csatlakozik a közös edzéshez a keret többi tagja. Konkrétan egy napunk lesz felkészülni a Kisvárda elleni mérkőzésre - de mi nem sírunk, megpróbáljuk kihozni a maximumot, és a legjobb tudásunk szerint felkészíteni a csapatot erre a mérkőzésre, amit ugyanúgy meg szeretnénk nyerni, mint minden egyes mérkőzést a továbbiakban - mondta Szabics, aki arról is beszélt, hogy a bajnoki ezüst vagy a kupagyőzelem megszerzése-e a fontosabb számára.

- Mind a két cél ott lebeg a szemünk előtt, de rövid távon szeretnénk előbb megismerni a játékosokat, egy jó képet szeretnék róluk alkotni, hiszen ez az első számú szempont annak érdekében, hogy közép-, illetve hosszútávon sikeres tudjon lenni az ember. Ahogy említettem, maximális bizalom van mindenki iránt. Van két szép cél a szemünk előtt. A játékosok az utóbbi időszakban elérték azt, hogy még versenyben vagyunk mind a két helyen, nem motiválatlan a társaság. Ezt a két célt tartjuk a szemünk előtt és megpróbáljuk kihozni ebből a szezonból és a maximumot.

Hogy aztán a nyártól ütőképes csapatunk legyen, konkurenciaképesek legyünk a Ferencvárossal szemben, és azt szeretnénk, hogy három éven belül legalább egyszer bajnokok tudjunk lenni

- tette hozzá.

Neked ajánljuk
Átigazolások
RB Leipzig
Orbán Willi
Sajtóhírek szerint Orbán Willi hamarosan szerződést hosszabbít Lipcsében.
Ajka/Vasas
Schindler Szabolcs
Ahogyan azt honlapunk előre jelezte: távozott a Vasas tartalékcsapatától Schindler Szabolcs és az NB II-es Ajka vezetőedzője lett.
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Tovább az összes átigazoláshoz