Emelkedtek az NB I nézőszámai, pedig a Fradi és az Újpest is visszaesett - így áll a magyar foci a térségben

A horvát bajnoksággal áll nagyjából egy szinten az NB I a nézőszámokat tekintve. Tíz élvonalbeli csapatnál növekedett az átlag, a két legnépszerűbb magyar klubnál, a Ferencvárosnál és az Újpestnél volt némi visszaesés.
Dudás Gábor 2020. január 9., csütörtök 9:30
A horvát bajnoksággal áll nagyjából egy szinten az NB I a nézőszámokat tekintve. Tíz élvonalbeli csapatnál növekedett az átlag, a két legnépszerűbb magyar klubnál, a Ferencvárosnál és az Újpestnél volt némi visszaesés.
Szerző: Dudás Gábor 2020. január 9., csütörtök 9:30

A sportstatisztika.blog.hu a honi labdarúgó-, kézilabda-, kosárlabda-, jégkorong és vízilabda-csapatainak bajnoki átlagnézőszámát szedte össze a 2019/2020-as idény eddig eltelt idejét figyelembe véve, 2019. december 31-gyel bezárólag.

Ezek szerint Magyarország legmagasabb átlagnézőszáma - az elmúlt évekhez hasonlóan - továbbra is a Ferencváros NB I-es férfi focicsapatáé, de mintegy 12 százalékkal romlott a mutató az előző évhez képest, azonban így is jócskán 9000 fő felett van az átlag a Groupama Arénában (9431). Ez kihasználtságban egyébként hozzávetőlegesen 45 százalékot jelent.

Tegyük hozzá, hogy a zöld-fehérek esetében a nemzetközi meccsek miatt növekedésről is kell beszélni, hiszen a BL- és EL-találkozókat is figyelembe véve több mint 13 ezren (13.864-en) látogattak ki az Üllői útra átlagosan. Ezúttal azonban csak az NB I-es átlagok szerepelnek górcső alatt.

Jelentősen nőtt a bajnoki átlagnézőszám a már minden meccsét otthon játszó MOL Fehérvárnál és az osztályt váltó ZTE csapatánál is, de a második így is a DVTK, közel 5 ezres átlaggal. Az OTP Bank Liga csapatai közül a DVSC a 4., a jobbára "albérletben játszó" Honvéd a 8., az ősszel a hazai meccseit Angyalföldön játszó Újpest pedig a 10. helyen tagja az élmezőnynek.

A liláknál volt a legnagyobb visszaesés az NB I csapatai közül (13 százalékos), ám a hazaköltözés és a remélt eredményesebb tavaszi játék javíthat majd az újpesti átlagon. A Kaposvár és a ZTE esetében pedig a nézőszám-duplázódás evidens módon a feljutásnak köszönhető.

Az NB II csapatait tekintve az ősz második részében már az új Szent Gellért Fórumban pályára lépő Szeged áll az élen, élvonalbeli együtteseket is maga mögé utasítva 2419 fős átlagával. A képzeletbeli dobogóra a Haladás és az MTK tudott még felkerülni, utóbbi két csapat még épp tagja az összesített TOP 20-nak is.

A térségben is javult a helyzet - két kivétel van

A magyar bajnokságban e szerint 3567-es volt az átlagnézőszám (egy másik forrás, a magyarfutball.hu szerint 3506), amely emelkedést jelent az előző évekhez viszonyítva, és a még mindig szerénynek tűnő szám ellenére korántsem vagyunk sereghajtók a régióban - nagyjából egy szinten állunk most e téren a horvát bajnoksággal.

Közép-Európában összességében javult a helyzet e téren az elmúlt évben, hiszen Szerbiát és Szlovéniát leszámítva - minimálisan ugyan, de - nőttek az átlagnézőszámok a térségben. Szlovákiában ez elsősorban a DAC-nak köszönhető, amely már 8 ezer fölé tornázta az átlagát, igaz, a bajnok Slovan is 6 ezer fölött járt már az első félévben.

A régióban Csehország tud némileg kiemelkedni, ott közel 6000 néző van a meccseken átlagosan, míg Ausztria a 6400-at meghaladó átlagával listavezető a környéken.

A térség bajnokságainak átlagnézőszáma:

Ausztria: 6440 – emelkedett

Csehország: 5684 – emelkedett

Románia: 3830 – emelkedett

Magyarország: 3567 – emelkedett

Horvátország: 3561 – emelkedett

Szlovákia: 2455 – emelkedett

Szerbia: 1875 – csökkent

Szlovénia: 1435 – csökkent

 

A térség országainak listavezetői:

Rapid Wien - 19.367

Slavia Praha - 14.089

U. Craiova - 13002

Hajduk Split - 12.469

Ferencváros - 9.430

DAC Dunaszerdahely - 8.031

Partizan Beograd - 7.418

NK Maribor - 3.850

Neked ajánljuk
Átigazolások
ETO FC Győr
Csonka Bonifác
Az ETO közös megegyezéssel szerződést bontott Csonka Bonifáccal - jelentette be a klub.
Soroksár
Vass Ádám
Máris új csapatot talált magának a Gyirmótról nemrégiben távozó Vass Ádám, a középpályás a szintén NB II-es Soroksárnál folytatja karrierjét.
Ferencváros
Mohanad Lasheen
Külföldi sajtóhírek szerint a Fradi kiszemeltje az egyiptomi válogatott Mohanad Lasheen, akivel kapcsolatban már meg is kezdődtek a tárgyalások.
Tovább az összes átigazoláshoz