Pontes nem ért egyet a kirúgásával: "Sokkal felkészültebb lettem volna a következő idényben" - exkluzív

Elfogadja, de nem érti a DVSC döntését a portugál tréner, aki már a magyar kiszemeltek listáját is összeállította és aki szerint Rossi és Oenning példáját követve talán neki is több türelem járt volna. Leonel Pontes nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy majd újra a magyar fociban dolgozzon. Exkluzív interjú a menesztett debreceni trénerrel.
Dudás Gábor 2017. május 23., kedd 18:30
Elfogadja, de nem érti a DVSC döntését a portugál tréner, aki már a magyar kiszemeltek listáját is összeállította és aki szerint Rossi és Oenning példáját követve talán neki is több türelem járt volna. Leonel Pontes nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy majd újra a magyar fociban dolgozzon. Exkluzív interjú a menesztett debreceni trénerrel.
Szerző: Dudás Gábor 2017. május 23., kedd 18:30

Miért döntött úgy, mivel indokolta a DVSC vezetősége, hogy meneszti a kispadról?

- Ezt talán a klubtól kellene megkérdezni, de kétségtelen, hogy az eredmények nem a DVSC szintjéhez, múltjához méltóak voltak, nem ebben a pozícióban kellene állnia a klubnak a tabellán, a város, a szurkolók többet érdemelnének. Ugyanakkor egy nagyon nehéz idényünk volt, sok változással. Ennek ellenére is voltak nagyon jó meccseink, főleg az idény első felében, de ott nem használtuk ki elég jól a helyzeteinket, nem lőttünk elég gólt, így olyan meccseket is elveszítettünk, amiken nem érdemeltünk vereséget. A tavasszal már picit jobban alakultak az eredményeink, volt 5 győzelmünk és 3 döntetlenünk az 5 vereség mellett, ami azonban nem volt elég ahhoz, hogy megfelelő helyen álljunk a táblázaton.

Egy fordulóval az idény vége előtt döntött úgy a DVSC vezetősége, hogy meneszti a posztjáról.

- Tiszteletben tartom a döntésüket, de nem értek egyet vele, szerintem nem a legjobb pillanatot választották az edzőváltáshoz. De ilyen az edzők élete, el kell fogadnom a döntést, és remélem, minden jól alakul majd a csapat számára az utolsó találkozón, szombaton, azaz győzünk vagy legalább döntetlent érünk majd el. (Fogadj és nyerj a Diósgyőr-Loki kiesési rangadóval itt!)

Úgy tudjuk, a szerződésében volt egy olyan pont, hogy amennyiben a csapat a szezon végén nem végez nemzetközi porondot érő helyen, akkor onnantól kezdve gyakorlatilag következmények nélkül elköszönhet a klub Öntől és stábjától.

- Ha megengedi, erre a felvetésre nem válaszolnék, az, hogy mi van a szerződésemben, az csak rám és a klubra tartozik, ezt én tiszteletben is tartanám.

Hosszútávú tervekkel, többek között a debreceni, illetve magyar fiatalok beépítésével érkezett a csapathoz, de ebből végül nem igazán lett semmi. Miért?

- Magyar játékosok és debreceni fiatalok beépítése volt a cél, a jövő csapatának kialakítása, mert úgy gondoltam, Debrecen városa rászolgált egy olyan csapatra, amelyben sok helyi futballistának lehet szurkolni, akikre büszkék lehetnek. Erről beszéltünk is a klubvezetéssel. Végül egyelőre nem sikerült túl sok magyar futballistát igazolnunk. Ha maradtam volna, azzal a problémával is szembesülnünk kellett volna, hogy már csak három légióssal állhattunk volna fel. Emiatt már össze is szedtem azon játékosok listáját, akik magyar kiszemeltek lettek volna, az NB I-ből, NB II-ből és NB III-ból egyaránt. Már leadtam a listát, amelyből egy erős csapatot építhettünk volna, amely magasabb célokért küzdhetett volna. De sajnos távoznom kell, egy olyan pillanatban, amikorra még megismertem az országot, a bajnokságot, a csapatokat, a játékosokat. Szerintem sokkal felkészültebb lettem volna a következő idényre.

Felmerült már korábban, hogy esetleg távoznia kell az eredmények miatt, de mindig volt, aki kitartott Ön mellett. Most mi változott?

- Egy edző sohasem jó, ha megnyer egy meccset, de rossz, ha elveszít egyet. Az egyenetlen szereplésünk sok embert összezavart, nem mindenki látta át a helyzetet, hogy mennyire van kézben a tervezett folyamat, mennyire dolgozunk megfelelően – szerintem ezek fontos dolgok egy edző megítélése szempontjából . És január óta nem volt annyira nyugodt a helyzet. Akkor hoztunk új játékosokat ugyan, akiktől azt vártuk, hogy erősebbé teszik a csapatot, de látni kell, hogy közülük jónéhányan – Feltscher, Suk, Osváth, Mengolo –  nem igazán voltak játékban ősszel, akiknek így több idő kellett a formába lendüléshez. Ennek ellenére az eredmények jobbak voltak, mint ősszel. Érdekes azt is látni, hogy például Marco Rossi a Honvédnál vagy Michael Oenning a Vasasnál tavaly a kiesés elkerüléséért küzdött, de megtartották őket, most pedig élcsapataik vannak, előbbi pedig akár bajnok, utóbbi meg bronzérmes is lehet szombaton. Hittek az edzőkben, a munkájukban, hiába volt akkor szerényebb a csapataik szereplése. Egy külföldi edzőnek, egy új futballkultúrában idő kell a megfelelő környezet kialakításához, hogy sikeresen dolgozhasson.

Mennyire feszült vagy ideges most a helyzet Debrecenben? Gondolok itt Danilovic és Ferenczi esetére, ami erről árulkodhat.

- A Honvéd elleni találkozót megelőzően az Újpestet legyőztük tíz emberrel, a Ferencváros otthonában pedig döntetlen játszottunk egy olyan mérkőzésen, amelyet meg is nyerhettünk volna a helyzetek alapján. Így vártuk a Honvédot, amelyet ismertünk, ráadásul minden meccsen szinte ugyanazzal a csapattal, felállásban játszanak. Erre már az 5. percben hárányba kerültünk és ez nagyon megrázta a csapatot, majd az is, hogy kihagytuk a büntetőt. Erre elkezdtünk szívvel, mintsem ésszel játszani, így kaptuk a gólokat. Mindenki láthatta, mit tett Danilovic, hogyan viselkedett, én pedig edzőként nem tehettem mást, mint hogy lehozom a pályáról, ez volt a helyes döntés. Hogy az ügynek mi lesz a folytatása, az már a klub dolga. Amellett, hogy minden játékosomat ugyanúgy tisztelem és mindig szemtől szembe mondtam el a véleményemet nekik, lehetett az jó vagy rossz is. A Honvéd-meccshez hasonló találkozók nyilván nyomot hagynak egy csapaton, ez történt most is.

OLVASTAD MÁR?  Bocsánatot kért a csapattársát fojtogató Loki-kapus: "Megértették a dühömet, de..."

Utódjával, Herczeg Andrással beszélt már a menesztése óta, kért esetleg tanácsot Öntől a csapatot illetően?

- Herczeg úrral végig nagyon jó kapcsolatom volt, napi kapcsolatban álltunk, tisztelem őt, mint embert és mint sikeres edzőt, akinek nagyszerű karrierje volt, és többször is cseréltünk véleményt a csapattal kapcsolatban.

Mi a terve? Maradna Magyarországon vagy mindenképpen visszatér Portugáliába?

- Szerdán hazautazom, de visszatérek még Magyarországra, néhány ügyet el kell intéznem még. Meglátjuk, most, hogy ott vagyok a piacon, bármi megtörténhet. Persze nagyon megszerettem Debrecent, az itteni embereket, a várost, a szurkolók fantasztikusak voltak végig, ez tényleg egy fociváros. Nagyon kedvelem Magyarországot, így ki tudja, mi hoz a jövő, ha kapok esetleg ajánlatot innen, elgondolkodnék rajta, hogy újra belevágjak.

Szűk egy évet tölthetett el a magyar labdarúgásban, mi a véleménye az itteni fociról?

- Szerintem az nagyon jó, hogy a kormányzat ennyit áldoz a labdarúgásra. Jó, hogy ennyi remek stadion van már, és hogy épülnek a továbbiak. Szerintem az is jó, hogy egyre több színvonalas légiós is jön az NB I-be, azzal viszont nem értek egyet, hogy csak a nemzetközi kupákban szereplő együttesek szerepeltethetnek nagyobb számban külföldi játékosokat, a többieknél pedig háromra van ez korlátozva. Szerintem ez igazságtalan. Szerintem jó a színvonal nem csak az NB I-ben, de a másod- és a harmadosztályban is, láttam ott is sok meccset és jó futballistákat, akik közül néhányat be is ajánlottam a klubvezetésnek. Érdemes rájuk is odafigyelni: nálunk Portugáliában is a háttérbe szorultak az alacsonyabb osztályok 15-20 évvel ezelőtt, ma pedig rengeteg tehetséget fedeznek fel az amatőrök között is.

DUDÁS GÁBOR

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Gulácsi Péter
A kispadra szorult Gulácsi Péter "elgondolkodik a jövőjéről" az RB Leipzignél - írja a német Kicker.
Honvéd/MLSZ
Bobby Davison
Az FTC korábbi vezetőedzője, Bobby Davison elárulta, hogy 18 hónappal ezelőtt a Honvéd vezetőivel tárgyalt, egy hónapja pedig elküldte az önéletrajzát az MLSZ-nek, mert szívesen dolgozna az utánpótlásban is.
Légiósok
Kleinheisler László
Görögországban azt írják, hogy a téli átigazolási időszakban távozhat a Panathinaikosztól Kleinheisler László, aki akár Horvátországba vagy Magyarországra is visszatérhet.
Tovább az összes átigazoláshoz