"Kidurrant a DVSC-lufi" - Debrecenből kapott durva kritikát a Loki

Az utánpótlás-szakember szerint jól jellemzik a helyzetet a Fradi-meccsen látottak.
Dudás Gábor 2017. február 23., csütörtök 7:32
Az utánpótlás-szakember szerint jól jellemzik a helyzetet a Fradi-meccsen látottak.
Szerző: Dudás Gábor 2017. február 23., csütörtök 7:32

Czóbel Levente futballedző, aki korábban a Debreceni Sportiskola, majd a Debreceni Labdarúgó Akadémia (DLA) alkalmazásában is állt, a Facebookon támadta keményen a DLA szakmaiságát és Herczeg Andrásék, az utóbbi években elvégzett munkáját.

A tréner volt tanítványa, a 17 éves Kóródi Nándor NB I-es bemutatkozása apropóján szólalt meg, és méltatta a fiatal játékost, aki annak ellenére debütálhetett az FTC elleni bajnokin, hogy a korosztályos csapatában nem tartozott a legügyesebbek közé.

"...Kóródi Nándi, 17 évesen debütálhatott az NB I-ben a Nagyerdei Stadionban a Ferencváros ellen. Gondolom, sok kis focista palántának vannak hasonló álmai. Neki megvalósulhatott! Nyilván felmerülhet a kérdés, miért Neki sikerült ez? Miután hat évig az edzője voltam van rálátásom arra, hogy ezt miképp tudta elérni. Jogos a kérdés, hogy ezt annak köszönheti-e hogy „Messi génekkel” született? Szerintem nem! Sőt kijelenthetem, hogy még az Olasz Focisulis korosztályos csapatban is volt, olyan játékos, aki Nándinál jobb adottságokkal rendelkezett. Mégis miért ő debütált szombat este? Azért, mert ő tette a legtöbbet hozzá pluszban"

 

Czóbel szerint ugyanakkor a Fradi elleni meccsen látottak egyben a debreceni utánpótlás súlyos helyzetét is bemutatták.

"Persze a kitartás és a szorgalom mellett a szerencse is közre játszik egy karrier alakulásában. Ez Nándiéban is nagy szerepet játszott!

Egyik kulcs momentum volt, hogy nyár végén „kidurrant a DVSC lufi”. Legalábbis az egyik darabja, minek következtében egy más labdarúgó kultúrából érkezett szakember irányítja a Loki labdarúgó csapatát! S láss csodát, bár a nyáron a DVSC és a DLA „szakemberei”, majd tucat utánpótlás korú játékossal kötöttek profi szerződés, Pontes mester mégis olyan fiatal játékost vitt magával az edzőtáborba – s játszatott minden meccsen -, akinek a szerződtetése fel sem merült a „szakemberek” körében. Vajon miért? Talán azért is, mert volt egy olyan edzője hat évig, aki teljesen mást csinált, mint a DVSC-s protokoll. Aki meg merte tenni, hogy amíg a fiataloknál mások technikát meg aerob kapacitást fejlesztettek, addig ő játék szituációk megoldását próbálta megtanítani, és próbálta minél több döntés helyzet elő állítani a tanítványait.

Amíg mások régen elavult periodizációt csináltak, addig ő próbálta annak totál ellenkezőjét csinálni – persze nem azért mert ő ilyen okos, hanem mert a világ haladó részén is hasonlóképpen teszik. Valamint, míg a többiek játszották a „szent tehén” 4-4-2-öt – mert ezt fogja játszani a DVSC örökké, addig ő mást játszatott a csapatával. S láss csodát, jött egy ember nyugatról, s már hol van a 4-4-2? S lehet, hogy Kóródi Nándinak is könnyebb beilleszkednie egy olyan szerkezetbe, amit már játszott nagyon sokszor.

Én csak egy dolgot sajnálok nagyon. Azt, hogy a Nándinál jobb adottságú gyerekek - akik már ott vannak, vagy lesznek a Debreceni Labdarúgó Akadémián -, 99%-ának semmi esélyük nincs annak az érzésnek az átélésére – NB I-ben pályára lépni . Bármennyit dolgoznak és bármennyire szorgalmasak is, amíg Herczeg András és „szakértő sleppje” vezeti ezt az intézményt. Persze tudom, hogy dumában és papíron ez a legjobb akadémia, de a valóság nem ezt mutatja. A héten pályára lépő DVSC kezdő csapatában – amelyik nem a BL nyolcaddöntőben játszott, hanem az NB I. 10. helyén áll – 7 idegenlégiós és egy saját nevelésű – a 1991-es születésű Ferenci J. – volt. S erre Pontes edző becserélt két külföldit és azt a Kóródi Nándort, aki pályafutása 80%-ában nem ezt a fajta képzést kapta meg!

Szerintem ez elgondolkoztató!”

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Nebojsa Vignjevic
Az Újpest közleményben erősítette meg, hogy nem gondolkodik Nebojsa Vignjevic vezetőedző leváltásán.
Pécsi MFC
Szerződéshosszabbítás
Újabb megállapodást írt alá a PMFC-vel Helesfay Donát, a 33 esztendős, pécsi születésű és nevelésű hálóőr 2014 decemberében az élvonalban mutatkozott be az együttes kapujában - írja a klubhonlap.
Visszatérhet
Nenad Lukic
A szerb MozzartSport információi szerint a korábban a Honvédot erősített Nenad Lukic visszatérhet Magyarországra.
Tovább az összes átigazoláshoz