Fotó: paksifc.hu

NB I: Bognár György tíz év után törte meg a magyar edzők téli átkát - de vajon sikerül-e a nyárit is?

Legutóbb a 2013/14-es szezonban sikerült magyar vezetőedzőnek az élre vezetnie csapatát az őszi szezonban, és akkor az az együttes a bajnokságot is megnyerte.
Budai László 2023. december 20., szerda 13:02
Fotó: paksifc.hu
Legutóbb a 2013/14-es szezonban sikerült magyar vezetőedzőnek az élre vezetnie csapatát az őszi szezonban, és akkor az az együttes a bajnokságot is megnyerte.
Szerző: Budai László 2023. december 20., szerda 13:02

Hosszú idő, egészen pontosan hat szezon után fordul elő, hogy nem a Ferencváros vezeti az NB I téli tabelláját. A Fradit ebben az évben az a Paks tudta megelőzni, amely az utolsó őszi fordulóban kikapott, és edzője, Bognár György ki is akadt, mert szerinte versenyhátrányba kerültek, amiért fiatalokkal kellett kiállnia, ami a gyengébb szereplést is eredményezte.

Ez a vereség sem került azonban a tolnaiak téli elsőségébe, hiszen még így is egy ponttal előzik a budapesti zöld-fehéreket. De van annál is nagyobb kuriózum, hogy nem az FTC vezet féltávnál. Mégpedig az, hogy magyar tréner együttese töltheti az élen a karácsonyt. Erre ugyanis tíz éve nem volt példa!

Ahogyan azt említettük, az elmúlt hat évben a Fradi bérelte ki magának a "pole pozíciót": tavaly Sztanyiszlav Csercseszovval, előtte ősszel Peter Stögerrel (egészen pontosan az osztrák edzőt az utolsó őszi forduló előtt kirúgták, a zárómeccset már a beugró Máté Csabával nyerte meg az együttes, amely ezzel előzött, majd érkezett a téli szünetben Csercseszov, de ősszel szinte végig Stöger irányított), azt megelőzően háromszor Szergej Rebrovval, a 2017/18-as idényben pedig Thomas Dollal.

A 2016/17-es szezon volt a legutóbbi, amikor nem a ferencvárosiak zárták a naptári évet az első helyen, de akkor is külföldi edző együttese vezetett, mégpedig Henning Bergé (Videoton). Egy évvel előtte Doll és a Fradi, míg azt megelőzően Juan Carrillo és a Vidi nézegethette karácsonykor nyugodtan a tabellát.

Az utolsó magyar vezetőedző, aki téli elsőségre vezette klubját Kondás Elemér volt, ő a Debrecen trénereként tíz évvel ezelőtt, a 2013/14-es szezonban menetelt nagyot. Az a Loki aztán a szezon végén is ünnepelhetett. 

Érdekesség, hogy az elmúlt tíz évből nyolcszor meg is nyerte a bajnokságot az a csapat, amely télen vezetett. Egyszer a Fradi bukott Dollal, akkor a Marko Nikolic-féle fehérváriak tudtak előzni, előtte pedig a Berg-vezette Vidi botlott meg, és emlékezetes aranyat szerzett a Marco Rossi irányította Honvéd.

Az elmúlt tíz év téli bajnok edzői

22/23: Sztanyiszlav Csercseszov (FTC) 

21/22: December 13-ig Peter Stöger irányított, az utolsó bajnokin megbízott vezetőedzőként Máté Csaba vezette a csapatot (FTC) 

20/21: Szergej Rebrov (FTC) 

19/20: Szergej Rebrov (FTC) 

18/19: Szergej Rebrov (FTC) 

17/18: Thomas Doll (FTC) 

16/17: Henning Berg (Videoton)

15/16: Thomas Doll (FTC)

14/15: Juan Carrillo (Videoton) 

13/14: Kondás Elemér (DVSC)

Olvastad már?
Stankovic a Fradi őszéről: "Mindenkinek megmutattuk, hogy számolni kell velünk" - szerinte szerencsétlenül alakult az EKL-sorsolás
Az FTC szerb vezetőedzője szerint a sok sérülés megnehezítette a dolgukat az őszi szezonban.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
ETO FC Győr
Kuznyecov Szergej
A csakfoci.hu számolt be először arról vasárnap, hogy Kuznyecov Szergej az egyik jelölt a győri kispadra. A Kisalföld ezúttal azt írja, hogy csütörtökön Győrben járt Kuznyecov és az ETO vezetőivel tárgyalt.
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Torino technikai igazgatója, Davide Vagnati kéthetente érdeklődik magyar válogatott kölcsönjátékosuk felől - állítja a futballista ügynöke. (TMW)
Újpest
Tim Hall
Az Újpest és Tim Hall közös megegyezéssel szerződést bontott. A luxemburgi védő 2023 januárjában érkezett Újpestre. Első félszezonjában 14 meccsen lépett pályára, míg a mostani évadban 15 NB I-es találkozón.
Tovább az összes átigazoláshoz