Szélesi: "Gulácsit nem szögelhetem a gólvonalhoz" - exkluzív interjú a megbízott kapitánnyal

Szélesi Zoltán beszélt Nikolics visszatéréséről is. A megbízott szövetségi kapitány nem akarja felbolygatni azt a rendszert, amit Storck és elődei felépítettek. Georges Leekens pedig a háttérből figyeli majd a munkáját. Interjú.
Dudás Gábor 2017. november 5., vasárnap 18:58
Szélesi Zoltán beszélt Nikolics visszatéréséről is. A megbízott szövetségi kapitány nem akarja felbolygatni azt a rendszert, amit Storck és elődei felépítettek. Georges Leekens pedig a háttérből figyeli majd a munkáját. Interjú.
Szerző: Dudás Gábor 2017. november 5., vasárnap 18:58

Amikor az MLSZ vezetősége felkért ideiglenes kapitánynak, mit mondtak, mivel indokolták a döntést?

- Nem sokkal a hivatalos bejelentés előtt Vági Márton főtitkár úr felhívott és közölte, hogy átmenetileg házon belül szeretnék megoldani Storck pótlását. Mondta, hogy rám gondoltak, mivel két évig dolgoztam a válogatott mellett. Azt gondolom, hogy erre a feladatra nem is kérdés, hogy nagy örömmel mondtam igent.

A válogatott szakmai stábja milyen mértékben változott?

- A stáb összetételének 95 százaléka nem változott. Bernd Storck és Andreas Möller távozott, a többiek maradtak. Ezen a két mérkőzésen Belvon Attila látja el a pályaedzői feladatokat, akivel az U17-es válogatottnál is remekül tudunk együtt dolgozni.

Legutóbb Bernd Storck Gera Zoltánt is meghívta a stábba, amolyan segítőnek. Te számítasz rá?

- Gera Zoli elsősorban még játékos, de jelenleg sajnos sérült. Hogy pályafutása befejeztével edzőként lesznek-e majd feladatai és milyenek, az a jövő zenéje.

Az általad kijelölt keretben két nagy változást láthatunk: egy év után újra tagja Nikolics Nemanja, illetve nincs a 25 fő között Gulácsi Péter.

- Mindenképpen meg akartam hívni Nikolicsot, beszéltem is vele. Azt mondta, amennyiben a Chicago továbbjut a playoffban, akkor segítené a klubcsapatát, de ha kiesnek, természetesen azonnal jön. Miután kikaptak a playoff első mérkőzésén, azonnal felhívott és mondta, hogy ahogy azt megbeszéltük, jön haza. Ami Gulácsit illeti, ő kérte, hogy most hadd koncentráljon a Lipcsére, mivel fontos bajnoki és BL-mérkőzései lesznek, nem szeretne egy esetleges sérülés vagy mentális fáradtság miatt kikerülni a csapatából. Én ilyen esetben nem szögelhetem le a gólvonalhoz, így most tiszteletben tartom ezt a kérését.

Mennyire fogsz egyeztetni az új kapitánnyal, érdemes-e már az ő elképzeléseit megvalósítanod ezen a két találkozón?

Leekens úrnak elmondtam az elképzeléseimet, de rám bízza a döntést minden téren. Számára most az a legfontosabb, hogy megismerje a játékosakat, az atmoszférát. Megkértem, ha van tanácsa, ossza meg velem, mivel fiatal edzőként minden tanácsra, észrevételre nyitott vagyok, hiszen ezekből is tanulhatok. Azt mondta, ezen a két meccsen, illetve az ezekre való felkészülés során a háttérből szeretne figyelni és az esetleges meglátásaival segít majd.

Mi az, amit átveszel az elődödtől és mi az, amiben más lesz az csapatod ezen a két meccsen, mint az elmúlt két évben volt?

- A legfontosabb feladatom a két mérkőzés levezénylése, nem felbolygatva a rendszert, amit Storck és az elődei elkezdtek. Mivel csak két teljes napunk lesz a kerettel együtt dolgozni, az idő rövidsége miatt sem tudnám a csapatot nagyon átalakítani. Egyszerű, végrehajtható dolgokat fogok kérni, nem variálunk, nem lesz hókuszpókusz. Nem lesz tehát hatalmas változás, az a fontos, hogy a játékosok mentálisan rendben legyenek, végrehajtsák az alapfeladatokat és újra magunk mellé tudjuk állítani a szurkolókat.

Azt mondják rólad, olyan típusú edző vagy, aki kevésbé akarja beszabályozni a játékosait, mint sok szigorú kollégája. A stílusod sokkal inkább hasonlít Dárdaiéhoz, mint Storckéhoz.

- Nem szívesen hasonlítgatnám magam senkihez. Nem titok, hogy Dárdai Palival barátok vagyunk, talán pont azért is, mivel hasonló a gondolkodásunk, hasonló értékrendek szerint éljük az életünket. Nem vagyok egy vaskalapos edző, de halkszavú sem. Ugyan nem kiabálom le a játékosok fejét minden percben, ugyanakkor erélyesnek tartom magam. Arra törekszem, hogy a megfelelő formában adjam elő a közölni valómat, legyen az pozitív vagy negatív. Az tény, hogy nem szabom meg a játékosaimnak részletesen, hogy mit egyenek, mikor feküdjenek le. Mindenki profi és mindenkinek megvan a maga ritmusa vagyis tisztában van vele, hogy neki mi az ideális.

Mi a nehezebb U17-es szövetségi kapitánynak lenni, vagy válogatott másodedzőnek?

- Az U17-nél még nem felnőttekkel dolgozol, az A-válogatottnál viszont már igen. 16 éves srácok még messze nem kész kiforrott egyéniségek, ráadásul fejben találunk köztük még fiatalabbakat is.

Valahol az apa szerepet is be kell tölteni, ugyanakkor tudatosítani kell bennük, hogy amikor munka van, akkor 100 százalékos koncentrációra van szükség. A felnőtteknél azért ez már kevésbé jelent problémát. Mindkét munkának megvan a maga szépsége, ezért is szeretem mindkettőt.

Ki az a három edző, aki a legnagyobb benyomást tette rád karriered során?

- Édesapám ugyan nem volt edző, de ő volt a legnagyobb hatással rám. Professzionális következetességgel egyengette az életemet, nagyban befolyásolta a karrieremet. Az edzők közül Róth Antalt említeném, akivel az U21-ben dolgoztam együtt, személyisége, felkészültsége átlagon felüli. Mezey György Újpesten volt edzőm, aki iszonyat sokat tud a labdarúgásról, taktikailag rengeteget lehet tőle tanulni. Ugyanakkor tény, hogy minden egyes edzőmtől tanultam valamit, de azoktól is, akikkel játékospályafutásom után dolgozhattam együtt, így egyikük szerepe sem elhanyagolható ebből a szempontból.

Akik ismernek, azt mondják, ultra profi és tudatos voltál egész pályafutásod során. Egyetértesz ezzel?

- Erre mindig nagyon odafigyeltem. Ezt a fajta mentalitást otthonról hoztam, a neveltetésemből adódott. Az iskoláztatás, a család, a normák betartása, a munka és a sport területén is olyan páratlan szituációkba kerülhettem a szüleimnek köszönhetően, amiért a mai napig hálás vagyok nekik és természetesen a testvéreimnek is. Szerettem azt a precizitást és következetességet, ahogy neveltek és nevelnek, édesapám sajnos csak 2011-ig tehette…

Az U17-es csapatod játékosaira mennyire jellemző ez a fajta tudatosság és profizmus?

- Bízom benne, hogy átmegy a sugallat és az az akarat, amit szeretnék átadni. Fel kellett ébreszteni az alvó kis oroszlánocskákat, de úgy tűnik, sikerült. Fontos, hogy tudják, mindennek megvan a maga ideje, a lazulásnak, a mozisásnak, a csajozásnak is. Viszont, ha valaki profi labdarúgó akar lenni, akkor annak tudnia kell, hogy mikor és hogy kell keményen dolgoznia és mikor van lehetősége az előbb említettekre.

Mekkora dilemma volt felhagyni a focival és elkezdeni edzősködni? Mi miatt váltottál?

- Ha elhagy az első szerelmed, akkor az nagyon tud fájni. Nekem a futball az egyik szerelmem és amikor befejeztem, őrlődtem egy ideig, nyomot is hagyott bennem, de tudtam, hogy ezt meg kellett lépnem. Szerencsére jött azonnal az edzőség, így a futball világában maradhattam csak épp egy öltözővel odébb kellett költöznöm… Az pedig külön öröm, hogy a felnőtt focitól sem szakadtam el.

Melyek azok a tulajdonságok, amelyek miatt úgy érezted, hogy jó edző lehet belőled?

- Mindenek előtt tisztázzuk, hogy még rengeteget kell tanulnom ehhez. Minden nap próbálok tanulni, ellesni valami újat, hogy napról napra gyarapodjon a tudásom. Édesapám egyfajta mentorként mindig ott volt mellettem, akitől rengeteget tanultam, többek között azt, hogyan teheted magad mindig jobbá, hogyan lehet fejleszteni a képességeidet. Amikor nyolc év légióskodás után hazatértem és a Puskás Akadémiához kerültem, rengeteget foglalkoztam a fiatalabb játékosokkal, akár edzések előtt vagy edzések után. Megpróbáltam átadni a kint szerzett tapasztalataimat. Akkor már tudtam, hogy edző leszek. Az első munkanapomon hihetetlenül izgultam, de rettenetesen örülök, hogy a válogatottnál dolgozhatok.

A magyar szurkolók mindig szeretnék, ha lenne egy nemzetközileg is jegyzett klasszisunk. Most sokan Szoboszlai Dominikban látják a jövő nagy magyar sztárját. Milyen karriert futhat be? Igaz, hogy te, aki az U17-nél voltál az edzője, nem helyeselted, hogy felvitték a nagy válogatotthoz?

- Dominiknak kiváló képességei vannak, jó fizikai adottságokkal rendelkezik. Az édesapja nagyon sokat foglalkozott vele, ezért is tart előrébb, mint mások. Ahhoz, hogy felkapja a sajtó, kellett 1-2 jó szabadrúgás is. Ha ezek nem lettek volna, valószínűleg most te sem kérdeznél róla. A játéka sem volt rossz, vezetője volt a korosztályos válogatottnak. Ennek ellenére a nagy válogatottsághoz még sokat kell dolgoznia és fejlődnie. Most jó helyen van, felnőttek között játszik a klubjában, szóval ha továbbra is így dolgozik és fejlődik, akkor nagyon szép karriert is befuthat.

PRIVACSEK ANDRÁS

Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár FC
Megvan az új vezetőedző
Ahogyan azt előre jeleztük, Bartosz Grzelak távozását követően Pető Tamás vette át a Fehérvár irányítását.
Vasas
Kapust igazoltak
A 23 éves Kiss Ágoston az előző szezonban a kieső Tiszakécskét erősítette, de a WYSCOUT adatai alapján ő volt a másodosztály legjobb kapusa.
Újpest/Fehérvár
Bartosz Grzelak
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően Bartosz Grzelak távozott a Viditől és az Újpest vezetőedzője lett.
Tovább az összes átigazoláshoz