Rossi elégedett: "Szoboszlai nem vette rossz néven a lecserélését, számíthatott is rá" - a kapitány részletes értékelése

A vereség ellenére elégedett a kapitány, de persze látta a hibákat is a Puskás Arénában. Marco Rossi értékelése a magyar-orosz Nemzetek Ligája-mérkőzés (2-3) után.
Dudás Gábor 2020. szeptember 6., vasárnap 20:25
A vereség ellenére elégedett a kapitány, de persze látta a hibákat is a Puskás Arénában. Marco Rossi értékelése a magyar-orosz Nemzetek Ligája-mérkőzés (2-3) után.
Szerző: Dudás Gábor 2020. szeptember 6., vasárnap 20:25

Marco Rossi összességében elégedetten értékelte az oroszok elleni, 3-2-re elveszített Nemzetek Ligája-mérkőzést is - leszámítva persze a tényt, hogy kikaptunk.

- Nagyon elégedett vagyok összességében. Azt ugyan nem mondhatjuk, hogy domináltunk az oroszok ellen, de hosszú ideig nálunk volt a labda, és több lehetőségünk is volt. A hibákból jöttek az ellenfél góljai, egy picit meglepődtünk például a második félidő elején, a harmadik gólnál, és nem tudom, miért.

Viszont nem emlékszem, hogy egy magyar válogatott 0-3-ról visszajöjjön egy meccsbe, és esélye legyen az egyenlítésre is.

De így is elégedett vagyok, tudom, hogy néhány dolgon kell még dolgoznunk, és a játékosok számát tekintve sem voltunk rendben, néhány poszton kevesen voltunk. A két meccsel viszont maximálisan elégedett vagyok, a csapatjáték rendben volt, bár nyilván van különbség a győzelem és a vereség között...meg kell néznünk, az utóbbiból mi tudunk tanulni - mondta az olasz szakember az M4 Sportnak.

Hibák és erények

- Nem mindig volt jó az időzítésünk ma, nem támadtunk le a megfelelő időben, pedig ebben a játékrendszerben kell a szervezettség és a jó időzítés a letámadásnál. Az első gólnál például valamennyi játékosunk középen helyezkedett el, késében voltunk, elkövettünk 2-3 hibát. Az oroszok kétszer lőttek kapura és kétszer be is találtak az első félidőben. Nekünk közben több helyzetünk is volt, de kihagytuk őket.

A kis részleteken múlt minden, de figyelembe kell venni, hogy az oroszok voltak az ellenfeleink - azt viszont nem láttuk, hogy többet futottak volna és jobban bírták volna ,mint mi - mint ahogy azt előtte mondták. A teljesítménynek örülünk, az eredménynek nem. Ma az oroszok nem voltak úgy meglepődve, mint a törökök, a mai ellenfelünk jobban felkészült belőlünk. Szenvedtek azért így is, de végül veszítettünk ellenük.

Az újonc Cseri bemutatkozásáról és Szoboszlai lecseréléséről

- Cseri egy jó képességű, nagyon képzett, jobbal és ballal is nagyon jól tud lőni. 2-3 perccel a beállását követően viszont felküldtük Orbánt, így neki visszább kellett lépnie, nem igazán volt esélye a gólszerzésre. Szoboszlait és Szalait is azért cseréltem le, mert nagyon fáradtnak tűntek, nem akartunk kockáztatni a sérüléssel.

Marco Rossi a meccset követően sajtótájékoztatón hosszabban is értékelte a látottakat. Ennek a kivonata olvasható az alábbiakban.

A mérkőzésről

A srácoknak elmondtam a meccs után, hogy balszerencsések voltunk, ugyanakkor a teljesítménnyel elégedettek lehetünk. Ha megtekintik a statisztikát egyes tételekre lebontva, azt láthatják, minden területen jobban játszottunk. Persze a fociban a legfontosabb az eredmény tekintetében a gól, és mi hármat kaptunk. Ha megnézik a gólokat, amiket elszenvedtünk, akkor háromból kettőt ugyanolyan hiba miatt kaptuk. Időzítésbeli hibák voltak, mozgásban később reagáltunk az ellenfelünkre. Ezt az időzítést automatizálni kell, ennek be kell idegződnie a játékosokba. A mai három gólnak az volt az oka, hogy a játékosok között voltak, akik fáradtabbak voltak. A teljesítményt tekintve jól, sőt, jobban játszottunk.

A csakfoci.hu kérdésére válaszolva Rossi arról is beszélt, hogy mennyire elégedett a két Nemzetek Ligája-meccsen megszerzett három ponttal.

-  Mindig egyenesen, becsületesen kell a céljainkat tisztázni. A Nemzetek Ligájában mi "a Serie B-ben" játszunk, és ugye papíron elhozhatunk Törökországból, Szerbiából, Oroszországból három pontot, de a papírforma nem mindig az, ami a mérkőzés során alakul. Úgy hiszem, az elmúlt két mérkőzésen a Törökország elleni idegenbeli, majd a mostani, itthon vívott meccsen bebizonyítottuk, hogy mind a két csapatnak méltó ellenfelei vagyunk, és "face to face" szembeszálltunk, egyenrangú ellenfélként tudtunk küzdeni ellenük. A törökökkel szemben megérdemelten nyertünk, ma este pedig úgy érzem, nem érdemeltünk vereséget. Az elmúlt 8 évben - amióta itt dolgozom - biztosan nem volt rá példa, hogy felhozta volna a válogatott az eredményt ilyen hátrányból - és gyakorlatilag volt esélyünk a döntetlenre is.

Megkapta azt a felvetést is a kapitány, hogyan látta a két meccs alapján, mire lehet a képes az együttes az októberi, bolgárok elleni Eb-pótselejtezőn?

- Visszadobnám Önöknek a labdát, hogy Önök hogyan látták ezt? Mennyire biztatóak a kilátásaink az elmúlt két mérkőzés fényében? Szerintem megvan az okunk arra, hogy optimisták legyünk, de ahogy mindig is mondtam, lehet, hogy sajátos a nézőpontom. De mindig azon az állásponton voltam, hogy ezek a teljesímétnyek és eredmények nem kielégítőek, akkor felállhatok. Komplikált a munka, hogy semmire sincs idő. Október 4-én jövünk össze, és 8-án már játszunk Bulgária ellen. Három edzés után fogunk pályára lépni azt követően, hogy egy hónap kimarad. De ahogy máskor is mondtam - és ezt csak ismételni tudom -, hogy már akkor tudtam ezekről a nehézségekről, amikor ezt a megbízatást elfogadtam. Kényelmesebb egy klubcsapatban edzősködni, ahol nyilván több ideje van az embernek, de ez a szövetségi kapitánykodás körülményesebb, sokkal nezebb pálya. A srácok az elmúlt két meccsen messze bizonyították a várakozásaimat, meghálálták, méltók a bizalmamra. Elégedett vagyok a látottakkal, a taktikai elvárásokkal. Persze látom, hol voltak hibák, sok hibát láttam, dolgoznunk kell, hogy készen álljunk a bolgárokra, ami szintén azonos képességű válgoatott, mint mi. Technikai szakadék nincs a két válogatott között. Minden szempontból optimista vagyok.

Videó: A kaput sem találta el a bolgár válogatott a meccsén - kattints!

Szóba került az is, hogy Szoboszlai a felvételek alapján nehezen viselte a lecserélését a meccs hajrájában.

Nem vette rossz néven a lecserélését, számíthatott is rá. Volt egy korábbi megállapodásunk, hiszen volt egy problémája korábban, és már a mérkőzést megelőzően, a menedzserével egyeztettünk erről. Az ő javát szolgálta, hogy ne vállaljunk felesleges kockázatokat. Egy óra után lehetett látni az eredményt, pályán tartottam, sajnálom, ahogy alakult, de a végeredmény nem az ő lecserélése miatt lett az, ami. 

Nikolics Nemanja a visszatérését követő második meccsén rögtön gólt szerzett.

- Rögtön bizonyította, hogy a megfelelő színvonalat képviseli, ezt is vártam el tőle. Megtett mindent, ami tőle telt.

Olvastad már?
Nikolics: "Jobban örülnék, ha kezdenék, de soha nem volt ez a feltételem"
A csereként szépítő gólt szerző csatár szerint az első félidőben rosszul játszott a válogatott, a második játékrészre viszont építhetünk a bolgárok ellen is.
Elolvasom

A mérkőzés legfontosabb pozitívumai és tanulságai

- Amit pozitívumként ki lehet emelni, az az, hogy olyan csapatot látunk, amely a pályán hosszú időn keresztül vezeti a labdát, kezdeményez és magasan elől táamdószellemű játékot képvisel. Nem 90 percig, hanem ameddig csak lehetséges. Észre lehet venni, hogy fej-fej mellett vagyunk és méltó ellenfélként jelenünk meg olyan válogatottakkal szemben, akiket papíron jóval magasabb szinten jegyeznek. Elég, ha megnézik az elmúlt 10 évben a törökök és az oroszok eredményeit. Úgy hiszem, a legfőbb pozitívum abban van, hogy agresszívabbak vagyunk a múltban lejátszott meccsekhez képest, még mielőtt én itt lettem volna. Van okunk a bizakodásra. Amin javítani kell, az az, hogy sokkal hatékonyabbnak kell lennünk. Ezen a szinten nem lehet megengedni, hogy 5-6 helyzetünk van és nem használjuk ki! Az oroszok kétszer lőttek kapura, kétszer voltak eredményesek. Majd a második félidőben kétszer lőttek kapura, egy alkalommal eredményesek voltak. Sokkal hatékonyoabbnak kell lennünk, és még kevesebbet kell engednünk hátul. Ez Törökországban sikerült, keveset engedtünk a saját térfelünkkön. Ma volt 2-3 súlyos hibánk, amit feltétlenül korrigálni kell a következő mérkőzésre.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Győr
Tímár Krisztián
Megerősítést nyert a csakfoci.hu információja: távozott az ETO FC Győr kispadjáról Tímár Krisztián. A pótlás házon belülről érkezett Antonio Munoz személyében.
Vasas
Kondás Elemér
Eldőlt, hogy az angyalföldi kispadon nem lesz váltás a válogatott szünet alatt, így továbbra is Kondás Elemér irányítja a Vasast.
ZTE FC
Christy Manzinga
Manzinga 17 mérkőzésen lépett pályára a ZTE-ben, most a dél-koreai másodosztályba igazolt.
Tovább az összes átigazoláshoz