Leekens arra készül, ami 10 éve nem sikerült: Dárdai és Storck sem úszta meg - videók

Egy évtizede nyeretlenek a debütáló kapitányok a magyar válogatott kispadján. Egy ideiglenesen megbízott edző jelentett apró kivételt. 
Dudás Gábor 2018. március 23., péntek 17:04
Egy évtizede nyeretlenek a debütáló kapitányok a magyar válogatott kispadján. Egy ideiglenesen megbízott edző jelentett apró kivételt. 
Szerző: Dudás Gábor 2018. március 23., péntek 17:04

"Minden kezdet nehéz" - mondja a közmondás, és a közhelyes kijelentés különösen igaznak tűnik a magyar szövetségi kapitányok utóbbi éveit megvizsgálva.

Georges Leekens személyében a magyar válogatott történetének 71. kapitánya ül majd le a nemzeti csapat kispadjára ma este, a Kazahsztán elleni felkészülési találkozón. A belga szakember és csapata számára nyilván az ismerkedés jegyében telik majd az első közös mérkőzés, ugyanakkor az eredmény sem mellékes a talán nem is annyira tét nélküli találkozón.

Különösen annak tudatában, hogy az elmúlt években egy bemutatkozó kapitány sem tudott győzelemmel bemutatkozni a nemzeti csapat kispadján. Egészen 2008-ig kell visszamenni, majdnem 10 évvel ezelőtt, az év májusának 24. napján, a holland Erwin Koeman bemutatkozó meccsén 3-2-re verte a válogatott a görögöket, úgy, hogy 1-0-ra még a vendégek vezettek a Puskás Ferenc Stadionban megrendezett felkészülési meccsen. A góljainkat Dzsudzsák, Juhász és Vadócz szerezte.

Ezután viszont valamennyi szövetségi kapitány debütálása is a legjobb esetben döntetlennel végződött. Egervári Sándor (2011. augusztus 11., Anglia, 1-2), Pintér Attila (2014. március 5., Finnország, 1-2), Dárdai Pál (2014. október 11., Románia, 1-1) és Bernd Storck (2015. szeptember 4., Románia, 0-0) is nyeretlen maradt, bár tegyük hozzá, hogy a Bukarestben vagy akár a Wembley-ben megrendezett meccsnél könnyebb debütálást is el lehet képzelni...

A számok alapján hosszú és rossz szériát egyébként picit megtörte Csábi József, ideiglenesen kinevezett kapitány, aki 2013. október 15-én, a neki jutott Andorra elleni vb-selejtezőt megnyerte (2-0) a néhány nappal korábban Hollandiában rommá vert és Egervárit elveszítő csapattal, de összeállításunkban csak a tényleges kapitányokat vettük figyelembe. Csábi mellett így a 2017 őszén, Luxemburgban vereséggel bemutatkozó másik ideiglenes edzőnk, Szélesi Zoltán sem szerepel a listán.

Egervári első meccse (2011. augusztus 11., Anglia, 1-2)

Pintér első meccse (2014. március 5., Finnország, 1-2)

Dárdai első meccse (2014. október 11., Románia, 1-1)

Storck első meccse (2015. szeptember 4., Románia, 0-0)

Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Cseri Tamás
Cseri Tamás az M4 Sportnak erősítette meg, hogy a következő szezonban, az NB II-ben is a Mezőkövesd játékosa lesz.
MTK Budapest
Szerződéshosszabbítás
Németh Krisztián 2025 nyaráig szóló szerződéshosszabbítást kötött az MTK-val.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
Az NB I-ben idén debütáló, a klubot 2021 óta szolgáló Kersák Roland tovább gyarapíthatja lila-fehér mérkőzései számát, a kapus pénteken ismét elkötelezte magát a KTE mellett és új szerződést írt alá.
Tovább az összes átigazoláshoz