Izland egy bedobást és egy cserét is hibáztat, csúnya magyar gól, "az Aranygeneráció vége" - lapszemle

Ezt írják az izlandi lapok a csütörtöki Magyarország-Izland Európa-bajnoki pótselejtezőről (2-1) és az elbukott kijutásról. Lapszemle.
Dudás Gábor 2020. november 13., péntek 14:42
Ezt írják az izlandi lapok a csütörtöki Magyarország-Izland Európa-bajnoki pótselejtezőről (2-1) és az elbukott kijutásról. Lapszemle.
Szerző: Dudás Gábor 2020. november 13., péntek 14:42

"Nyomorúságos vég, Izland nem jutott ki az Európa-bajnokságra" címmel számolt be válogatottjuk vereségéről a fotbolti.net. Azt írják, az izlandiak ugyan hősiesen küzdöttek, de pechjükre a küzdőszellem nem volt elég, Nego egy szerencsés találattal egyenlített, majd jött Szoboszlai villámcsapás-szerű lövése - amely előtt a középpályás "megkapta" a lehetőséget a védőktől arra, hogy lőhessen.

A portál szerint viszont már a mérkőzés élő  izlandi közvetítése során is szemet szúrt a kommentátoroknak az első magyar gólt megelőző jelenet. Az északaiak szerint finoman szólva is ellentmondásos ítélet előzte meg ugyanis Nego egyenlítését, amikor is a játékvezető - illetve egyik segítője - nem jelezte, hog Lovrencsics már az oldalvonalon túlról hozta vissza a labdát, így Izlandnak kellett volna bedobással jönnie. A helyi Sport2 csatornán felvetették, hogy ezzel a döntéssel lehetne-e még valamit kezdeni, ugyanakkor azt a lap is hozzáteszi, hogy a videóbíró, azaz a VAR a bíró rendelkezésére állt Budapesten, az pedig semmit nem jelzett.

A Dagblaðið Vísir megszólatatta az izlandiak egyik legjobbját, a hajráig több fontos védést is bemutató Hannes Þór Halldórssont, aki még nem tudott arra választ adni, hogy a budapesti volt-e az utolsó mérkőzése a válogatottban.

- Szerintem még soha nem voltam ennyire elkeseredett egy elveszített mérkőzés után sem. Ilyenkor jössz rá, milyen fontos is ez neked. Mindent beleadtunk, de valahogy elfogyott az energia a végére. Ennél közelebb nem is kerülhettünk volna a kijutáshoz. Hogy mi lesz velem a válogatottnál? Fogalmam sincs, hamarosan kiderül - fogalmazott a Valur Reykjavík 36 éves, 73-szoros válogatott hálóőre.

Aron Einar Gunnarsson, az izlandiak csapatkapitánya ugyancsak összetört, de ő biztos abban, hogy számára még van folytatás a válogatottnál.

- Rendkívül csalódott vagyok, de ez még nem a vég, jön nemsokára a következő selejtezősorozat. Ennyit és ilyen keményen dolgozni egy célért, hogy aztán ne érd azt el...nagyon fáj. A játékosok összeomolva ültek az öltözőben, saját magunkba kell először is tekintenünk. Kicsit olyan volt, mint a Horvátország elleni vereség a 2018-as vb-n. Csak magunkat hibáztathatjuk, talán túl korán nyugodtunk meg. De volt esélyünk arra, hogy lezárjuk a találkozót. Össze kell szednünk magunkat a következő selejtezőkre.

A lap összességében pozitívumként emeli ki az izlandiak első félidei teljesítményét, amely összeszokottságról és szervezettségről is árulkodott. Emiatt aztán a magyar válogatott nem igazán tudott veszélyt kifejteni a kapura, minden lövésük simán védhető volt. A második játékrészre viszont a magyarok jöttek ki nagyobb elánnal, egyre "agresszívabbakká váltak", Izland pedig egyre nehezebben tartotta meg a labdát. Végül jött a "csúnya" egyenlítő gól, ami abszolút védelmi hibából született meg, majd Szoboszlai győztes találata is. Ami a cikk szerint nagyban annak is volt köszönhető, hogy ekkora már le kellett cserélni sérülés miatt az izlandi csapatkapitányt, Aron Einar Gunnarssont.

Közben már Erik Hamrén szövetségi kapitány lehetséges utódját is keresik. A svéd tréner szerződése hamarosan lejár Izlandon, és erősen kérdéses, hosszabbítanak-e vele a szigetországban. Ahogy a bulvárlap írja, a szakember ugyan sokáig jó munkát végzett a válogatottnál, de "elbukott a nagy vizsgán", így lehet, hogy eljött a kapitányváltás ideje. A lap öt lehetséges jelöltet (Arnar Þór Viðarsson, Stale Solbakken, Rúnar Kristinsson, Heimir Guðjónsson, Åge Hareide) fel is sorol.

A Ríkisútvarpið, azaz a RÚV, az északi ország nemzeti közszolgálati rádiójának- és televíziójának honlapja szerint "meghalt az izlandi álom Budapesten".  Feszült mérkőzésről és Gulácsi hatalmas bakijáról ír a portál az első félidő kapcsán, majd nagy fordulatot említ a második játékrészről szólva.

Kiemelik Nagy Ádám esetét, amikor Björn Kuipers játékvezető nem ítélt 11-est a mieinknek, és azt is, hogy nem sokkal a magyar egyenlítés előtt Albert Guðmundsson kis híján eldöntötte a találkozót. "Ez mint kiderült, nagyon sokba került, de a magyarok nem sokkal később egalizáltak, majd a ráadásban az álom rémálomba fordult Szoboszlai nagyszerű lövésénél és góljánál. Az izlandi válogatott a végén még mindig beleadott, hogy egyenlítsen, de az álom véget ért, Magyarország jutott az Eb-re" - írják.

A Frettabladid "szörnyű csalódásról" ír címlapján, hozzátéve, hogy a 88. percig Izland kezében volt a győzelem Budapesten, mégis hagyta kicsúszni azt onnan.

A Morgunbladid "Kifogyott a benzin Budapesten" felütéssel ír a pótselejtezőről, Szoboszlait, mint hőst emlegeti, mint ahog azt is megjegyzi, mennyivel több energiája volt a magyar válogatottnak a második félidőben, mint az elsőben. Mint ahogy itt sem felejtik el kiemelni Guðmundsson hatalmas lehetőségét még 0-1-nél, amely aztán kimaradt és egyben "az Aranygeneráció végét" is jelentette.

"Durva" végről ír a Visír a magyar fővárosban történtek kapcsán, amelynek végeredményeképpen mi, és nem az izlandia játszanak majd Budapesten, illetve Münchenben a franciákkal, a németekkel és a portugálokkal. A lap is kiemeli Gunnarsson kényszerű cseréjét és azt, hogy ezzel esett szét teljesen az izlandiak védekezése, ami két magyar gólt is eredményezett a végén.

Olvastad már?
A címlapon robbantotta a bombát az AS: A Real Madrid is vinné Szoboszlait
A Real Madrid labdarúgócsapata érdeklődik Szoboszlai Dominik iránt - számolt be pénteken címlapján az AS.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Diósgyőr
Marko Rakonjac
Sajtóhírek szerint a montenegrói támadó a DVTK-hoz tart.
Puskás Akadémia
Batik Bence
Nem hosszabbítanak vele szerződést.
Újpest/Honvéd
Kaczvinszki átigazolhat
A Csakfoci információi szerint a lila-fehérek a Honvéd 18 éves védőjével, Kaczvinszki Dominikkal erősítenének.
Tovább az összes átigazoláshoz