Foci Eb: A szemtelen magyar válogatott megvadult és fénysebességre kapcsolt, a szurkolóink meg provokáltak - német lapszemle

Így látták a német lapok és internetes portálok a szerdai Németország-Magyarország-Eb-csoportmeccsen (2-2) történteket. Lapszemle.
Dudás Gábor 2021. június 24., csütörtök 14:00
Így látták a német lapok és internetes portálok a szerdai Németország-Magyarország-Eb-csoportmeccsen (2-2) történteket. Lapszemle.
Szerző: Dudás Gábor 2021. június 24., csütörtök 14:00

A Kicker egy boldog véget ért hullámvasutazásként írja le a szerdai találkozót, amely nem csak gyors Eb-kieséssel fenyegette Németországot, de azzal is, hogy csúnya véget ér Joachim Löw pályafutása a válogatott kispadján. Megjegyzik, hogy a mieink már-már "mérgezően" mentek bele minden egyes párharcba, totálisan meggátolva a német válogatott játékának kibontakozását.

A "szemtelen" kezdésünket és gólunkat követően pedig hasonlóképp visszaálltunk, mint a franciák elleni döntetlen során - írják.

"A szünet utánra az eső megszűnt Münchenben, a német támadójáték problémái viszont nem" - teszik hozzá, mondván a magyar válogatott már a második félidő elején is közelebb állt a gólhoz (Sallai kapufájánál), mint a hazaiak. És hiába jött Gulácsi hibája, amelynek köszönhetően Havertz az árván maradt magyar kapuba juttatta a labdát, a magyar csapat a Sanét is lerázó Schäfer találatával megint előnybe került. Hogy aztán Gorettka szerencsés lövése mégis a németeket juttassa tovább és megmentse csapatát. "Magyarország pedig kiesett, hiába nyújtott ezúttal is egy igen szenvedélyes produkciót a pályán" - fogalmaznak.

A sportlap le is osztályozta a két csapat játékosait. A németeknél a csereként beállt és a döntetlent, illetve továbbjutást érő Leon Goretzka bizonyult a legjobbnak, aki 2-es érdemjegyet kapott (1-től 5-ig osztályoznak, az 1-es a legjobb, az 5-ös a legrosszabb). A mieinknél így alakultak a jegyek:

Gulácsi (4,5) - Botka (3), Orbán (2), Szalai A. (3) - Nego (3), Nagy Á. (3,5), Kleinheisler (3), Schäfer (2,5), Fiola (3,5) - Sallai (2), Szalai Á. (1,5) - a cserék nem kaptak osztályzatot nálunk. 

Azaz Szalai Ádám lett a mezőny legjobbja a lapnál (pontosabban az orosz játékvezető, Szergej Karaszjov, aki 1-est kapott - a szerk.), ráadásul a magyar válogatott tagjai összességében - kivéve az első gólnál hibázó Gulácsit - sokkal jobb érdemjegyekkel gazdagodtak, mint a házigazdák.

A Bild szerint Németország reszketeg játékkal jutott el a legjobb 16 közé, bár a lap azt annyira nem érti, hogy "minek". Hozzáteszik, hogy a válogatottjuk hatalmas bamát úszott meg a mieink ellen, egy drámai este végén. Anglia ellen pedig sokkal többet vár a lap a Nationalelftől. A bulvárlap is osztályzott, náluk Kimmich lett a legjobb (2-es érdemjegy).

A Frankfurter Allgemeine Zeitung "emlékezetes német drámaként" aposztrofálja a müncheni találkozót, amelyen a magyar válogatott "nem túl kedves vendégként" alaposan megnehezítette a hazaiak dolgát.

Szóba kerül a sokat emlegetett szivárványos körítés, a magyar himnusz alatt a pályára szaladó német fiatal és az is, hogy Neuernek az első félidőben "a nagyhangú és provokatív" magyar szurkolótábor előtt kellett védenie.

Kiemelik, hogy a párharcok döntő részét a magyar játékosok nyerték meg, ez pedig az egyik legfontosabb tényező volt a mérkőzésen - a másik pedig Goretzka és Musiala pályára küldése volt, hiszen a két csereember hozta végül össze a németek továbbjutását érő gólt.

A Die Weltnek nyilatkozó Joshua Kimmich szerint "brutálisan megszenvedtek a magyar válogatottal".

"Egyszerűen nem tudtunk bekerülni a hátsó láncuk mögé, nem volt elég mélysége a játékunknak. És nem igazán tudtunk mit kezdeni a labdabirtoklási fölényünkkel sem. Eközben az ellenfelünk sorra vezette a veszélyes ellentámadásokat" - mondta a Bayern München futballistája.

A lap a meccs jeleneteként Goretzka gólörömét emelte ki, aki a szívet mutatta a "szélsőséges" magyar szurkolótábor felé, majd a találkozó követően meg is magyarázta a "Terjeszd a szeretetet" mottóval ellátott Twitter-bejegyzésében, miért.

A Tagesspiegel úgy látta, hogy az andalító portugálok elleni siker után kis híján "pofára esett" Németország, de végül mégis talpon maradt az Eb-n. Pedig a Löw által kitalált rendszer ezúttal nem működött az öt védővel védekező Magyarországgal szemben. És a hazaiak szenvedésén az sem igazán segített, hogy a német kapitány még a szünet előtt átváltott a 4-3-3-as szisztémára.  Kiemelik még, hogy Schäfer András újbóli vezető gólját követően megint a 84. perc döntött a németek (pontosabban a továbbjutást érő döntetlen) javára, akárcsak a két csapat utolsó ezelőtti tétmeccsén, az 1954-es vb-döntőn, amelyen akkor Rahn ugyancsak a 84. percben szerezte a győztes gólt...

A Süddeutsche Zeitung megváltásként tekint Goretzka találatára, amely egy nagyon kemény meccset zárt döntetlenre. A "megvadult" és győzelmi kényszerben lévő magyar válogatott a lap szerint 11 emberrel védekezett, de sokszor ki-ki csapott a németekre, olykor "fénysebességre kapcsolva". Egy ilyen gyors ellenakció vezetett az első gólunkhoz is - és a tény felismeréséhez, hogy "mennyire sebezhető ezen a téren a német védekezés".

És bár a portugálok ellen is hasonlóképpen alakult a németek számára a meccs, hiszen ott is fel kellett állniuk hátrányból,

a magyarok nem a portugálok voltak. Ők nem hagytak annyi területet a házigazdának, és nem is próbálták a játék szépségét megmutatni. Inkább két falat formáltak a kapujuk elé, fizikálisan erős játékosokkal, folyamatosan megakadályozva a német kombinációkat. Mindeközben a széleken rendkívül veszélyesen játszottak

- írják rólunk.

Hogy aztán a végén Goretzka megmentse Löwöt "egy 15 éves válogatott pályafutás fájdalmas befejezésétől".

Olvastad már?
Foci Eb: 18 magyar szurkolót kapcsolt le a rendőrség Münchenben - voltak, akik a meccsre sem jutottak el
Pirotechnikai eszközök és kábítószer birtoklása, valamint "alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata" miatt került őrizbe több Münchenbe utazó magyar szurkoló is a német-magyar Eb-meccs előtt és alatt.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Csákvár / Puskás Akadémia
Öt játékos is visszatér Felcsútra
Már Felcsúton kezdik meg a felkészülést a fiatal futballisták.
Szeged
Megvan az első érkező
A 21 éves támadó középpályás 3 évre kötelezte el magát az NB II-es klubhoz.
Puskás Akadémia
Változások a szakmai stábban
Honlapunk információi szerint Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője új asszisztens edzőkkel kezdheti meg a következő szezont.
Tovább az összes átigazoláshoz