Mivel a müncheni rendőrség tudatában volt annak, hogy a 2000 érkező magyar futballszurkoló közül “200-an problémásabb szurkolói csoporthoz tartoznak”, ellenőrzéseket hajtottak végre az úton Münchenbe.

Több pirotechnikai eszközt koboztak el, birtokosaik ellen a hatályos jogszabályok megszegése miatt eljárást indítottak, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) pedig visszavonta a jegyüket a meccsre – írja az Index, amely megkereste a bajor hatóságot az őrizetBe vételek kapcsán.

Kiderült az is, hogy a délutáni órákban, a központi Wiener Platz környékén mintegy 600 magyar szurkoló gyűlt össze, akik hangosan éltették csapatukat, miközben ismételten pirotechnikai eszközöket gyújtottak meg. Ezért többen is letartóztatásba kerültek.

Az Allianz Arénában, még a mérkőzés előtt a magyarok közül többen “homofób szólamokat kezdtek el skandálni”, és áthaladtak egy másik, a német szurkolókhoz közeli szektorba. Idővel a két tábor egy helyszínre került, de a potenciális összecsapást a biztonsági szolgálat és a rendőrség gyors reagálásának köszönhetően meghiúsították. Valaki egy üveget dobott a rendőrök felé, őt később letartóztatták – írta a müncheni rendőrség.

Reagálva arra, hogy rohamrendőröket vezényeltek a magyar szurkolói szektor elé, a müncheni rendőrség úgy fogalmaz: a forrongó hangulat és az agresszív viselkedés miatt a mentőszolgálatokat készenlétbe helyezték, a meccs után pedig „egyenruhás erőket” vezényeltek a helyszínre, hogy megakadályozzanak egy esetleges balhét. Mindazonáltal a rendőri jelenlétnek köszönhetően a stadiont különösebb problémák nélkül hagyták el a szurkolók, München belvárosából sem érkeztek jelentések rendbontásról.

Összességében több szurkolót letartóztattak “különböző cselekmények, köztük pirotechnikai eszközök és kábítószer birtoklása, valamint alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata miatt”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a meccs után már közölte, hogy a bajor rendőrség 18 honfitársunkat állította elő a szerdai nap folyamán, tíz főt már kiengedtek, nyolc esetben még zajlott a jegyzőkönyv felvétele.

A bajor rendőrség jelentéséből az is kiderült, hogy a magyar himnusz alatt, egy szivárványos zászlóval berohanó hazai drukker ellen ugyancsak eljárás indult.

TOVÁBB: A teljes cikk itt olvasható az Indexen – kattints!

Eb 2020: Óriásit tarolt a TV-ben a német-magyar, egy furcsa rekord is megdőlt – az összes hír az Európa-bajnokságról itt!