Fotó: dvtk.eu

“Kuznyecov egy karrierista edző, a saját pályafutása fontosabb neki, mint a klub víziója”: 600 millió oka volt a Diósgyőr nem is olyan meglepő váltásának - a háttér

Minden, amit a DVTK és vezetőedzője, Kuznyecov Szergej látszólag hirtelen, de közel sem előzmény nélküli válásáról tudni lehet.
Dudás Gábor 2024. február 1., csütörtök 12:36
Fotó: dvtk.eu
Minden, amit a DVTK és vezetőedzője, Kuznyecov Szergej látszólag hirtelen, de közel sem előzmény nélküli válásáról tudni lehet.
Szerző: Dudás Gábor 2024. február 1., csütörtök 12:36

Szinte teljesen váratlanul, alig pár nappal az NB I-es idény második felének rajtja előtt döntöttek úgy Diósgyőrben, hogy megválnak Kuznyecov Szergej vezetőedzőtől. A DVTK közleménye nem tért ki ugyan az elválás pontos okaira, de dr. Magyar Mátyás, a klub tulajdonosa úgy fogalmazott, hogy "senki nem lehet fontosabb, mint a klub, a DVTK család értékeivel senki nem fordulhat szembe. Csak olyan kollégákkal tudunk együtt dolgozni, akik számára a DVTK előrébb való, mint a a saját márka építése. Aki ezzel nem tud azonosulni, attól, ha fájdalmas is, de meg kell válni".

'Jó döntés született az elküldésével, de azt már sokkal korábban meg lehetett volna lépni'

Honlapunk megkereste Benczés Miklóst, aki több alkalommal, többféle minőségben is dolgozott Diósgyőrben, legutóbb sportigazgatóként. Benczés elmondta, szerinte mi vezetett Kuznyecov bukásához.

- Azt szögezzük le, hogy tudomásom szerint Kuznyecov minden idők legnagyobb diósgyőri költségvetésével dolgozott. Már az NB II -ben is egy NB I-es büdzsével rendelkezett, amit aztán az élvonalban még jelentősen megemelt a tulajdonos. Véleményem szerint a légiósok igazolása mellett belefért volna a fiatal tehetségek szerepeltetése is. Ezt azért fontos rögzíteni, mert ő egy karrierista edző, a saját pályafutása és az eredmények fontosabbak voltak számára, mint a klub víziója, vagy az akadémia hatékony működése. Messze állt attól a szemlélettől, amit a Bajusz Endre sportigazgató vagy Simon Miklós képviseltek.

Az is látszott ugyanakkor, hogy az említett szakvezetőknek semmilyen hatásuk nem volt a vezetőedző tevékenységére, pedig a klubvezetésnek az lett volna a feladata, hogy az elvárásokhoz válasszon vagy igazítsa az edzőt. Rövid távon jó választás volt, mert a feljutáshoz ideális egy karrierista edző személye, viszont nem kellett volna megvárni, amíg betelik a pohár. Jó döntés született az elküldésével, ami nyilván tulajdonosi döntés volt, de azt már sokkal korábban meg lehetett volna lépni.

- Azt sajnálom, hogy a Fogarasi Zoltán kollégámmal és az akadémia szakembereivel felépített tudatos munka sajnos le lett rombolva. Korábban egy regionális multi klubot építettünk, a régió és Miskolc tehetségeire támaszkodtunk. Nála azonban ez egyáltalán nem volt prioritás. Nézzük meg az NB II-es bajnokság utolsó meccseit. Már feljutott a csapat, őt azonban a pontrekord motiválta, nem az, hogy minél több fiatalnak adjon lehetőséget. Így elvesztette Illés Bálintot és Vajda Botondot is a klub, ezáltal fiatal játékos vásárlására kényszerült a vezetés.
Megjegyzem, szakmailag is voltak vele gondok. Az NB I-et jól kezdte Kuznyecovval a csapat, de a lendület elfogyott, játékban és eredményességben is visszaestek, a játékosok egyéni teljesítménye is gyengült. Remélhetőleg Simon Miklós érkezésével változni fog a helyzet, és újra a fiatalokra, a régió legjobbjaira támaszkodik majd a klub.

A DVTK is a feketelistán

Úgy tudjuk, a fentebb említett "a klub értékeivel történő szembefordulás" nem újkeletű konfliktus volt a klubvezetés és Kuznyecov között. A háttérben ugyanis régóta tartott egyfajta és egyre élesebb hangulatú alkudozás annak kapcsán, hogy a vezetőedző - felettesei egyértelmű kérése ellenére - sem volt hajlandó a csapat összeállításakor figyelembe venni az MLSZ úgynevezett "fiatalszabályát", azaz a 21 éven aluli labdarúgók kötelező pályára lépésére vonatkozó előírást. Emiatt a DVTK lett egyike annak a négy csapatnak (a Fehérvár, a Kecskemét és a Puskás Akadémia mellett) az élvonalbeli mezőnyben, amelyek elmaradtak a várt fiatalpercektől, így az idény végén jelentős anyagi (és presztízs-) veszteséget is szenvedhetnek. (Bővebben erről a csakfoci.hu, a témában készült háttércikkében, itt!)

A tét ugyanis nem kicsi: az NB I-ben a teljes idényt tekintve 33x45, azaz 1485 perc játékidőt kell biztosítania egy-egy klubnak a 21 évnél fiatalabb játékosoknak, de az őszi szezont tekintve is létezett egy célszám (17x45, azaz 765 játékperc), amelyet teljesíteni kellett ahhoz, hogy a szövetség folyósítsa az éves szinten 325 miliós juttatást felét, azaz több mint 160 millió forintot a fiatalok megfelelő szerepeltetése után. A sportal.blikk.hu-hoz hasonlóan a csakfoci.hu is úgy értesült, hogy az MLSZ végül a négy "renitens" csapatnak, így a Diósgyőrnek is elutalta az egyébként papíron nem járó összeget egyébként, de azzal a kikötéssel, hogy amennyiben a szezon végéig sem teljesítik a fiatalkvótát, vissza kell fizetniük azt a központi kasszába.

Mindemellett a DVTK-é az ország egyik kiemelt akadémiája, amelynek büdzséjét is nagyban - mintegy egyharmad részben - meghatároz a fiatalpercek után járó MLSZ-támogatás, ami idényenként mintegy 300 millió forintot jelent.

A diósgyőriek számára tehát egyáltalán nem mindegy, hogyan alakul a fiatalok szerepeltetése az NB I-ben, mondhatni több mint 600 millió okuk volt arra, hogy Kuznyecovot a helyes irányba tereljék ezen a téren - de nem jártak sikerrel.


Fotó: dvtk.eu

Akiket Kuznyecov elherdált

Az orosz származású magyar tréner és a klubvezetők régóta szkanderoztak azon, hogyan és mennyit szerepeltesse a szakvezető a fiatalokat, de Kuznyecov több esetben sem az ukáznak megfelelően nyúlt a kerethez. Ilyen volt például Vajda Botond esete, aki a DVTK saját nevelésű játékosaként "veszett el" a borsodiak számára, hiszen ezután, hogy az NB II-ben még szerepelt néhány meccsen Kuznyecovnál,  az élvonalban már mellőzte a szakember, aki előbb Tiszakécskére adta kölcsön a játékost, hogy aztán tavaly nyáron a DVSC kivásárolja a tehetséges középpályást miskolci szerződéséből. A Debrecenben pedig mondhatni állandó szereplő és nem mellesleg a fiatalpercek után járó összegeket is hozza a Lokinak.

Bényei Ágoston szintén megfelel az MLSZ előírásainak, korábban még a DVTK csapatkapitányi karszalagját is viselhette, azonban Kuzyecovnál ő is jobbára a parkolópályára került, összesen 11 bajnokin kapott szerepet ősszel, de mindössze két alkalommal lehetett legalább félórát a pályán, ami a fiatalkvóta szempontjából édeskevés.

A már kecskeméti Szűcs Kornél a DVTK-utánpótlás egyik legfőbb reménysége volt, ráadásul született miskolci játékos, aki ízig-vérig kötődött a klubhoz. Ám ő sem kapott szinte semmilyen szerepet az edzőjétől az NB II-ben, jelenleg pedig  folyamatosan kezd az NB I-es KTE-nél, ahová ingyen igazolhatott, miután elege lett abból, ahogy a nevelőklubjánál mellőzi az edzője.

Többek között emiatt is döntött úgy a klubvezetés, hogy megszerzi az ősszel Kazincbarcikán szereplő fiatal kapust, Tóth Balázst, akinek a fiatalpercekből hiányzó lyukakat kellett volna betömnie tavasszal.

Jöttek a "lájkok"

Az pedig sokat elárul arról, hogy volt játékosai körében mennyire volt népszerű Kuznyecov, hogy a DVTK bejelentését négy olyan magyar futballista is "lájkolta", akik az ex-edző ideje alatt voltak kénytelenek távozni a klubtól...

Pénz, paripa, fegyver, 16 igazolás

Eközben a trénerrel - a fentebb említett kihagyott ziccerek miatt is - egyre feszültebb lett a viszony, Kuznyecov nem akart együttműködni, ragaszkodott az elveihez és az eredményességre helyezte volna a hangsúlyt a fiatalok szerepeltetése helyett, azaz egyáltalán nem bizonyult partnernek az egyeztetések során.

Mindezt amellett, hogy a szakvezető rendelkezésére állt minden, ahogy mondani szokták, pénz, paripa és fegyver is. A klubvezetés ugyanis Kuznyecov átigazolási kiszemeltjeit rendszeresen "szállította". Ilyen volt a nemrég érkezett cseh védő, Ondřej Bačo is, akit egy NB I-es rivális is vitt volna információink szerint, de a DVTK - Kuznyecov kérését teljesítve - alaposan ráígért a bekk fizetésére, így lecsapta az élvonalbeli versenytárs kezéről.

Kuznyecov pedig tavaly nyáron és idén télen is megkapta a lehetőséget, hogy jelentősen átalakítsa a keretet a maga képére, hiszen összesen több mint tucatnyi játékos érkezett nagyjából fél év alatt Diósgyőrbe.

Kuznyecov viszont mindezek ellenére sem akart alkalmazkodni a vezetőség kéréseihez, összesen 395 percet adott a fiataloknak ősszel és a tavaszi folytatás előtt sem volt hajlandó változtatni az álláspontján. Pedig a szakember is tisztában volt azzal, hogy lépnie kell az ügyben, az MTK elleni, őszi szezonzárót követő sajtótájékoztatón beszélt is a kötelező fiatal percekről, amiket tavasszal majd teljesíteni kell.

Így elkerülhetetlenné vált a távozása, az pedig, hogy a helyére (legalábbis egyelőre) épp Simon Miklós, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia szakmai igazgatója ült le, egyfajta szimbólumként is felfogható, azaz mostantól eljöhet a fiatalok ideje a Diósgyőrnél - szemben a Kuznyecov-érával.

Olvastad már?
Kuznyecov az utolsó szavaival a vezetők előtt bírálta a Diósgyőrt: "NB II-es költségvetéssel dolgozunk"
A Diósgyőri Szurkolói Koordinációs Iroda számolt be az utolsó hivatalos eseményről, amin Kuznyecov Szergej diósgyőri vezetőedzőként beszélt a szurkolók és a vezetők előtt.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Nyíregyháza
Révész Bálint
A klubtulajdonos az erősítési tervekről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Tovább az összes átigazoláshoz