Interjú: "Kettőt kihagyott a szívem" - nem puskázik a Liverpool ellen bemutatkozó 19 éves magyar kapus

Meseszerű történet: Onódi Ákos, az Aston Villa magyar kapusa 19 évesen debütálhatott a Liverpool elleni FA-kupa-mérkőzésen. A fiatal hálóőr - aki sorra zsebelte be a dicséreteket - a csakfoci.hu-nak adott interjúban többek közt arról is beszélt, milyen érzés volt az angol bajnok ellen játszani, illetve, mikor láthatjuk az angol élvonalban védeni. Interjú
Csakfoci Admin 2021. január 10., vasárnap 8:54
Meseszerű történet: Onódi Ákos, az Aston Villa magyar kapusa 19 évesen debütálhatott a Liverpool elleni FA-kupa-mérkőzésen. A fiatal hálóőr - aki sorra zsebelte be a dicséreteket - a csakfoci.hu-nak adott interjúban többek közt arról is beszélt, milyen érzés volt az angol bajnok ellen játszani, illetve, mikor láthatjuk az angol élvonalban védeni. Interjú
Szerző: Csakfoci Admin 2021. január 10., vasárnap 8:54

"Kettőt kihagyott a szívem, remegtek a lábaim"

19 évesen a magyarok közül nem sokan mondhatják el magukról, hogy a Liverpool ellen debütálhatnak, ráadásul egy FA-kupa-mérkőzésen. Mikor derült ki, hogy védeni fogsz az angol címvédő ellen?

- Csütörtökön az egyik edzés után az U23-asokkal bementünk az öltözőbe, majd egy csapatmeetingünk volt, ahol az akadémia igazgatója és az edzők is jelen voltak. Közölték velem, nagy  valószínűséggel védeni fogok a Liverpool ellen, álljak készen. Gyorsan hozzátették azt is, nem mondhatom el a szüleimnek, bármelyik közeli hozzátartozóimnak sem. - kezdte a csakfoci.hu-nak Onódi Ákos, az Aston Villa magyar kapusa. - Azonnal leteszteltek mindenkit, leedzettünk és készültünk a mérkőzésre. Őszintén megmondom: kettőt kihagyott a szívem. Örültem a lehetőségnek, de sokkolt is a hír, hogy "úristen, a Liverpool ellen fogok védeni az FA-kupában". Kezdetben remegtek a lábaim, mert ilyen lehetőség  ritkán adódik egy magyar játékos előtt, ám idővel csillapodott, amint kifutottam a pályára. Tudtuk, hogy teljes kerettel fognak érkezni, de ez minket egyáltalán nem zavart, csak a feladatunkra koncentráltunk.

A sors fintora, négy évvel ezelőtt éppen a Liverpoolnál szerepeltél próbajátékon.

- Máig élénken él bennem az az időszak. Sikeres liverpooli próbajátékon vettem részt, ahol szerződést ajánlottak, de sajnos egy sérülés keresztülhúzta a számításaimat. Az egyik edzésen úgy kettétört az ujjam, hogy a kisujjam eleje hátracsúszott. Azonnal repültünk haza, a vizsgálatok után a két specialista azt mondta,

közel 30 éves pályafutásuk során nem láttak így eltörni egy ujjat.

Két nappal később Liverpoolban mondták, számítanak rám. Közben az Aston Villa is megkeresett. Ott is voltam próbajátékon, és az első próbajáték után mondták, tiszteletben tartják a 'Pool-t, de teljes mértékben rám bízzák a döntést. Ha úgy adódik, bármikor adnak szerződést. Jó döntés volt a birminghamieket választani, mert akkoriban 6-7 kapus is volt a Liverpool akadémiáján, itt kettő-három. Nem bánom egy percét sem, hogy így döntöttem.

Ugorjunk vissza a pénteki mérkőzésre. A felnőtt keret (stáb)tagjai közül kaptál tanácsot, biztatást a kezdés előtt? Hogyan motiváltak?

- A meccs előtt a barátnőm és a kutyusom is nagy lökést adtak, ahogy a felnőttek kapusedzője, Neil Cutler üzenete is pozitív energiával töltött fel. Leírta, ne törődjek semmivel, élvezzem ki a meccs minden percét. Nagyon nagy lökést adtak a szavai, hát még a lefújás után az értékelése. Nem győzte elégszer mondani,

nyár óta sokat fejlődtem, szerintük is jó döntés volt, hogy én védtem.

A legjobb formában voltam, végig bíztak bennem. Az igazsághoz hozzátartozik, egész karácsonykor a felnőttekkel készültem, egyetlen edzést sem hagytam ki, ennek gyümölcse volt a pénteki meccs.

Mi játszódott le a fejedben, amikor kifutottál a pályára, majd a kilencven perc során Salah, Mané is rohamozta a kapud?

- Igazság szerint a Liverpool nem is tudta, ki ellen fog játszani, ami a játékoskeretet illeti. Jürgen Klopp sem tudta, mitévő legyen. Emlékszem, odaállt a félpályára karba tett kézzel, szuggerált minket, hogy miket csinálunk, hogyan melegítünk. Kicsit kellemetlen volt a bemelegítés alatt, de ahogy elkezdődött a mérkőzés, már a feladatomra koncentráltam. Az adrenalin vitt előre, úgy érzem, maximálisan helytálltam. Salah most is bizonyította, hogy 18-20 méterről rendkívül veszélyes. Minden rezdülését követtem, próbáltam nézni a testét, mire készülhet. Szerencsére kész voltam fejben, hogyha kapura lő, mire számíthatok, és minden lövésére odaérjek. Mané a beadásoknál, a lapos passzoknál volt aktív, erre külön felhívták a figyelmemet az elemzés során. Önszorgalomból megnéztem a Liverpool összes szezonbeli gólját, hogy képben legyek.

"Lehmannal ellentétben nincs puskám..."

Ezek szerint minden mérkőzésre alaposan felkészülsz.

- Bizony, de félreértés ne essék, nem vagyok stréber! Érdekelnek az online elemzések, a cyber-védelmi dolgok, és imádom a programozói dolgokat. Akár órákat is el tudok tölteni felette. Mindig is nagy figyelmet szenteltem a tanulásnak, és annak fontosságának.

Szeretem felírogatni magamnak a várható felállásokat, milyen változtatásokat szoktak eszközölni az edzők a félidőben, ki lesz a potenciális támadó, milyen lábasok a játékosok, milyen játékstílusban játszik a csapat. Ezt mindig kilistázom magamnak, elküldöm a kapusedzőnek, és együtt kiértékeljük ezeket az észrevételeket.

Lehmannal ellentétben nincs puskám, ezeket mind totál fejben tartom. Kifizetődött, hogy ezekkel maximálisan törődtem, hála az égnek, sikerült jó védéseket bemutatni. Itt fizikálisan és mentálisan is topon kell lenni, mert hirtelen jön egy lehetőség és játszanod kell, élned kell a tálcán kínálkozó lehetőséggel!

A lefújás után az angol szakértők rendkívül elégedetten nyilatkoztak rólad, megdicsérték a teljesítményed. Személyesen milyen visszajelzést kaptál a meccs után az edzőktől?

- Velem együtt négy vagy öt játékos volt, aki karácsony óta edzett, a többiek két napot edzettek a meccs előtt. Az edzőm, Mark Delaney mondta, hogy 60 perc után el fogunk fáradni, de végig koncentráljunk 90 percig. Ha nem lett volna ez a rendkívüli helyzet, szorosabb mérkőzést is játszhattunk volna. Az akadémiai edzőktől kezdve a felnőtteket irányító szakmai stábig mindenki gratulált, amiért meccsben tudtam tartani a csapatot, és nagy védéseket mutattam be. Szinte záporoztak az elismerő szavak, amelyek nagyon jól estek. Ezekből a későbbiekre vonatkozólag csak profitálni tudok.

És az ellenfél részéről? 

- A lefújás után Georginio Wijnaldummal poénkodtam egy kicsit, miután megjegyeztem neki, hogy az egyik lövésénél arra számítottam, kilövi a felső sarkot. Csak nevetett, majd megdicsért, hogy meglepően jól sikerült a bemutatkozásom. Sikerült pár szót váltanom Mohamed Salah-val is, akivel kicsit "összevesztem", amikor kirúgta a kezemből a labdát, de ezt megbeszéltük, szent a béke. 

Mezt cseréltünk, ő is gratulált nekem, de még ezt tetézte, hogy Alisson Becker mezét is megkaptam.

Így mondhatni, egy csapásra két mezt "zsebeltem be". Ezek a szerelések örökre szóló emlékek lesznek számomra. Amint lehetőségem nyílik rá, be fogom kereteztetni.

$1

"A hármas sípszó után fejben totál kivoltam"

Mit szóltál ahhoz, amikor megtudtad, hogy az elmúlt 3 év legtöbb védését mutattad be az FA-kupában?

- Képtelen vagyok elhinni, tényleg ilyet csináltam? Létezik ez? Elképesztő érzés fogott el, amikor megtudtam ezeket az adatokat. Isten igazából a Liverpool 60 percig nem talált fogást rajtunk. Roberto Firmino, Xherdan Shaqiri és Alex Oxlade-Chamberlain kellettek ahhoz, hogy olyan kreatív játékot mutassanak be, amire képesek valójában. Ezt még maga Jürgen Klopp is elismerte. Rendkívül szimpatikus edzőt ismertem meg személyében. Nagyon jól esett, hogy külön megdicsért a lefújás után.

Összességében hogyan értékeled a saját teljesítményed?

- Úgy gondolom, a részemről pozitívan sikerült a bemutatkozásom. Természetesen ehhez a társak is kellettek, hiszen csapatként nagyon jól tudtunk játszani hatvan percig. Tudtuk, hogy mekkora lehetőség előtt állunk, és nem féltünk a Liverpool ellen. Fizikailag teljesen jól éreztem magam. Egyedül a tempó volt olyan, amilyet még nem tapasztaltam. A hármas sípszó után fejben totál kivoltam. A felnőttek kapusedzőjével is beszéltem, aki külön kiemelte, hogy amin a héten dolgoztunk, a vetődések, kirúgások tekintetében, azokat maradéktalanul visszakapta. Ahogy ő mondta: "látszott rajtam, marhára élveztem a mérkőzést és rendkívül elégedett volt velem."

Onódi nagy védései

Sikerült már minden hívásra, sms-re, üzenetre válaszolnod?

- Áhh, közel sem sikerült még válaszolni az összes üzenetre. Megszámlálhatatlan, mennyit kaptam. Innen is köszönöm szépen mindenkinek az elismerő szavakat, bátorítást, sokat jelentenek nekem. A győri sportigazgató szavai is jól estek, aki édesapámon keresztül gratulált nekem.

Látsz esélyt arra, hogy egy napon a Premier League-ben is bemutatkozz?

- Az U23-asok edzőjétől is sok dicséretet kapok. Maximálisan megbíznak bennem, mindent megtesznek azért, elérjek a legmagasabb szintre. Tudom, nem csak ők kellenek hozzá, hanem én is. Folytatom a megkezdett úton, és a befektetett munka előbb vagy utóbb megtérül. Pontos időt nem tudok arra mondani, mikor mutatkozhatok be a Premier League-ben, de itt egyik pillanatról a másikra készenlétben kell lenni, hogy másnap te védesz. Egy erős alapot kaptam Győrben, amire lehet építkezni, és ezt nálam külön kiemelték. Csinálok olyan dolgokat, ami az angolok számára új.

Meglepődtek azon, hogy például mennyire hajlékony vagyok, milyen jó a reakcióm az egy az egy elleni szituációkban, és ezeket mind otthonról hoztam.

Külön újdonság számukra, hogy amikor a hasam környékére megy a labda, akkor nem úgy fogom, ahogy ők mutatták, hanem alulról ölelem magamhoz a játékszert. Ez kint nem elterjedt dolog, de ahogy mondták is: "marhára tetszik nekik."

LENKÓ PATRIK

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Nebojsa Vignjevic
Az Újpest közleményben erősítette meg, hogy nem gondolkodik Nebojsa Vignjevic vezetőedző leváltásán.
Pécsi MFC
Szerződéshosszabbítás
Újabb megállapodást írt alá a PMFC-vel Helesfay Donát, a 33 esztendős, pécsi születésű és nevelésű hálóőr 2014 decemberében az élvonalban mutatkozott be az együttes kapujában - írja a klubhonlap.
Visszatérhet
Nenad Lukic
A szerb MozzartSport információi szerint a korábban a Honvédot erősített Nenad Lukic visszatérhet Magyarországra.
Tovább az összes átigazoláshoz