Interjú Gera Zoltánnal: "Akiben nincs meg a belső motiváció, azzal nem lehet mit kezdeni; ezek a játékosok ki fognak kerülni a keretből”

Gera Zoltán szerint egy évük van kiválogatni azokat a játékosokat, akik kellően motiváltak és képesek céltudatosan dolgozni azért, hogy az U21-es válogatott kijusson a következő Európa-bajnokságra. Gera szerződését nyáron hosszabbította meg az MLSZ, a szövetségi edző immár három éve tölti be a pozícióját és abban a legbiztosabb, hogy a csapata tud majd eredményesebben is futballozni. Belátja, korábban elkövette azt a hibát, hogy egy-két olyan játékosnak is bizalmat szavazott, akinek nem kellett volna. Pozitívumnak tartja, hogy nyolc-tíz játékost adtak Marco Rossinak olyan felkészültséggel, hogy azonnal be lehetett őket vetni a legmagasabb szinten.
Privacsek András 2022. szeptember 20., kedd 14:00
Gera Zoltán szerint egy évük van kiválogatni azokat a játékosokat, akik kellően motiváltak és képesek céltudatosan dolgozni azért, hogy az U21-es válogatott kijusson a következő Európa-bajnokságra. Gera szerződését nyáron hosszabbította meg az MLSZ, a szövetségi edző immár három éve tölti be a pozícióját és abban a legbiztosabb, hogy a csapata tud majd eredményesebben is futballozni. Belátja, korábban elkövette azt a hibát, hogy egy-két olyan játékosnak is bizalmat szavazott, akinek nem kellett volna. Pozitívumnak tartja, hogy nyolc-tíz játékost adtak Marco Rossinak olyan felkészültséggel, hogy azonnal be lehetett őket vetni a legmagasabb szinten.
Szerző: Privacsek András 2022. szeptember 20., kedd 14:00

Volt már olyan korábban, hogy a keretet alkotó játékosaid jelentős része rendszeresen pályára lép a klubcsapatában?

- Nem volt - kezdte Gera Zoltán, az U21-es válogatott szövetségi edzője a csakfoci.hu-nak. - Bevallom, ilyen könnyen, ilyen gyorsan még nem állítottam össze keretet. De ez csak az éppen aktuális viszonyokat tükrözi, szó sincs arról, hogy ne lehetne bekerülni vagy éppen kikerülni a csapatból. Az egyik fontos elv, hogy olyan játékosok szerepeljenek nálunk, akik a klubcsapatiakban játszanak. Nyilvánvalóan mindig vannak kivételek, például Balogh Boti, aki már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, de jelenleg nem játszik a Parmában, viszont tudjuk, hogy értékes futballista. Nekünk ilyenkor az a feladatunk, hogy segítsük őt a régi formája visszanyerésében.

Milyennek ítéled meg ezt a mostani keretet?

- Nyolc-kilenc olyan játékos van, akikkel eddig nem dolgoztunk együtt, de természetesen figyeltük őket. Jelenleg az NB I-ben a 2002-ben születettek a kedvezményezettek, míg az NB II-ben a 2003-asok. Mire elkezdőik az Eb-selejtező, az előbbiek már nem lesznek támogatottak, de remélem, sokan tudnak majd élni a bizalommal, és egy év múlva is megkapják a lehetőséget a klubcsapatukban.

Visszatérve az eredeti kérdésre, a támadók között elég nagy a konkurencia, ott van például Németh Andris, aki a Genk légiósa, Tóth Milán, aki a Sturm Graz második csapatában rúgja a gólokat, de az itthon játszók: Katona Bálint, Horváth Krisztofer, Kocsis Dominik vagy éppen Németh Dani is jó formában van. A középpálya is erős, a védelembe még találnunk kell majd játékosokat.

Az mekkora hátrányt jelenthet a vetélytársakkal szemben, hogy adott esetben az NB II-ből is válogatnod kell?

- Az tény, hogy az NB II és a nemzetközi szint között óriási a különbség. Nekünk most ilyenek a merítési lehetőségeink, ebből kell kihozni a lehető legjobb eredményeket. A legutóbbi ellenfeleink közül például a németek tele voltak Bundesliga-játékosokkal, de a lengyelek és az izraeliek keretét is élvonalbeli futballisták alkották, ráadásul olyanok, akik a klubcsapataikban meghatározó emberek. Mivel csak egy év múlva lesznek tétmeccseink, a mi játékosaink is sokat fejlődhetnek addig, meggyőződésem, hogy szintet tudnak lépni, és addigra döntően élvonalbeli játékosaink lesznek.

Azon kívül, hogy lehetőleg mindenki játékban legyen, mik voltak még a fő válogatási elveid?

- Megfelelő személyiséget kerestem, olyan játékosokat, akikben nem csak a kvalitás van meg, hanem kellően motiváltak, érződik rajtuk a szenvedély a játék iránt, céltudatosak és akarnak fejlődni. Csak ők tudnak segíteni nekünk. Sajnos korábban elkövettem azt a hibát, hogy egy-két olyan játékosnak is megadtam a lehetőséget, akinek nem kellett volna. Ma már sokkal jobban figyelek erre, egy-egy személyes beszélgetés vagy edzőtábor alatt sok minden kiderül számomra. Figyelem a srácok testbeszédét, hogy bizonyos szituációkra hogyan reagálnak, ezekből leszűrhető, hogy ki való közénk és ki nem. Akadtak olyanok, akik egyszerűen nem feleltek meg az említett kritériumoknak, és hosszú távon nem tudtak változtatni a hozzáállásukon. Akiben nincs meg a belső motiváció, azzal nem lehet mit kezdeni. Ezek a játékosok ki fognak kerülni a keretből.  Megjegyzem azonban, hogy találunk olyan labdarúgókat jelenleg is az NB I-ben, akik fiatalon kicsit tévúton jártak, de aztán beálltak a sorba, és ma már stabil élvonalbeli futballisták.

Az U21-es válogatott kerete:

Kapusok: Hegyi Krisztián (West Ham United), Molnár Zsombor (Dorog), Senkó Zsombor (Juventus)

Védők: Balogh Botond (Parma), Szabó Alex (Bp. Honvéd), Csinger Márk (ETO FC Győr), Iyinbor Patrik (Vasas), Debreceni Ákos (BFC Siófok)

Középpályások: Kállai Kevin (Mezőkövesd), Kovács Mátyás (MTK Budapest), Kata Mihály (MTK Budapest), Bocskay Bertalan (Bp. Honvéd), Lehoczky Roland (MTK Budapest), Bényei Ágoston (DVTK)
Kovács Barnabás (ZTE FC), Komáromi György (Puskás Akadémia), Benczenleitner Barna (ETO FC Győr)

Támadók: Németh Dániel (ZTE FC), Kocsis Dominik (Bp. Honvéd), Tóth Milán (Sturm Graz), Németh András (Genk), Horváth Krisztofer (DVSC), Katona Bálint (KTE)

A mieink két nemzetközi mérkőzést játszanak: szeptember 23-án, 17.30-tól Szombathelyen a bolgárok ellen, majd szeptember 27-én 20.00 órától a Bozsik Arénában a litvánok ellen lép pályára a csapat.

Három éve kezdted a munkát az akkori U21-es válogatottal. Miket neveznél sikernek és mik voltak a mélypontok ez idő alatt?

Az mindenképp pozitívum, hogy nyolc-tíz játékost adtunk az A-válogatottnak olyan felkészültséggel, hogy azonnal be lehetett őket vetni a legmagasabb szinten. Ilyen volt például Kiss Tamás, Schön Szabolcs, Balogh Botond, majd Baráth Péter, Kerkez Milos, Mocsi Attila vagy a korábbi korosztályokból Szalai Attila, Schäfer András és Bolla Bendegúz.

- Nekem, mint edzőnek azonban nem elég, hogy a játékosaim felkerülnek az A-válogatotthoz. Nagyobb céljaim vannak, bármilyen ellenfeleink is lesznek a következő selejtezősorozatban, az Eb-részvétel kivívásának céljával fogunk nekifutni a tétmeccseknek. Voltak ugyan részsikereink a legutóbbi selejtezősorozat alatt, például a lengyelek elleni két mérkőzés, amelyeken közel álltunk a győzelemhez is, ám összességében a csoport negyedik helye után jókora hiányérzet maradt bennem.

Egy évünk van kiválogatni azokat a játékosokat, akik motiváltak, ambiciózusak, és készek keményen, céltudatosan dolgozni azért, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra.

Egyértelmű volt számodra, hogy vállalod az újabb felkérést?

- Igen, egyrészt, mert szeretek fiatalokkal dolgozni, hatalmas megtiszteltetés a korosztály legjobbjait irányítani, másrészt úgy érzem, hogy több van ebben az U21-es projektben, mint amit eddig elértünk. Három éve vagyok a csapat élén, sok mindent tanultam, jobb edző lettem, és a legbiztosabb abban vagyok, hogy ennél tudunk eredményesebben is futballozni. Tudom, honnan indultam és hol tartok most. Természetesen a jövőben is fontos szempont lesz, hogy segítsük Marco Rossi munkáját, vagyis minél több kész játékost adjunk fel az A-válogatottnak, de én az U21-es csapatért felelek, itt szeretnék jó eredményeket elérni és hiszem, hogy ez sikerülni is fog.

Immár új segítőkkel. Miért lettek új pályaedzőid?

- Az új rendszer szerint egy szövetségi edző kizárólag egy válogatottnál dolgozik és mivel Sándor Gyurinak és Szélesi Zolinak is van csapata, új szakembereket kellett keresnem. Vass Lászlóra és Bekő Balázsra esett a választás. Vass Laci a PMFC vezetőedzője volt, az NB III-ból juttatta fel a csapatot, míg Balázs szintén rengeteg tapasztalattal rendelkezik, hiszen az NB I-ben is dolgozott már. Ezúttal rutinosabb segítőim lesznek, azt gondolom, hogy jó csapatot alkotunk majd mi is a kispadon.

PRIVACSEK ANDRÁS

Neked ajánljuk
Átigazolások
Asteras Tripolis
Ádám Martin
A görög Asteras Tripolis hivatalos honlapján jelentett be Ádám Martin érkezését.
NB I
Meshack Ubochioma
Egyelőre nincs még klubja Meshack Ubochiomának, akivel július elején bontott szerződést a ZTE.
Légiósok
Ádám Martin
Úgy tűnik, egyre közelebb a megegyezés a görög Aszterasz Tripolisz és Ádám Martin között.
Tovább az összes átigazoláshoz