Fotók: MTVA

Interjú az M4 Sport csatornaigazgatójával: "Ahhoz képest, ahol most tart a Ferencváros, nem túlzó, ahogy üvöltözök"

Megnevezi az ország két legjobb kommentátorát, de beszél arról is, miért nehéz megfelelő szakértőket találni. Kiderül, hogy a derbi magasan veri az El Clásicót, legalábbis nézettségben biztosan, de elmondja azt is, hogyan élték meg a BL "elvesztését". Problémának tartja, hogy az NB I-es klubok hozzáállása a közvetítésekhez nem olyan átlátszó, mint Angliában, itthon ugyanis sokan titkolóznak. Interjú Székely Dáviddal, az M4 Sport csatornaigazgatójával.
Privacsek András 2023. november 22., szerda 8:27
Fotók: MTVA
Megnevezi az ország két legjobb kommentátorát, de beszél arról is, miért nehéz megfelelő szakértőket találni. Kiderül, hogy a derbi magasan veri az El Clásicót, legalábbis nézettségben biztosan, de elmondja azt is, hogyan élték meg a BL "elvesztését". Problémának tartja, hogy az NB I-es klubok hozzáállása a közvetítésekhez nem olyan átlátszó, mint Angliában, itthon ugyanis sokan titkolóznak. Interjú Székely Dáviddal, az M4 Sport csatornaigazgatójával.
Szerző: Privacsek András 2023. november 22., szerda 8:27

Mi alapján döntöd el, hogy ki közvetít egy-egy BL-meccset vagy éppen egy NB I-es mérkőzést?

- A Bajnokok Ligájában kommentátorként a helyszínről közvetíteni egyfajta rangot jelent - kezdte Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója a csakfoci.hu-nak. - Ezzel is megpróbálom motiválni a kollégákat. Az NB I-ben is az kapja a rangadókat, a komolyabb meccseket, aki ezt a teljesítményével kiérdemli. Az egyértelmű, hogy Hajdú B. István az első számú kommentátorunk, ő közvetíti többek között a magyar válogatott mérkőzéseit és a BL-döntőket is. Az emberek legalább 95 százaléka boldog, ha őt hallgatja. Nem akarjuk azonban, hogy az M4 Sport egyenlő legyen Pistivel, ezért igyekszünk úgy elosztani a feladatokat, hogy mindenkit helyzetbe hozzunk. Pontosan emiatt az előző szezonban az öt UEFA-döntő mindegyikét más közvetítette.

Ki a három legjobb hazai futball-kommentátor?

Hajdú B. István, de Méhes Gábor is ott van a háromban.

Utánuk nagyon szoros a verseny, de az biztos, hogy a harmadik helyezett is házon belüli. Az ő nevét nem árulnám el.

Méhest nem akartad elcsábítani a Sport TV-től?

- Dehogynem, de neki az a fajta munka, ami nálunk megy, túl sok idejét vette volna el, így maradt. Nagyon sok kommentátor jelentkezett azonban hozzánk, de egyik jelenlegi kollégát sem cserélném el senkire, szerintem erős csapatunk van. Ebbe beleértem a riportereinket is. Amikor csatornaigazgató lettem, Martí Zoli a riporteri ranglista alján volt, de olyan jókat kérdezett és annyira magabiztos a mikrofon mögött, hogy szépen lassan mindenkit beelőzött. Nem véletlen, hogy ő az egyik leggyakoribb vendég a Fradi meccsein, Dibusz Dénessel kis túlzással többet találkozott az elmúlt években, mint a családjával.

Veled kapcsolatban készítettem egy mini közvélemény-kutatást. A szurkolók szerint felkészült vagy, jó az orgánumod, jó stílusban közvetítesz. Egy kritika fogalmazódott meg veled kapcsolatban, mégpedig az, hogy a Ferencváros nemzetközi mérkőzésein a megszokottnál is elfogultabb vagy. Jogos ez az észrevétel?

- Szerintem nem. Hozzám is eljutottak már ilyen vélemények, de nem hiszem, hogy a kelleténél elfogultabb lennék. Gyerekként úgy nőttem fel, hogy a magyar csapatok már az augusztust sem érték meg a nemzetközi kupákban. Ahhoz képest, ahol most tart a Ferencváros, nem túlzó, ahogy üvöltözök. Az a fajta motiváció mindenképp bennem van, hogy tudom, ha egy magyar csapat sikeres a nemzetközi porondon, akkor az M4 is az. Ilyenkor egy kicsit magunknak is szorítok. Amikor öt évvel ezelőtt a Fehérvár az AEK Athén ellen játszott a BL rájátszásában, akkor például ugyanígy szurkoltam.

Bárcsak ott tartanánk, hogy lenne rendszeresen 2-3 csoportkörös csapatunk, amelyek meccseit „elfogultan” közvetíthetném.

Tévénézőként úgy tűnik, hogy sokat vagy képernyőn, sok meccset kommentálsz. Csatornaigazgatóként ezt miért tartod fontosnak?

- Nem én közvetítem a legtöbbet és nem én vagyok a legtöbbször műsorvezető. A Bajnokok Ligájában például már egyáltalán nem veszek részt, sem műsorvezetőként, sem kommentátorként, a külföldi utazások ugyanis sok időmet elvennék a csatornaigazgatói teendőimtől. A nemzetközi kupákból a Ferencváros hazai EKL-meccsei az enyémek. Azért közvetítek és vezetek műsort, mert feltölt, kizökkent a mindennapokból, utána jobban tudok koncentrálni az egyéb, fontos feladataimra. Tény, hogy nem keveset dolgozom, de a képernyős jelenlétemet nem érzem soknak, maximum egybeesik azzal, amit te nézel.

Az NB I-es mérkőzések közvetítéseinél milyen nehézségekbe ütköztök leggyakrabban? A klubok például mennyire kritikusak veletek, kaptok egyáltalán visszajelzést?

- Nem jellemző. Előfordul, hogy egy-egy szakértőnk véleményével nem értenek egyet, de ezek is ritkán vannak és mindig meg tudjuk beszélni. Azzal tisztában vagyunk, hogy a közvetítések során a kritikával csínján kell bánni, hiszen a saját termékedet nem fogod agyonkritizálni. De van is mit dicsérni, hiszen jobb a színvonal, mint az elmúlt években volt. A legnagyobb problémánk az, hogy nem annyira átlátszó a klubok hozzáállása, mint például Angliában, ahol tudjuk, hogy melyik játékos mennyit keres, milyen átigazolási díjért váltott, a sérültek mikor térhetnek vissza, vagy éppen a meccsek előtt megrajzolják a pontos taktikai felállást.

Itthon erről nincs szó, nagyon sokan titkolóznak és információkat tekintve sem kapunk annyit, mint külföldön.

Most például Samy Mmaee megsérült a Genk ellen, de semmit nem tudunk róla, természetesen azt sem, hogy mikor játszhat újra.

A szakértők dolga mennyivel nehezebb, mint a kommentátoroké? Nekik mégiscsak véleményt kell mondaniuk, hiszen ez is a feladatuk.

- Ahhoz, hogy egy dicséret jogosnak tűnjön, kritizálni is kell. A negatív kritika nem sértő, ez egy televíziós műfaj, ahol feszegetni kell a határokat. Azzal tisztában vagyok, ha a szakértőink nagyon markáns véleményeket mondanának, akkor nagyobb lenne a szurkolói felháborodás, de meg kell érteniük, azért törekszünk erre, hogy őket szórakoztassuk.

Mennyire nehéz műfaj ez?

- Nincs rá igazán recept, hogy kiből lesz jó szakértő és kiből kevésbé, ezért is keressük folyamatosan. A korábbi szakértők nagy része a magyar futball legsötétebb időszakában volt aktív játékos, kevesen vannak közöttük olyanok, akik egy tisztességes külföldi karriert tudhatnak maguk mögött. Aki pedig ilyen, az már klubnál dolgozik, lásd például Hajnal Tamást. Fontos volt számunkra, hogy találjunk Ferencváros kötődésű szakértőt is. Dragóner Attila a most futó szezonban csatlakozott hozzánk, és abszolút hiteles, de ugyanez elmondható például Szakály Péterről is.

Riporterek, kommentátorok mennek egyik csatornától a másikig, a szakértőknél miért nincs átjárás? Mindenki elégedett a sajátjaival vagy nem illik elcsábítani egymástól?

- Arra gondolsz, hogy Várhidi Péter miért nem dolgozik nálunk?

Például.

- Nekünk más az irányunk, másképp működünk, mint a többi csatorna. Valahol olyanokkal próbálkoznak, akik itt is megfordultak korábban, de nem dolgoztunk velük együtt túl sokáig. Van olyan csatorna, ahol nem csak korábbi labdarúgókban gondolkodnak. Nálunk ebből a kategóriából Hegedűs Henrik és Beregi István például maximálisan bevált, azóta egyikőjük a Ferencvárosnál, a másik pedig a válogatottnál dolgozik. Ezen felül mi olyan ex-futballistákat kerestünk, akik mostanában fejezték be a pályafutásukat, ebből adódóan benne vannak a futball körforgásában, ismerik a csapatokat, a játékosokat.

Pár éve az NB I-es mérkőzések nézettsége magasan verte a topbajnokságokét. Ebben a tekintetben történt változás?

- Nincs jelentős átrendeződés.

A leggyengébb nézettségű NB I-es mérkőzés is jobb számokat hoz, mint egy külföldi meccs, kivéve mondjuk az El Clásicót vagy egy angol rangadót.

Megjegyzem, a legutóbbi derbit háromszor annyian nézték, mint a Real-Barcát. A Liverpool mérkőzésein érezhető a Szoboszlai-hatás, de az NB I-et nem lehet legyőzni nézettségben.

Nálatok a csatornánál miként csapódik le a magyar válogatott szereplése és a csapatot körülvevő futball-láz?

- Az elmúlt tíz évben hatalmasat nőtt a válogatott nézettsége. Két évvel ezelőtt jó ütemben állapodtunk meg az UEFA-val, ami azt jelenti, hogy 2028-ig mi közvetítjük a magyar válogatott mérkőzéseit, beleértve a jövő évi és a 2028-as Európa-bajnokságot is.

TOP 3

A Montenegró elleni Eb-selejtezőt 854 ezren követték az M4 Sporton, amivel az év legnézettebb sporteseménye lett. A közvetítés 27,1 százalékos közönségarányt hozott, közel 1,4 millió embert ért el. Az Eb-selejtező nyolc csoportkörös összecsapásán átlagosan 706 ezren szurkoltak a válogatottnak.

A három legnézettebb mérkőzés

1. Magyarország - Montenegró, 854 ezer néző
2. Litvánia - Magyarország, 800 ezer
3. Bulgária - Magyarország, 765 ezer

Az M4 Sport elveszítette a Bajnokok Ligája közvetítési jogait. Ez mennyire ért váratlanul titeket?

- Pénzügyileg egy versenyképes ajánlatunk volt, elmentünk az észszerűség határáig. Borzasztóan sajnáljuk, hogy ami eddig ingyenes volt, azért most fizetniük kell a nézőknek. Az M4 Sportnak két küldetése van, egyrészt, hogy megmutassuk és népszerűsítsük a magyar látványsportágakat, másrészt mindenki számára elérhetővé tegyük a prémiumsportágakat, ilyen a Bajnokok Ligája és a Forma 1. A BL ősztől eltűnik nálunk, de figyeljük a fejleményeket, azt, hogy a konkurencia mit kezd ezzel a csomaggal. Ha úgy ítéljük meg, akkor a legközelebbi alkalommal természetesen újra versenybe szállunk a BL-ért.

A sporttelevíziózás akár két-három éves periódusokban is sokat fejlődik. Látható már olyan újdonság, amivel belátható időn belül a magyar nézők is találkozhatnak?

- Jelenleg két extra van, az Amazonnál úgy közvetítik az amerikai focit, hogy a néző látja a taktikai felállást, a számítógép pedig automatikusan jelzi, hogy kik a szabad vagy éppen a nem szabad játékosok. A másik újdonság a testre szerelhető kamera a bemelegítéseknél, ez elég látványos tud lenni. Amit hiányolok, hogy a VAR döntéseinél a játékvezető elmondja miért és milyen döntés született. Erre elég komoly igény lenne itthon is, a klubok, a szurkolók és a mi részünkről is.

Olvastad már?
Eb 2024: Megvan, kikkel sorsolhatják össze a magyar válogatottat - ezek a majdnem teljes kalapok
Már lehet böngészni, hogy melyik válogatottakkal kerülhet össze a magyar nemzeti csapat a december 2-ai sorsoláson.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Szerződéshosszabbítás
A Fradi meghosszabbította a 21 éves Katona Bálint szerződését.
Leverkusen
Bősze Levente
Újabb magyar utánpótlás-válogatott játékos igazolhat külföldre: a Bundesligában listavezető Bayer Leverkusenhez szerződhet a 2009-es születésű Bősze Levente. (twitter.com/wonderkidshun)
U21-es válogatott
Szélesi Zoltán
Beigazolódott a Csakfoci korábbi értesülése: Szélesi Zoltán veszi át az U21-es magyar válogatott irányítását.
Tovább az összes átigazoláshoz