Furcsa világelitben a magyar foci: Ez az ország rabolja le az NB I-et - a lista

Egy felmérés szerint csak három olyan ország van, ahonnan több 18 éven aluli futballista igazolt el, mint tőlünk. Kiderült, melyik bajnokság szippantja fel a legtöbb magyar tehetséget. 
Dudás Gábor 2018. március 20., kedd 19:58
Egy felmérés szerint csak három olyan ország van, ahonnan több 18 éven aluli futballista igazolt el, mint tőlünk. Kiderült, melyik bajnokság szippantja fel a legtöbb magyar tehetséget. 
Szerző: Dudás Gábor 2018. március 20., kedd 19:58

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) ezúttal azt vizsgálta meg, mely országokat érinti leginkább a 18 éven aluli labdarúgók kivándorlása, azaz külföldre igazolása. A svájciak a 2009 óta tartó időszakot vették górcső alá, azokat a játékosokat számba véve, akik az érintett 31 európai bajnokság valamelyikébe szerződtek légiósnak.

Meglepetésre Magyarország igen előkelő helyen áll az "emigráló" tehetségek listáján. A felmérés szerint összesen 22 tinédzserkorú labdarúgó hagyta el hazánkat az elmúlt években (2016 októberéig bezárólag), ezzel a belgák, a franciák és a svédek mögött a negyedik helyen állunk.

Érdekes, hogy ezzel olyan jellemzően "futball-exportőr" országokat előzünk meg, mint Brazília, Nigéria vagy Ghána, és elmondható, hogy a környező országok közül meg sem közelítenek minket, a kivételt Szlovákia jelenti, 17 külföldre igazolt tinivel. Eközben a szerbek, a horvátok vagy a bosnyákok jóval kevesebb fiatal tehetséget adtak / engedtek el a vizsgált időszakban.

 

A CIES felmeréséből az is kiderül, hogy melyik országot célozták meg a legnagyobb számban a magyar tehetségek. A legnagyobb "porszívó", az európai, dél-amerikai, afrikai és ázsiai reménységeket évről évre magához vonzó angol bajnokság a hazai fiatalokat is sikerrel csábítja. A kimutatás szerint az említett 22 játékos közül hatan is a szigetország felé vették az irányt, a magyar-angol piaci kapcsolat ezzel az egyik leggyümölcsözőbb az átigazolásoknál.

Jelenleg egyébként négy magyar tehetség pallérozódik Angliában, és játszik élvonalbeli vagy másodosztályú klubok tartalék-, illetve korosztályos együtteseiben: Csóka Dániel (Wolverhampton Wanderers), Deczki Máté (Stoke City), Gyollai Dániel (Stoke City) és Szerető Krisztofer (Stoke City).

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Gazdag Dániel
A Philadelphia is bejelentette jövő évi keretét, Gazdag Dániel természetesen a garantált szerződéssel rendelkező játékosok között van 2024-re is.
A PL-be igazolhat?
Gulácsi Péter
A Mirror a magyar válogatott Gulácsi Pétert is a nagy erőkkel kapust kereső Newcastle United figyelmébe ajánlotta.
Elhagyhatja Amerikát
Franck Boli
Az FTC-től tavaly télen távozott, 4-szeres NB I-es bajnok Franck Bolival nem hosszabbít szerződést az MLS-ben szereplő Portland Timbers.
Tovább az összes átigazoláshoz