Fotó: fradi.hu

Fradi-vezér: "A FIFA és az UEFA is látja klubunk fejlődését" - több pénzt fognak kapni a csapatok a FIFA-tornák után

Budapesten tartotta 15. születésnapi közgyűlését az Európai Labdarúgóklubok Szövetsége, az ECA.
Nyikes Zoltán 2023. március 29., szerda 12:35
Fotó: fradi.hu
Budapesten tartotta 15. születésnapi közgyűlését az Európai Labdarúgóklubok Szövetsége, az ECA.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. március 29., szerda 12:35

Az Európai Labdarúgóklubok Szövetségének, az ECA-nek 15. születésnapi közgyűlését tartották Budapesten, amelyen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA és az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA elnöke is részt vett.

Gianni Infantino és Aleksander Ceferin mellett a francia Paris Saint-Germain tulajdonosa, Nasszer al-Kelaifi, mint az ECA elnöke, két korábbi kiváló kapus, a német Oliver Kahn és a holland Edwin van der Sar, mint a szervezet alelnöke volt jelen, de a Várkert Bazárban rendezett közgyűlésen, valamint a Szépművészeti Múzeumban tartott gálavacsaorán felbukkantak olyan kiválóságok is, mint a horvát Zvonimir Boban, a portugál Simao Sabrosa, az ukrán Andrij Sevcsenko, az angol John Terry, vagy a holland Patrick Kluivert – írja a fradi.hu.

Magyar klubok az ECA-ben

A kisvárdai klubhonlap hozzátette, az ECA-nek jelenleg négy magyar klub – a Ferencváros rendes, a Budapest Honvéd, a Debreceni VSC és a MOL Fehérvár FC pedig társult – tagja, de a Puskás Akadémiával, és az Újpest FC-vel együtt a Kisvárda is képviselteti magát a rendezvényen.

A Ferencvárost az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál és Máté Bálint nemzetközi osztályvezető képviselte, előbbi a FradiMédiának nyilatkozott az eseménnyel kapcsolatban.

– Nagyon örülünk, hogy végre eljutott Budapestre az ECA-közgyűlés. Már a Covid előtt elterveztük, hogy elhozzuk a fővárosunkba, de a vírus meghiúsította. Elégedettek lehetünk, mindenki szuperlatívuszokban beszélt a budapesti eseményről, jó érzés volt hallani a dicsérő szavakat – mondta a FradiMédiának a közgyűlés végén Orosz Pál. – Ami a szakmai részét illeti, ez a 15. születésnapi közgyűlése volt az ECA-nek. 2011 óta, 12 éve rendszeresen résztvevői vagyunk ezeknek az eseményeknek, illetve az ECA munkájának, s folyamatosan látjuk a fejlődést. Ez a mostani közgyűlés is megmutatta ezt, aláírásra került egy szándéknyilatkozat a FIFA és az ECA között, amely nagyban befolyásolni fogja, hogy az elkövetkezendő időszakban, a 2024-2026-os ciklusban jelentősen emelkedni fognak azok az összegek, amelyet a FIFA-tornákon való részvétel után a klubok kapnak. Úgy gondolom, pozitív változások vannak. Ezen felül lesznek belső változások, más összetételű lesz a vezetőség, több helyet kapnak a klubok, ezáltal demokratikusabbá válik a rendszer. Folyamatosan azt láttuk, hogy nagyon szoros együttműködés van a FIFA, az UEFA és az ECA között. Ezért volt jelen a FIFA és az UEFA elnöke is. Erős képviseleti szervvé kezd válni, a labdarúgást formáló egységgé ez a hármas.

A vezérigazgató nem csak a budapesti szervezés miatt kapott elismerő szavakat.

– Hétfőn a gálavacsorán központi asztalnál ülhettem, több FIFA- és UEFA-képviselő mellett. Ők mondták, hogy mennyire jó dolog, hogy a Ferencváros példát mutat abban, hogy lehet előre lépni, fejlődni. Ahonnan indultunk, majd csoportkörösök lettünk, végül nyolcaddöntősök az UEL-ben, de hozzátették, akkor se keseredjünk el, ha olykor nem jön majd össze a főtábla, mert ilyen is előfordul. De látják a fejlődést – zárta Orosz.

Olvastad már?
Szoboszlai a szlovákoknak, a kupadöntőben és a "világvégéről" - videón az öt legnagyobb szabadrúgásgólja
Összegyűjtöttünk öt parádés szabadrúgásgólt a még mindig csak 22 éves Szoboszlai Dominiktől, aki az utánpótlás- és a felnőttválogatott mellett már a Salzburg és a Leipzig játékosaként is letette a névjegyét.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Haladás
Három játékos távozott
A kialakult nehéz helyzetre való tekintettel a Haladás azonnali hatállyal felbontotta Pálfi Donát, Vanja Zvekanov és Mohos Barnabás szerződését, akik így a szezon utolsó mérkőzésén sem lépnek pályára.
DVSC
Oliveira nem kell
Távozik a DVSC-től Joao Oliveira. A 28 éves svájci szélső 2023 nyarán érkezett Debrecenbe, a Lokiban 10 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, egy gólpassz fűződik a nevéhez.
Hosszabbított
Bernd Storck
Egy plusz egy évre írt alá a korábbi magyar szövetségi kapitány Sepsiszentgyörgyön.
Tovább az összes átigazoláshoz