Fotó: MLSZ

Bolgár-magyar: Egyre kínosabb a botrány, a miniszter is kiakadt - "A rendőrség soha nem mondta, hogy zárt kapusnak kell lennie az Eb-selejtezőnek"

A bolgár sporttárca vezetője leváltani nem tudja a helyi szövetség vezetőit, de ha nem miniszter lenne, ő is csatlakozna személyesen a szurkolók tiltakozásához.
Dudás Gábor 2023. november 16., csütörtök 13:35
Fotó: MLSZ
A bolgár sporttárca vezetője leváltani nem tudja a helyi szövetség vezetőit, de ha nem miniszter lenne, ő is csatlakozna személyesen a szurkolók tiltakozásához.
Szerző: Dudás Gábor 2023. november 16., csütörtök 13:35

"Ha ma bezárjuk a kapukat, mit fogunk csinálni a következő meccsen? Az emberek abbahagyják a tiltakozást? Kétlem" - mindezt Dimitar Iliev bolgár ifjúsági és sportminiszter nyilatkozta a helyi közszolgálati csatornának, a BTV-nek az elmúlt két hétben, a Bulgária-Magyarország Eb-selejtező kapcsán lezajlott stadionbotrányról.

Mint ismeretes, a mérkőzést végül mégis Szófiában, de üres stadionban fogják lejátszani a csapatok ma (magyar idő szerint) 18 órától, mivel de a fővárosban, a nemzeti stadion környékén tömeges tüntetések várhatóak a Bolgár Labdarúgó Szövetség vezetősége ellen.

Iliev szerint a nagy nehezen megszületett döntés során "világossá vált, hogy a rendőrség soha nem mondta, hogy a mérkőzést közönség nélkül lehet csak megtartani Szófiában, és nem is tagadta meg az őrzést" a hatóság. De látnunk kell a másik oldalt is - ez az UEFA döntése mögötti bujkálás, amit a BFS (a bolgár szövetség - a szerk.) provokált ki a velük történt előzetes levelezéssel".

A miniszter szerint a legszomorúbb ebben az esetben az, hogy a kár a szurkolókat éri, hiszen a stadionok lelátói azért épültek, hogy tele legyenek. Ő maga elmondása szerint meg fogja nézni a mérkőzést, de nem a stadionból, "mert nem lenne korrekt, ha ő jelen lenne, és az emberek nem kapnák meg ezt a lehetőséget."

Iliev kategorikusan kijelentette, hogy nem szeretné, ha a szaktárca beavatkozna a sportági szövetség munkájába, és nem követeli az elnökség lemondását. Viszont felszólította a BFS vezetőségét, hogy hallgasson az emberek hangjára:

"A legnormálisabb dolog, ha az emberek nem akarnak téged, hogy távozol. Ők a népért vannak ott. A létezésük értelme az, hogy legyen futball, jó futball, és hogy az emberek boldogok legyenek".

A miniszter kiemelte, hogy állampolgári minőségében nagyon határozott álláspontot képvisel az ügyben, és ha nem ő lenne a sporttárca vezetője, akkor csatlakozott volna a szurkolói tiltakozáshoz.

Olvastad már?
Bolgár-magyar: A szurkolók utolsó reményének is lőttek, rendőrinvázió lesz a stadion körül - a részletek
Mivel a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hivatalosan is nemet mondott arra a beadványra, hogy a szurkolók bejuthassanak a végül mégis Szófiában megrendezésre kerülő Bulgária-Magyarország Eb-selejtezőre, csak a nemzeti stadion mellette demonstrációra lesz lehetőségük. 1600 rendőrrel és jelentős számú biztonsági személyzettel körülvéve.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
ETO FC Győr
Kuznyecov Szergej
A csakfoci.hu számolt be először arról vasárnap, hogy Kuznyecov Szergej az egyik jelölt a győri kispadra. A Kisalföld ezúttal azt írja, hogy csütörtökön Győrben járt Kuznyecov és az ETO vezetőivel tárgyalt.
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Torino technikai igazgatója, Davide Vagnati kéthetente érdeklődik magyar válogatott kölcsönjátékosuk felől - állítja a futballista ügynöke. (TMW)
Újpest
Tim Hall
Az Újpest és Tim Hall közös megegyezéssel szerződést bontott. A luxemburgi védő 2023 januárjában érkezett Újpestre. Első félszezonjában 14 meccsen lépett pályára, míg a mostani évadban 15 NB I-es találkozón.
Tovább az összes átigazoláshoz