Fotó: Wacha Judit

A rekorddöntő fiatal magyar légiós: "8 éves korom óta úgy megyünk edzésre, hogy le akarjuk nyomni a másikat"

Az ifi BL-ben a Köbenhavn csapatában nemrég bemutatkozó Németh Hunor a Bayern és az MU elleni felkészülésről, a dánok önbizalmáról, a kinti utánpótlásképzésről és a mentális erő fontosságáról is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Budai László 2023. szeptember 29., péntek 8:52
Fotó: Wacha Judit
Az ifi BL-ben a Köbenhavn csapatában nemrég bemutatkozó Németh Hunor a Bayern és az MU elleni felkészülésről, a dánok önbizalmáról, a kinti utánpótlásképzésről és a mentális erő fontosságáról is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Szerző: Budai László 2023. szeptember 29., péntek 8:52

Németh Hunor az előző héten a legfiatalabb magyar játékossá vált, aki pályára lépett az Ifjúsági Bajnokok Ligájában. A 16 éves középpályás a dán FC Köbenhavn futballistájaként állt be csereként a Galatasaray elleni, 5-1-es koppenhágai sikerrel végződött összecsapásra (a találkozón gólt szerzett magyar csapattársa, a 18 éves Szűcs Tamás). Csapattársai nagy része U18-as, U19-es futballista, az ifi BL-ben a következő ellenfelek pedig a Bayern München és a Manchester United lesznek, a hároméves korától Dániában nevelkedő, de a magyar korosztályos válogatottat erősítő Németh Hunor azonban magától értetődő magabiztossággal mondja, hogy a sztárcsapatok ellen is ők lesznek az esélyesek.

- 10 éve járunk külföldi tornákra, egyfolytában megméretjük magunkat a nemzetközi szinttel, ezért tisztában vagyunk vele, hogy itt is magas színvonalat képviselünk - kezdte Németh a csakfoci.hu-nak. - Ennek köszönhetően nagy önbizalmunk van, ha a BL-ben vagy külföldi tornákon játszunk, azért megyünk, hogy nyerjünk.

Nem is célnak mondanám a csoportból való továbbjutást, ez inkább abszolút elvárás a klub részéről, akkor is, ha nagy nevek kerültek a csoportba. Az edzői stáb nagyon sok videót nézett a Galatáról, a Unitedről és a Bayernről is. Azt mondták, hogy szerintük az MU és a Bayern ellen is tudunk dominálni, akár labdával, akár labda nélküli játékról beszélünk. Nem sok csapat presszingel olyan intenzitással, mint mi, és a labdajáratásban is sok technikás játékosunk van, akik nagyon nyugodtak a labdakihozatalokban.

- El is várják tőlünk, hogy ha tudjuk, hozzuk ki hátulról a labdát. Senkitől nem ijedünk meg, mindenkit le akarunk dominálni, és szerintem meg is tudjuk csinálni.

A fiatal játékos azt is legyőzendő akadálynak tekinti, hogy az U19-es korosztályban azért összeakad nálánál erősebbekkel.

- Lassan már kezd ugyanaz a fizikai állapotom lenni, mint nekik, persze, ha találkozom egy két évvel idősebbel, azért megérzem. Emiatt gyorsabban kell cselekednem, gondolkodnom, játszanom, mert a fizikalitásom itt nem tudom kihasználni.

Az eddigi élete jelentős részét Dániában töltött Németh Hunor arról is beszélt, mi az a tulajdonsága, amit a dánoktól tanult, és aminek a pályán is hasznát veszi.

A dán emberek nagyon nyugodtak, nem lesznek könnyen dühösek, mindent megpróbálnak hidegvérrel megoldani. Ez szerintem az én játékomban is meglátszik, de a dán válogatotton is láthatjuk, milyen higgadtan és nagy önbizalommal lép pályára. Ez megy nekem is.

Ezzel együtt az sosem volt kérdés számára, hogy amikor döntenie kellett, akkor melyik nemzeti csapatot válassza.

- Előre eldöntöttem. Magyarnak érzem magam, a szüleim magyarok, Győrben születtem, büszke vagyok erre, ezért Magyarországért akarok küzdeni.


Fotó: Wacha Judit

A Köbenhavnnál lévő gyerekek az általános iskola nagy részét még egy, a klubbal együttműködésben lévő intézményben járják ki. Hatodik osztálytól azonban már külön kerülnek, és a koppenhágai játékosok a gimánáziumban is egy osztályban tanulnak, ami már az egyesületen belül helyezkedik el. Arra azonban kifejezetten figyelnek, hogy a profi karrierhez közeledve is fontos maradjon a tanulás.

- Elvárják, hogy a suliban is jók legyünk. Ha nem csinálod meg a feladataidat, akkor nem is játszhatsz.

Azt akarják látni, hogy először az iskolában teljesítesz, és aztán a pályán. Főleg ebben a korban, 16 évesen tudsz kicsit link lenni a sulival, de megkövetelik, hogy végezd el ott is a kötelességedet.

Az elmúlt években a klub olyan labdarúgókat nevelt ki, mint Rasmus Höjlund (ma már az MU-ban játszik), Mohamed Daramy (12 millió euróért adták el néhány éve az Ajaxnak), Jonas Wind (ugyanennyiért ment a Wolfsburgba) vagy William Böving (őt a Sturm Graz vette meg). Ez a modell pedig a magyar futballista számára is motiváló.

- Jó híre van az egyesületnek, hogy ilyen saját nevelésű labdarúgók kerültek ki, és nem kell csak úgy összevásárolnia mindenkit. Ez nekünk, fiataloknak is önbizalmat és jó példát ad, mert a fent említett játékosok is ugyanazokat a lépcsőfokokat járták végig, mint mi. Láttuk magunk előtt őket, és azt is, hová jutottak el.

Talán nem is meglepő, ha ilyen környezetben kevésbé kérdéses, valaki fejben rendben van-e. Amikor azt kérdezzük tőle, hogy mentálisan is erős-e, röviden rávágja.

- Szerintem nagyon.

Ahogyan mostanában Szoboszlai Dominik vagy Szalai Attila esetében is láthattuk, itt is sokat segíthetett a szülői segítség. Édesapja a focit tekintve is sokat foglalkozott vele.

- A technikámat, a passzaimat, a lövéseimet, az első érintéseimet apukámmal fejlesztettem. Aztán ahogy egyre több taktikai elem került előtérbe, azt már inkább a klubban. Több pozícióban is szeretek játszani. Ha dupla hatossal állunk fel, akkor az egyik hatos poszton, vagy 4-3-3-ban nyolcasként. Szeretem, ha támadnom és védekeznem is kell, technikás vagyok, a letámadásban agresszív és nagy a munkabírásom.


Fotó: Wacha Judit

A magyar és a dán futball összehasonlításának témáját szeretnék kerülni, klubcsapata egyébként sem volt hazánkban, arról azonban szívesen beszél, számára mi volt a legimponálóbb a koppenhágai utánpótlásban.

- Az, hogy 8 éves korom óta nagyon jó csapattársaim voltak. Minden nap úgy mentünk az edzésre, hogy le akartuk nyomni a másikat, és ezzel húztuk egymást fölfelé.

Ha minden nap sok jó játékossal edzel együtt, azzal te is egyre jobbá válsz. Így fejlődtünk közösen, nagy volt a nyerni akarás, ez vitt minket előre. Kiskorban persze elfordult, amikor ezt nehéz volt kezelni. Ha páran nagyon kemények voltunk edzésen, akkor megesett, hogy egy-egy fiú sírva fakadt. De ami a pályán van, ott is marad. A pályán kívül ezt mindig rögtön elfelejtettük és a legjobb barátokká váltunk.

A felnőttcsapatba vezető út ezzel együtt nincs kikövezve, a dánoknál az U19-es bajnokság a legmagasabb utánpótlás korosztály, utána sokakat kölcsön- vagy eladnak.

- Nem kommunikálják, hogy milyen út vezet a profikhoz. Az a lényeg, hogy mit mutatsz magadból, aztán ha készen állsz, és úgy alakul, hogy a felnőtteknél van is hely, akkor lehetőséget kaphatsz. De nekem jelenleg az U19-ben a helyem, szerintem nagyon gyorsan fel is vettem a ritmust, sokkal gyorsabban, mint vártuk. Az első bajnokimon két gólt lőttem a Midtjyllandnak, a második meccsen is kezdtem, aztán 20 percet kaptam az ifi BL-ben is.

Az a célom, hogy minden találkozón megmutassam magam, ki is vagyok én - karakterrel és jó játékkal.

- Tudom, hogy ebben az évben még ingadozhat a teljesítményem, hiszen az U17-es az igazi korosztályom. Ettől függetlenül ebben az évben azt várom magamtól, hogy jól játsszam, a tavaszi szezonban pedig már meghatározó akarok lenni a csapatban.

Budai László 

Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Srdjan Blagojevic
Külföldön azt írják, hogy Srdjan Blagojevic vezetőtedző az orosz élvonalbeli FC Szocsi egyik jelöltje.
Légiósok
Gazdag Dániel
A Philadelphia is bejelentette jövő évi keretét, Gazdag Dániel természetesen a garantált szerződéssel rendelkező játékosok között van 2024-re is.
A PL-be igazolhat?
Gulácsi Péter
A Mirror a magyar válogatott Gulácsi Pétert is a nagy erőkkel kapust kereső Newcastle United figyelmébe ajánlotta.
Tovább az összes átigazoláshoz