A pályán esett össze a koronavírusos magyar focista - megúszta, de mikor történik tragédia a megyei futballban?

Hétvégén a Nyíregyháza Spartacus második csapatának mérkőzésén a pályán esett össze az ellenfél egyik játékosa. A fiatal labdarúgót mentővel kellett kórházba szállítani, ahol kiderült, hogy tudta nélkül koronavírussal fertőződve lépett pályára. A 26 éves sportoló kórházi ellátást követően otthonában lábadozik, de az eset további hullámokat vert és jelentős indulatokat váltott ki az érintettekből.
Csakfoci Admin 2021. március 4., csütörtök 10:10
Hétvégén a Nyíregyháza Spartacus második csapatának mérkőzésén a pályán esett össze az ellenfél egyik játékosa. A fiatal labdarúgót mentővel kellett kórházba szállítani, ahol kiderült, hogy tudta nélkül koronavírussal fertőződve lépett pályára. A 26 éves sportoló kórházi ellátást követően otthonában lábadozik, de az eset további hullámokat vert és jelentős indulatokat váltott ki az érintettekből.
Szerző: Csakfoci Admin 2021. március 4., csütörtök 10:10

"Szinte sokkos állapotban volt"

Az esettel kapcsolatban a csakfoci.hu megszólaltatta a főszereplőket. Megkeresésünkre Majláth Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei II. osztályban szereplő Levelek SE szakosztályvezetője a következőképpen emlékezett vissza a történtekre.

- Hirtelen lerogyott és elterült a pályán. Azt hittük, valamilyen húzódása van, vagy a dereka megsérült. Azonnal berohant hozzá a Szpari gyúrója, elkezdte jegelni tarkóját. Szédült, lesegítettük, majd megkérdezte tőle, van-e mellkasi fájdalma. Átfutott rajtunk a szívinfarktus gyanúja is. Lecserélése után azért jobban lett és az öltözőbe küldtük pihenni - emlékezett a csakfoci.hu-nak Majláth Sándor, aki maga is megijedt, amikor látta, hogy rosszul van a játékosa.

- A meccs végén a srácokkal bementünk hozzá, már akkor olyan szinten remegett, hogy nem tudott válaszolni.

Szinte sokkos állapotban volt. Átvittük a másik öltözőbe, ahol köhögött, hányingere volt, erőteljesen öklendezett.

Amint kiérkeztek a mentősök elvégezték rajta koronavírus-tesztet. Beigazolódott a gyanú: pozitív lett. A kórházban a vérképe kimutatta: a szervezetében valahol gyulladás van. Folyamatosan fájt a feje, nagyon köhögött. A tüdőröntgen gyulladást mutatott ki nála, amire megkapta a megfelelő gyógyszereket. Jelenleg otthon van karanténban és lábadozik.

A szakvezető úgy gondolja, az elmúlt időszakban tapasztalt események miatt, és a drága koronavírus-tesztek finanszírozása mellett célszerű lenne elengedni a mostani félszezont a megyei labdarúgásban.

- Aki ismeri a megyei labdarúgást, az tudhatja, nincs arra lehetőségünk, hogy mindenkit teszteljünk. Mi nem élünk burokban, mint a profik. Nem tudjuk kivédeni a koronavírust, mert nincsenek profi orvosaink. 

Addig, amíg nincs oltás, védettség, ezt a félszezont nyugodtan elfelejthetnénk, ennyit nem ér az emberi élet.

Elvégeztük a szükséges óvintézkedéseket, lefertőtlenítettük a létesítményt, ahová a héten nem mehet be senki. Ma és pár nappal később tesztelni fogunk mindenkit.

"Ha ketten betegen vállaltak a meccset, az már több a soknál!"

Hozzátette: nem ez volt az első eset a megyében.

- Nem akarom nagydobra verni, de ugyanebben a fordulóban egy másik csapatnál is volt hasonló eset. Az edzőjük kérte, ne írják le a játékosuk nevét, amit megértek. De kérem, ha ketten betegen vállaltak a meccset, az már több a soknál! Az eszem megáll! Le kell írni, mi történt, és az MLSZ-ben a vezetők is mérlegelnek, mi legyen a megyei foci sorsa. Jelen helyzetben az emberi élet mindennél fontosabb!

Kerestük az érintett játékost is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni.

Király Ferenc, a Levelek SE elnöke a csakfoci.hu érdeklődésére elmondta, a napokban a csapat játékosai és a stábtagok koronavírus-teszten fognak átesni, amit önerőből kell finanszírozniuk.

- Rendeltem 100 darab PCR-tesztet, amit szerdán kézhez vettem. Ma teszteljük a játékosokat ifi- és felnőtt szinten egyaránt, aztán a stábtagokat - beleértve a rendezőket - is. Hétvégén biztosan nem lépünk pályára, az ellenfél partner volt a halasztási kérelmünkkel kapcsolatban, így egy másik időpontban játsszuk majd le a találkozót. Az elvégzett tesztek eredményeitől függ, hogy jövőhéten játszunk vagy sem. Aki ne adj Isten pozitív tesztet produkál, 10 napra el kell különítenünk, és két negatív teszttel kell rendelkeznie, hogy újra közösségbe mehessen. Jelenleg önerőből finanszírozzuk a tesztek árát, mivel az önkormányzat nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel, a TAO-forrásra benyújtott pályázat még nem került jóváhagyásra. Reméljük a legjobbakat!

A klub első embere korábban, a koronavírus megjelenésekor azonnal zártkapussá nyilvánította csapata meccseit, emiatt többen rossz szemmel néztek rá Leveleken.

- Amikor lehetett hallani, hogy az esetszámok növekednek, a határokat lezárták, nyomban zártkapussá nyilvánítottam az őszi meccseinket.

A megyében rendkívül nehezteltek rám, sőt, helyi szinten a szurkolók sem vették jó néven, mire fel ez a nagy óvintézkedés.

A játékosokon és a cseréken kívül 5 fős stáb lehetett a kispadon, valamint 10 helyi rendező vehetett részt a mérkőzéseken. Annyi segítséget tudtunk nyújtani a nézőknek, hogy a sportpályánk mögött lévő óvoda udvarán - a kötelezően előírt másfél méteres távolságot betartva - megtekinthették a meccseket, de a pályára és annak környékére nem mehettek.

A következő, 16. fordulóra kiírt, Levelek-Apagy bajnokit a két egyesület közös megegyezéssel elhalasztotta.

A vendégegyüttes részéről Szilágyi Krisztián, a Nyíregyháza Spartacus II. vezetőedzője szűkszavúan nyilatkozott honlapunknak.

- Hirtelen nem tudtam mi történt. Csak arra lettünk figyelmesek, hogy rosszul van a srác, aztán összeesett a pályán. Nem volt szép látvány, szinte minden átfutott az agyunkon. Azonnal beküldtük a gyúrónkat, aki a segítségére sietett. Szerencsére a játékos tudatánál volt, lekísérték a pályáról, ekkor mondta nekem, "elszállt az ereje". A gyúrónk elsősegélyben részesítette, rögtön jeges pakolást alkalmazott a tarkóján. Utólag tudtam meg, hogy az öltözőben rosszabbul lett, remegett, és mentőt kellett hívni hozzá. Oda kell figyelni, az ilyesfajta rosszullétekre, ez nem játék! Innen is jobbulást kívánunk neki!

Megpróbáltuk megszólaltatni Szatke Márkot a Nyíregyháza Spartacus II masszőrét is, ám a klubtól azt a tájékoztatást kaptuk, jelenleg is zajlanak a koronavírus-tesztelések, ezért a szakember nem kíván nyilatkozni.

LENKÓ PATRIK

Olvastad már?
"Ki kellett menekülnöm az erkélyre, hogy kapjak levegőt" - kétoldali tüdőgyulladással küzd a koronavírusos NB II-es játékos
Egyelőre nem úgy alakul a 2021-es év Mursits Roland számára, ahogyan azt eltervezte: az NB II-ben szereplő Dorogi FC kapusa tavaly ősszel sajkacsonttörést szenvedett, majd pár hete a koronavírus szövődményeként kétoldali tüdőgyulladással küzd. A 29 éves játékos a csakfoci.hu-nak elmondta, kezdetben nehezen viselte a betegséget, kezdve a magas lázzal, a makacs köhögéssel és a nehéz légzéssel. Szerencsére ez már a múlt, hiszen a fáradékonyságot leszámítva napról napra jobban érzi magát.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Diósgyőr
Még nem le álltak le az igazolásokkal
Lehetnek még érkezők és távozók is a sportigazgató elmondása szerint.
Ferencváros
Csak Marquinhos kell Stankovicnak
Hiába ajánlották fel a Szpartak Moszkvának Belgiumból a 9 millió eurós szélsőt, Dejan Stankovicnak a ferencvárosi Marquinhos kell.
Újpest
600 milliós csatár a küszöbön
Horvát sajtóhírek szerint közelebb került kiszemeltjéhez az Újpest, amely kivásárolná a Dinamo Zagreb játékosát. 
Tovább az összes átigazoláshoz