Fotó: mlsz.hu

2024-es Eb: A magyar válogatott akár a nyitómeccset is játszhatja - ezeket kell tudnod a szombati sorsolás előtt

Szombaton 18 órától rendezik Hamburgban a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását, amelyet a magyar válogatott a 2. kalapból vár. Most egy helyen elolvashatod, mit érdemes tudni a sorsolásról és az hogyan zajlik majd.
Budai László 2023. november 30., csütörtök 13:00
Fotó: mlsz.hu
Szombaton 18 órától rendezik Hamburgban a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását, amelyet a magyar válogatott a 2. kalapból vár. Most egy helyen elolvashatod, mit érdemes tudni a sorsolásról és az hogyan zajlik majd.
Szerző: Budai László 2023. november 30., csütörtök 13:00

A Marco Rossi vezette magyar válogatott a jelenlegi kvalifikációs rendszer bevezetése óta először vívta ki az Eb-szereplés jogát egyenes ágon, ráadásul csoportját megnyerve - írja összefoglaló cikkében az mlsz.hu. Az Európa-bajnokság csoportjainak sorsolása előtt a rendező Németország az 1. kalapban kapott helyet, az ebben a kalapban fennmaradó helyek a selejtezők öt legjobb csoportgyőztesének jártak (azaz Franciaországnak, Angliának, Belgiumnak, Portugáliának és Spanyolországnak).

A rangsor úgy alakult ki, hogy az ötcsapatos selejtezőcsoportok (Magyarország is ilyennek a tagja volt,) minden eredménye számított, a hatcsapatos selejtezőcsoportokban pedig a csoportutolsók elleni két eredményt nem vették figyelembe, így minden válogatott esetében nyolc mérkőzés eredményeit vetették össze. A magyar válogatott összességében a 6. helyen zárt, így a második kalap legerősebb csapata lett – legalábbis papíron.

A 24 résztvevő válogatottat négy kalapba rangsorolta az UEFA, értelemszerűen mindegyik kalapban 6-6 csapat kapott helyet, igaz, a negyedik kalapból még nem minden csapat ismert.

Az Eb-sorsolás kalapbeosztása

1. kalap: Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
2. kalap: Magyarország, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria
3. kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország
4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc és a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott

A 2. kalapban velünk együtt szereplő válogatottakkal az Eb csoportmérkőzései során nem kerülhetünk össze, mivel a sorsolás a következők szerint zajlik majd: a házigazda németeket nem sorsolják, ők automatikusan az A-csoport első helyére (A1) kerülnek. Elsőként tehát a B-csoportba sorsolnak egy csapatot az első kalapból, majd kihúzzák azt is, hogy ebben a csoportban melyik pozícióban lesz az adott csapat (B1, B2, B3 vagy B4).

A következő 1. kalapos csapat a C-csoportba kerül, majd ugyanígy meghatározzák a pozícióját is (C1, C2, C3 vagy C4). Amikor ezt a sémát követve az első kalap csapatai mind bekerültek valamelyik csoportba, akkor a következő kalap csapatait húzzák ki ugyanezen metódussal, egészen addig, amíg minden válogatott be nem kerül valamelyik csoport valamelyik pozíciójába. Utolsóként a 4. kalap csapatai kapnak csoportot.

A csoportok kialakulásával párhuzamosan az is kiderül, hogy mely csapatok mikor és mely rendező városokban lépnek majd pályára. Az már biztos, hogy a nyitómérkőzést a házigazda német válogatott játssza majd valamelyik 2. kalapból érkező csapattal június 14-én Münchenben, ami egyben azt is jelenti, hogy akár a magyar válogatott is résztvevője lehet a 2024-es Európa-bajnokság nyitómérkőzésének.

Hogy ez megtörténik-e, illetve, hogy mikor és hol játszik a kontinenstornán a magyar válogatott, szombaton este, nem sokkal 18 óra után kiderül.

Arról, hogy hogyan juthatsz jegyekhez az Eb-re, az alábbi cikkünkben olvashatsz

Olvastad már?
Ott akarsz lenni az Eb-n? Fontos nap közeleg, ha lemaradsz, szinte biztosan buktad a jegyeket - részletek
Azzal, hogy a magyar válogatott biztosította helyét a németországi torna döntőjében, a magyar válogatott szurkolói nagyobb számban jutnak majd jegyhez a mérkőzésekre. December 4-től ismét megnyílik az online jegyigénylés lehetősége, az UEFA oldalán.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Dejan Stankovic
Dejan Stankovic a mai nappal felbontotta szerződését a Ferencvárossal, a vezetőedzővel távozik a vele érkezett külföldi stáb is - jelentette be az FTC hivatalos oldala.
Ferencváros
Dejan Stankovic
Hivatalossá vált, hogy a Szpartak Moszkvánál folytatja pályafutását a szerb szakember.
Ferencváros
Dejan Stankovic
Az M4 Sporthoz hasonlóan a Csakfoci is úgy értesült, hogy Dejan Stankovic vezetőedző távozik a Ferencvárostól, miután elfogadta egy másik klub ajánlatát, ezt pedig már közölte is az FTC vezetésével.
Tovább az összes átigazoláshoz