Nincs FIFA-büntetés a szörnyű futballtragédia és a majd 200 halott után - még vb-t is rendezhetnek

Az Indonéz Labdarúgó Szövetség (PSSI) és a FIFA közös munkacsoportot hoz létre a tömegellenőrzés és a biztonsági intézkedések javítása érdekében, miután a hónap elején közel 200 halálos áldozatot követelő stadionkatasztrófa történt az ázsiai ország egyik futballmérkőzésén.
Dudás Gábor 2022. október 13., csütörtök 14:20
Az Indonéz Labdarúgó Szövetség (PSSI) és a FIFA közös munkacsoportot hoz létre a tömegellenőrzés és a biztonsági intézkedések javítása érdekében, miután a hónap elején közel 200 halálos áldozatot követelő stadionkatasztrófa történt az ázsiai ország egyik futballmérkőzésén.
Szerző: Dudás Gábor 2022. október 13., csütörtök 14:20

Az indonéz hatóságokra nagy nyomás nehezedik, hogy gyors lépéseket tegyenek a labdarúgás helyi biztonsági előírásainak felülvizsgálatára, miután október 1-én, a kelet-jávai Kanjuruhan-stadionban rendezett mérkőzésen közel 200 ember halt meg a tömegpánikban és erőszakos összecsapásokban, a világ valaha volt egyik legsúlyosabb stadionkatasztrófáját okozva ezzel.

Biztonsági szakértők szerint a rendőrség által a stadionon belül bevetett könnygáz, azaz a FIFA által tiltott intézkedés váltotta ki a halálos tömegverekedést. Hat ember, köztük rendőrök és a mérkőzés szervezői ellen emeltek vádat a tragédia után, és a kormány a biztonsági intézkedések lazaságát, például a zárt vészkijáratokat és a túlterhelt stadiont emelte ki, mint a szörnyű eseményekhez hozzájáruló tényezőket. Az indonéziai közmunkaügyi miniszter különben azt mondta, hogy a Kanjuruhan-stadiont teljesen felújítják majd, miután a helyszínt átvizsgálták.

- Megállapodtunk abban, hogy létrehozunk egy munkacsoportot, amely a kormány, a FIFA, valamint a futball, a biztonság és a stadionok szakértőiből áll - mondta Mochamad Iriawan, a PSSI vezetője a FIFA tisztviselőivel folytatott megbeszélése után csütörtökön. A tervek szerint az indonéz rendőrség biztosítaná, hogy a szabványos működési eljárásokat összehangolják a FIFA előírásaival.

A közös munkacsoportban az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC), valamint az indonéziai rendőrség, a sport-, a belügyi, az egészségügyi és a közmunkaügyi minisztérium tagjai is részt vesznek majd.

Joko Widodo indonéz elnök azt mondta, hogy a FIFA nem tervezi, hogy szankcionálja az ország szövetségét a tragikus eset miatt, de a FIFA és a kormány ritka beavatkozása szükségszertűvé vált, hiszen Indonézia jövőre az U20-as világbajnokság házigazdája lesz majd. Gianni Infantino FIFA-elnök várhatóan kedden Jakartába látogat, hogy találkozzon Joko Widodóval, majd ezt követően bejelentik a közös kötelezettségvállalást a vb kapcsán.

Olvastad már?
Rettenetes stadionkatasztrófa, közel 200 halott: A volt Fradi-edző is megszólalt - videók, fotók
A legalább 174 halottal járó stadionkatasztrófa nagyon megviselte az Indonéziában dolgozó egykori ferencvárosi edzőt, a német Thomas Dollt is.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Callum Styles
Angol sajtóhírek szerint valamivel több mint 2 millió fontos kivásárlási záradék szerepel Callum Styles szerződésében.
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Angol sajtóhírek szerint a Championshipben vitézkedő Birmingham mellett az MLS-ben szereplő Philadelphia Union és a Toronto is ajánlatot tehet Brandon Ormonde-Ottewillért.
DVSC
Marko Milosevic
A nezavisne.com szerint Marko Milosevic kapus távozik a klubtól télen, miután alig jut játéklehetőséghez. A 32 éves játékos márciusban igazolt a Lokihoz és 11 tétmeccsen védett.
Tovább az összes átigazoláshoz