Többszáz focicsapat tönkremehet a koronavírus-járvány miatt

A horvát Lokomotiva Zagrebet irányító Dennis Gudasic szerint többszáz kisebb labdarúgóklub mehet csődbe a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt.
Dudás Gábor 2020. május 14., csütörtök 10:25
A horvát Lokomotiva Zagrebet irányító Dennis Gudasic szerint többszáz kisebb labdarúgóklub mehet csődbe a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt.
Szerző: Dudás Gábor 2020. május 14., csütörtök 10:25

A sportvezető szerint az átigazolási piac lelassulása mellett a játékosok kifizetése is nehézségekbe ütközhet.

"A következő hat hónapban a klubfutball legnagyobb kihívása az lesz, hogy a kisebb egyesületek túléljék ezt az időszakot" – fogalmazott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által támogatott kutatóintézet vitaestjén a horvát csapat ügyvezetője.

"Szeptemberre vagy októberre drasztikus esetben akár száz-kétszáz együttes is csődbe mehet."

A klubok a bajnokságok március közepe óta tartó szüneteltetése miatt rengeteg reklámbevételtől esnek el, ráadásul a közeljövőben biztosan szurkolók nélkül kell megrendezni az összecsapásokat, ami további bevételkieséssel jár majd.

Márciusban az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) vezetője, Andrea Agnelli kijelentette, a csapatok vélhetően súlyos egzisztenciális veszéllyel néznek majd szembe, a pandémiára pedig "a labdarúgás történetének legnagyobb kihívásaként" hivatkozott.

Dennis Gudasic szerint a kisebb együtteseknél most abban bíznak, hogy a nagy bajnokságokat befejezik, mert akkor az ott szereplő klubok nem esnek el a közvetítési pénzektől, így lesz tőkéjük játékosokat szerződtetni.

"Egyelőre sok a bizonytalanság" – utalt a zágrábi együttes vezetője arra, hogy Horvátországban rengeteg klub léte függ a játékoseladásoktól.

Raffaele Poli, a neuchateli egyetem oktatója az online esten kiemelte, sok kis együttes csődközeli helyzetbe kerülhet, ha a nagycsapatok fizetésképtelenné válnak, vagy ha jelentősen csökken a játékosok ára.

Piotr Sadowski, a Manchester United játékosmegfigyelője úgy fogalmazott, a kelet-európai együtteseknek nincs félnivalója, ugyanis az onnan érkező játékosok eddig is olcsóbbak voltak, mintha valakit a portugál vagy francia élvonalból szerződtettek, így az esetlegesen anyagi nehézségbe ütköző topligás csapatok is szívesebben fordulnak majd az ottani piac felé. Meglátása szerint a meghosszabbított átigazolási időszak is segíthetné a klubokat.

"Jó ötletnek tartanék egy hat hónapos átigazolási időszakot a jövő nyártól" – tette hozzá Sadkowski, aki szerint a háttérben zajlanak a tárgyalások a FIFA-val. Szakértők szerint további túlélési lehetőséget kínálhat az adásvételi szerződések átalakítása: eszerint a transzfer idején kevesebb pénz cserélne gazdát, ugyanakkor a szerződésekbe sokkal több későbbi, bizonyos feltételek teljesülése esetén fizetendő összeg kerülhetne. (MTI)

Neked ajánljuk
Átigazolások
RB Leipzig
Orbán Willi
Sajtóhírek szerint Orbán Willi hamarosan szerződést hosszabbít Lipcsében.
Ajka/Vasas
Schindler Szabolcs
Ahogyan azt honlapunk előre jelezte: távozott a Vasas tartalékcsapatától Schindler Szabolcs és az NB II-es Ajka vezetőedzője lett.
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Tovább az összes átigazoláshoz