A katalánok kikiáltották a köztársaságot – a Barcelonára évekig tartó káosz várhat

Ebben a szezonban még biztos nem okozna fennakadást, ha tényleg elszakadnának a katalánok. Utána azonban évekig tartó káosz jöhet.
Budai László 2017. október 27., péntek 18:00
Ebben a szezonban még biztos nem okozna fennakadást, ha tényleg elszakadnának a katalánok. Utána azonban évekig tartó káosz jöhet.
Szerző: Budai László 2017. október 27., péntek 18:00

A katalán parlament péntek délután kikiáltotta a Katalán Köztársaságot, ezzel tovább bonyolódik a Spanyolországon belüli elszakadási ügy. Ennek fontos kérdése, hogy ha a katalánoknak valóban sikerül elszakadniuk a spanyoloktól, és önálló köztársaságként működnek majd (ami azért még közel sem biztos), akkor mi lesz a katalán sportcsapatokkal, amelyek jelenleg spanyol versenyeken, bajnokságokban érintettek. A legnagyobb érdeklődést természetesen a Barcelona egyesülete váltja ki.

Egy ideig marad minden a régiben

Egy ideig semmilyen változás nem várható. Egyrészt azért, mert kérdés, mit lép a spanyol kormány, másrészt azért, mert egy köztársaság kikiáltása egyébként sem megy egyik napról a másikra. A Marca szerint a következő hat hónapban biztosan marad minden a régiben. A Barcelona – és a többi katalán klub, például az Espanyol és a Girona – szinte 100 százalék, hogy befejezi az idei szezont a La Ligában.

A spanyol lap szerint egyébként sem várható, hogy a Barca ne akarna a spanyol bajnokságban játszani – igaz, korábban a Premier League-gel már összeboronálták a csapatot. Az azonban más kérdés, hogy Katalán Köztársaság klubjaként szerepelhetne-e a La Ligában. Jelenleg ugyanis külföldi csapatok nem vehetnek részt spanyol bajnokságokban – az egyedüli kivétel Andorra miniállama.

Se BL, se EL, se Eb, se vb

Nemcsak köztársaságok, de labdarúgó-szövetségek sem tudnak a semmiből kinőni. Az eddig bevett gyakorlat az volt, hogy akár hat évig is eltartott, amíg az UEFA és a FIFA elismert egy új szövetséget.

Ennek értelmében a katalán klubok jó ideig nem vehetnének részt a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában, valamint egyetlen más, a két  szövetség által szervezett sorozatban. A katalán válogatott pedig nem kapná meg automatikusan az Európa-bajnokságok vagy a világbajnokságok selejtezőin való részvételt. A felvételnek szigorú szabályai vannak, és ez hosszadalmas procedúra.

Egyelőre persze még egyik folyamat elindításáról sincs szó, a tényleges elszakadás azonban komoly gondot okozhat a következő időszakban a katalán sportkluboknak.

Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Srdjan Blagojevic
Külföldön azt írják, hogy Srdjan Blagojevic vezetőtedző az orosz élvonalbeli FC Szocsi egyik jelöltje.
Légiósok
Gazdag Dániel
A Philadelphia is bejelentette jövő évi keretét, Gazdag Dániel természetesen a garantált szerződéssel rendelkező játékosok között van 2024-re is.
A PL-be igazolhat?
Gulácsi Péter
A Mirror a magyar válogatott Gulácsi Pétert is a nagy erőkkel kapust kereső Newcastle United figyelmébe ajánlotta.
Tovább az összes átigazoláshoz