Fotó: fifa.com

Forradalmi változás jöhet a fociban: Így módosíthatják a lesszabályt - sajtóhír

Könnyen lehet, hogy hamarosan már csak akkor lesz lesen egy játékos, ha a teljes teste előrébb áll, mint az utolsó védőé.
Nyikes Zoltán 2023. július 4., kedd 10:09
Fotó: fifa.com
Könnyen lehet, hogy hamarosan már csak akkor lesz lesen egy játékos, ha a teljes teste előrébb áll, mint az utolsó védőé.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. július 4., kedd 10:09

A Marca beszámolója szerint forradalmi változás előtt áll a lesszabály, miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino arra kérte Arséne Wenger fejlesztési igazgatót, hogy dolgozzon ki egy olyan szabálymódosítást, ami a jövőben a támadófocit szolgálná. Az edzőlegenda pedig úgy véli, hogy ezt a megoldást a lesszabály módosításában találta meg, ezt az ötletét pedig már a FIFA szabályalkotó testülete (IFAB) elé is beterjesztette és a következő hetekben tesztelhetik is azt.

Wenger ötlete arról szól, hogy megszűnnének az egyvonalas játékhelyzetek, tehát ezentúl csak akkor lenne lesen egy játékos, ha a teljes teste előrébb van, mint az utolsó védő. A fejlesztési igazgató egy tanulmányra alapozva azt mondja, hogy ezzel a felére csökkenne a lesek száma.

- Egy bizonyos ponton intézkedéseket fognak hozni, és még az is lehet, hogy megállapítják, hogy öt vagy hat centiméter nem les. Jelenleg minden tanulmányozás alatt áll - mondta a portálnak az IFAB-nál dolgozó forrás. A meccsenként átlag négy les helyett ezzel a szabályváltoztatással csak két les lenne, ami lehetővé tenné, hogy a játék támadóbb legyen - írja a Marca.

Infantino soha nem rejtette véka alá a változás iránti vágyát.

- Azért vizsgáljuk, mert azt akarjuk, hogy a futball napról napra támadóbb legyen. Arsene Wenger bemutatott nekünk egy lehetőséget, mégpedig azt, hogy nincs les, ha a csatár előrébb van, de a testének egy része, amellyel gólt lehet lőni, egy vonalban van a védővel. Így sokkal támadóbb lenne a futballunk - mondta a kezdeményezésről az elnök.

Olvastad már?
Légiósok: Kerkez Milos megegyezett topligás kérőjével - sajtóhír
Az olasz átigazolási ügyekben megbízható Gianluca Di Marzio úgy tudja, hogy a magyar válogatott játékos rábólintott a Lazio ajánlatára.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
RB Leipzig
Orbán Willi
Sajtóhírek szerint Orbán Willi hamarosan szerződést hosszabbít Lipcsében.
Ajka/Vasas
Schindler Szabolcs
Ahogyan azt honlapunk előre jelezte: távozott a Vasas tartalékcsapatától Schindler Szabolcs és az NB II-es Ajka vezetőedzője lett.
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Tovább az összes átigazoláshoz