Fotó: paksifc.hu

BL/EL/EKL: Hatalmas lehetőséget kaphatnak a magyar csapatok az UEFA nagy reformja miatt

A jelek szerint a 2024/25-ös szezontól kezdve a Magyar Kupa győztese már "nemcsak" az Európa Konferencia Ligában, hanem egy polccal feljebb, az Európa Ligában indulhat.
Budai László 2023. április 6., csütörtök 16:59
Fotó: paksifc.hu
A jelek szerint a 2024/25-ös szezontól kezdve a Magyar Kupa győztese már "nemcsak" az Európa Konferencia Ligában, hanem egy polccal feljebb, az Európa Ligában indulhat.
Szerző: Budai László 2023. április 6., csütörtök 16:59

Amit eddig tud(t)unk

Nagy változások jönnek az európai kupasorozatokban 2024 nyarától. A Bajnokok Ligája, az Európa Liga és az Európa Konferencia Liga is átalakul. Az UEFA a Bajnokok Ligájában a csapatok számát 32-ről 36-ra emeli, a legnagyobb változás pedig a hagyományos csoportkörről az összes résztvevő csapatot magában foglaló, egyetlen bajnoki szakaszra való átállás lesz. Minden klubnak mostantól garantáltan legalább 8 mérkőzést kell játszania a bajnoki szakaszban 8 különböző ellenféllel szemben (négyet hazai pályán, négyet idegenben) a korábbi hat, három csapat elleni, hazai-idegenben lejátszott mérkőzés helyett.

A bajnokság első nyolc csapata automatikusan kvalifikálja magát a kieséses szakaszba, míg a 9. és 24. helyezett csapatok kétfordulós rájátszásban küzdenek meg a legjobb 16 közé jutásért.

Hasonló formátumváltozást alkalmaznak az UEFA Európa Ligában (8 mérkőzés a bajnoki szakaszban) és az UEFA Európa Konferencia Ligában (6 mérkőzés a bajnoki szakaszban) is, és mindkettőben szintén 36 csapat vesz részt a bajnoki szakaszban.

Ami az örömteli újdonság

Ami friss információ, hogy kiderült: az első ilyen (azaz a 2024/25-ös) idényben az egyes bajnokságok aranyérmesei (a legjobb bajnokságokban a második, harmadik és negyedik helyezettjei is), valamint kupagyőztesei mely sorozatokba, és annak mely szakaszában kapcsolódnak be. Az NB I-et tekintve a mostani idényben az volt a felállás, hogy a bajnok a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében, míg a második, a harmadik és a Magyar Kupa győztese az Európa Konferencia Liga második selejtezőkörében kezdhetett (ergo: az EL-be is csak a bajnoknak volt esélye bekerülnie).

Az nso.hu szúrta ki az európai kupasorozatok szempontjából létfontosságú együttható-rangsorokat kezelő (így már-már hivatalosnak tekinthető) holland szakember, Bert Kassies oldalán, hogy a 2024/25-ös szezontól kezdve az európai koefficiens-rangsor 16–33. helyezett országának (így a 24. helyen álló Magyarországnak is) a kupagyőztesei már az Európa Ligában, ott pedig az első selejtezőkörben startolhatnak, így egy kis polccal feljebb kerültünk. 

Ennek tehát még nem az idei, hanem majd a jövő évi Magyar Kupa győztese örülhet, amely az EKL helyett a jelek szerint az EL-ben bizonyíthat majd.

Olvastad már?
Levágott fej, géppisztoly: Gazdag halálos fenyegetéseket is kapott Mexikóból a győztes gólja után - videó, képek
Nem nyerte el a mexikói szurkolók tetszését a győztes találatot jegyző Gazdag Dániel gólöröme a Philadelphia Union és Atlas CONCACAF Bajnokok Ligája negyeddöntőjének végén.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Diósgyőr
Marko Rakonjac
Sajtóhírek szerint a montenegrói támadó a DVTK-hoz tart.
Puskás Akadémia
Batik Bence
Nem hosszabbítanak vele szerződést.
Újpest/Honvéd
Kaczvinszki átigazolhat
A Csakfoci információi szerint a lila-fehérek a Honvéd 18 éves védőjével, Kaczvinszki Dominikkal erősítenének.
Tovább az összes átigazoláshoz