Bebizonyították: Magyar válogatott játékos a világ egyik legjobb U20-as fiatalja - Európában senki nem játszott annyit, mint ő

Kerkez Milos rengeteg játékpercével és jó teljesítményével a legjobb fiatalok közé verekedte magát.
Budai László 2023. április 26., szerda 15:44
Kerkez Milos rengeteg játékpercével és jó teljesítményével a legjobb fiatalok közé verekedte magát.
Szerző: Budai László 2023. április 26., szerda 15:44

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) összeállította a legjobb U20-as játékosok listáját a világ 75 különböző bajnokságát megvizsgálva. A rangsort az úgynevezett tapasztalatszerzési érték módszerével állították fel, magyarán: figyelembe vették az elmúlt 365 napban hivatalos mérkőzéseken játszott percek számát, a mérkőzések sportszakmai színvonalát és az eredményeket. Ezek után mindezt az azonos korú és poszton játszó játékosoknál mért átlaghoz viszonyították. A legmagasabb pontszámot (4,37) összességében a Barcelona csodagyereke, Gavi kapta, akinek relatív tapasztalatszerzési értéke 4,37-szerese az azonos korú és pozíciójú játékosoknál mért átlagnak.

Ami magyar szempontból fontos, hogy a balhátvédek között Kerkez Milos másodikként végzett 3,01-es értékével, csak a Barca játékosa, Alejandro Balde tudta megelőzni, elsősorban annak köszönhetően, hogy a katalánok labdarúgója magasabb szintű meccseken játszott a La Ligában és a Bajnokok Ligájában, mint Kerkez a holland élvonalban és az Európa Konferencia Ligában. Kiemelendő az is, hogy Kerkez az összes posztot figyelembe véve is TOP10-es, itt a hetedik helyet foglalja el.

Amiben Kerkez szinte verhetetlen a világon, hogy milyen iszonyú sok játékpercet tudhat maga mögött, a CIES számításai szerint 4777-et, amivel a második ezen a listán, Európából nem is tudott senki elé kerülni, egyedül a brazil Santosban futballozó Marcos Leonardo lett jobb (4854 perc). Itt például a Dortmund alapembere, Jude Bellingham vagy a Barcában rendszeresen lehetőséget kapó Gavi is a magyar balhátvéd mögött végzett.

A teljes riportot itt lehet böngészni

CIES: Az összesített TOP10

CIES: A balhátvédek toplistája

Neked ajánljuk
Átigazolások
Asteras Tripolis
Ádám Martin
A görög Asteras Tripolis hivatalos honlapján jelentett be Ádám Martin érkezését.
NB I
Meshack Ubochioma
Egyelőre nincs még klubja Meshack Ubochiomának, akivel július elején bontott szerződést a ZTE.
Légiósok
Ádám Martin
Úgy tűnik, egyre közelebb a megegyezés a görög Aszterasz Tripolisz és Ádám Martin között.
Tovább az összes átigazoláshoz