Kassait saját kollégája lökte a szakadékba - fotón a bizonyíték

Szerda esti ítélete miatt világszerte nevetség tárgya lett Kassai Viktor, de nem igazán esik szó arról, hogy volt egy olyan segítője a magyar bírónak, aki - nincs rá jobb szó - cserbenhagyta főnökét a manchesteri 11-esnél.
Dudás Gábor 2018. november 8., csütörtök 15:59
Szerda esti ítélete miatt világszerte nevetség tárgya lett Kassai Viktor, de nem igazán esik szó arról, hogy volt egy olyan segítője a magyar bírónak, aki - nincs rá jobb szó - cserbenhagyta főnökét a manchesteri 11-esnél.
Szerző: Dudás Gábor 2018. november 8., csütörtök 15:59

A szerdai éjjeli és a csütörtök napközbeni hírek a Manchester City-Sahtar Donyeck mérkőzést vezető Kassai Viktorról szóltak nagyobbrészt, aki a Raheem Sterling esése utáni 11-essel került reflektorfénybe az egyébként meglehetősen egyoldalú (6-0) találkozót követően.

A nemzetközi sajtó - elsősorban persze az ukrán, de az angol is - szétcincálta már Kassait és az ítéletet, korábbi játékvezetők is megszólaltak, kritizálva a magyar bírót. Ugyanakkor nem egyszer, igaz, csak érintőlegesen szóba került már, hogy Kassai meglehetősen magára maradt azzal, hogy egyedül kellett meghoznia, méghozzá szinte azonnal a nehéz döntést.

Az eset kapcsán Mark Clattenburg, a világ korábbi legjobb játékvezetője - aki hosszabban is elemezte Kassai ténykedését - vetette fel a segítők felelősségét.

- Kassai nagyon rosszul helyezkedett az esetnél, ezért is hihette azt, hogy szabálytalankodtak Sterlinggel szemben. Le volt maradva az akciónál, így nem lehetett megfelelő pozícióban, hogy tisztán láthassa a szituációt.

Az alapvonali játékvezető, Kassai segítője viszont tökéletes helyzetben figyelhette a történteket, de mégsem jelezte a bírónak, hogy nem értek hozzá a támadóhoz.

Akire a brit is utalt, az az alapvonali játékvezető, akinek valóban sokkal jobb rálátása volt a történtekre (amint az a fenti fotón is látszik). Kassai munkáját Andó-Szabó Sándor és Bognár Tamás segítette az Etihad Stadionban, a felvételek alapján pedig utóbbi, azaz Bognár állt annál a kapunál, ahol az ominózus 11-est megítélte a játékvezető. A képen is jól kivehető, hogy Bognár előtt nem takarta senki a "kilátást" és hogy szemmel is követte a labda és Sterling útját, így azonnal láthatta, hogy mi (nem) történt. Végül azonban nem jelezte Kassainak, hogy az angol támadó a földbe rúgása és nem az ukrán védő jóvoltából esett el a 16-oson belül.


Kassai nem először jár pórul segítőivel: 2012-ben egy másik angol-ukrán párharc során került a célkeresztbe a magyar bíró világszerte és akkor is eléggé hasonló körülmények között, alapvonali asszisztensére támaszkodva hozott meg egy kényes és hibás ítéletet, hogy aztán ő kerüljön a támadások kereszttüzébe.

2012 júniusában, az Anglia-Ukrajna Eb-csoportmeccs 62. percében a találkozót addig egyébként remekül vezető Kassai és csapata nem adta meg a házigazda szabályos gólját (a ma már kisvárdai Artem Milevskij passzolt ekkor Devichez, aki 11 méterről lőtt is, a labda felpattant Joe Hart kapuson, a becsúszva mentő John Terry pedig a visszajátszások alapján már a gólvonal mögül kanalazta ki a labdát) – az angolok végül 1-0-ra megnyerték az összecsapást.

Az ítélet hatalmas vihart szabadított el akkor is, elsősorban mindenki Kassait kárhoztatta, de a segítő, Vad II István arca is bejárta az ukrán és a világsajtót.

Most Bognárról - aki egyébként a 2012-es találkozón is ott volt Kassai egyik asszisztenseként - egyelőre kevesebb szó esett, sem ő maga, sem Kassai, sem más játékvezető (Clattenburg kivételével) nem jelezte, hogy ez bizony nem "one man show” volt, és a futballvilágot megrengető hibát Kassai nem egyedül hozta össze.

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Csinger Márk
A DAC 2027-ig hosszabbított U21-es magyar válogatott védőjével, Csinger Márkkal.
Ferencváros
Ifj. Lisztes Krisztián
Németországi sajtóhírek szerint a Frankfurt minden egyes meccs után, amit Lisztes a Ferencvárosnál játszik még a mostani idényben, egy kisebb prémiumot fizet a magyar klubnak.
MTK Budapest
Futács Márkó
Távozott az MTK Budapesttől Futács Márkó. A 33 éves támadó másfél éven át viselte a klub mezét, de az idei szezonban nem kapott játéklehetőséget, így a felek közös megegyezéssel bontottak szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz