Óriási botrány: Ebbe belebukhat az angol kapitány - kínos felvételek videón

Leleplező felvételek kerültek elő Sam Allardyce-ról, aki több szabályt és etikai előírást szeghetett meg.
Dudás Gábor 2016. szeptember 27., kedd 6:31
Leleplező felvételek kerültek elő Sam Allardyce-ról, aki több szabályt és etikai előírást szeghetett meg.
Szerző: Dudás Gábor 2016. szeptember 27., kedd 6:31

A Telegraph című lap riporterei inkognitóban, egy távol-keleti cég képviselőjeként szerveztek le találkozókat az angol válogatott szövetségi kapitányával, Sam Allardyce-szal. Az ál-üzletemberek abban kértek tanácsot a szakembertől, hogyan lehet megkerülni az  angol (és a nemzetközi) szövetség előírásait annak ügyében, hogy harmadik félként jussanak hozzá bizonyos játékosok tulajdonjogához. Az „álruhás” újságírók tízhónapos nyomozómunkájuk során a brit labdarúgást körüllengő korrupciót próbálták felgöngyölíteni, így jutottak el Allardyce-hoz is.

Amikor a szakembert a szabályokba ütköző tranzakciókról kérdezték, közel sem ütköztek ellenállásba. A kapitány mindkét találkozásukkor pozitívan reagált arra a felvetésükre, hogy tudna-e segíteni nekik az üzletek megkötésében, akár tanácsokkal, akár személyesen, hiába tiltja az FA (2008 óta) és a FIFA is (2015 óta) az efféle megállapodásokat.

Allardyce 400 ezer font fejében hajlandó lett volna arra is, hogy maga utazzon el Hongkongba vagy Szingapúrba évente pár napra, hozzátéve, hogy évek óta létezik egy csoportosulás, amely az ügynöki díjakból részesülve kijátssza a harmadik fél általi játékjog-birtoklásra vonatkozó tilalmat. Ezzel a hivatalos utat kerülik meg, hiszen papíron harmadik fél egyáltalán nem részesülhet a klubváltásokkal vagy új szerződések aláírásával megmozgatott összegekből.

- Mindig meg lehet kerülni ezt a szabályozást, ez egyáltalán nem probléma. Ebben van a nagy pénz. Az ügynökök közvetítői díjaiból fizetnek a cégnek az új szerződés vagy az átigazolás létrejötte után. Amikor a szerződések 30-40 millió fontot érnek, az ügynöki díjból kapott öt százalék elég jó kis pénz egy kétórás munkáért cserébe – mondta a tréner a Telegraph felvételei szerint.

Ugyancsak kikerültek olyan részletek a beszélgetésekből – amelyeken Allardyce ügynöke, Mark Curtis, és pénzügyi tanácsadója, Shane Maloney is részt vett – amelyeken az edző elődjének, Roy Hodgsonnak, illetve segítőjének, Gary Neville-nek a ténykedését bírálja. De az FA, a Wembley újjáépítésére elköltött 870 millió fontját is "hülyeségnek" minősíti a tréner, miközben Vilmos és Harry hercegekre is megjegyzést tett. Ezek azonban csak kellemetlen apróságok a többi kijelentéséhez képest.

Tovább: A Telegraph cikke és a felvételek videón itt - kattints!

Az eset máris hatalmas botrányt kavart Angliában, az FA pedig bekérette az oknyomozó riporterek felvételeinek teljes anyagát, hogy kivizsgálja a történteket. Amennyiben bebizonyosodik, hogy Allardyce súlyos etikai vétségeket követett el, azzal szerződését is megszeghette a szövetséggel, ebben az esetben azonban azonnal repülhet is állásából a júliusban kinevezett kapitány.

Egy részlet a felvételből, itt elődjéről, Roy Hodgsonról beszél nem túl hízelgően a tréner:

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Nikolai Frederiksen
A Fradi egy évre kölcsönvette a Vitesse támadóját, és a zöld-fehér klub vételi opcióval is rendelkezik.
CD Lugo
Joan Carrillo
A korábban Fehérváron és Debrecenben is dolgozott Joan Carrillo veheti át a spanyol másodosztályban a bennmaradásért küzdő Lugo irányítását.
Nyíregyháza Spartacus
Vass Ádám
A csakfoci.hu információi szerint a Gyirmótról távozó, 11-szeres válogatott Vass Ádám Nyíregyházán folytatja pályafutását.
Tovább az összes átigazoláshoz