Fotó: fifa.com

Vb 2022: Öt új szabály, amikkel még nem találkozhattunk világbajnokságon - a németek meccsén jön az egyik nagy újdonság

Az idei, Katarban rendezett vb-n nemcsak a téli időpont vagy a szokatlan helyszín jelenthet újdonságot a korábbi tornákhoz képest, hanem az újonnan bevezetett szabályok is.
Csakfoci.hu 2022. december 1., csütörtök 10:59
Fotó: fifa.com
Az idei, Katarban rendezett vb-n nemcsak a téli időpont vagy a szokatlan helyszín jelenthet újdonságot a korábbi tornákhoz képest, hanem az újonnan bevezetett szabályok is.
Szerző: Csakfoci.hu 2022. december 1., csütörtök 10:59

Félautomata lestechnológia

A katari torna jó alkalomnak bizonyult arra, hogy élőben bemutatkozzon ez az új technológiai megoldás. Ennek segítségével a VAR sokkal gyorsabb és pontosabb döntéseket hozhat egy lesszituáció megítélésekor. Lényegében arról van szó, hogy a mérkőzések során használt labdákat olyan érzékelőkkel, szenzorokkal látják el, melyek képesek jelezni a partjelzők csuklóján lévő készülékre a leshelyzetet, illetve a VAR-szobában ülőket is sokkal részletesebb adatokkal látják el az ilyen szituációkkal kapcsolatban.

A stadionokban 12 kamerát szerelnek fel ennek segítésére, aminek köszönhetően a közvetítések alkalmasak lettek 3D-s, demonstráló animációk használatára is.

A lesek hivatalos megítélését átlagosan 70-ről 20 másodpercre csökkentheti a forradalmi, élesben első alkalommal debütáló vívmány.

Női játékvezetők a világbajnokságon

Ez az újítás lehetőséget ad a tehetséges női játékvezetőknek is, hogy megmutathassák magukat jelentős mértékben nézettebb, és sokkal inkább figyelemmel kísért mérkőzéseken.

Az első ilyen alkalom csütörtök este lesz látható, amikor a francia Stephanie Frappart játékvezetőként dirigál majd a Costa Rica-Németország mérkőzésen, segítői szintén hölgyek, a mexikói Karen Diaz és a brazil Neuza Back lesznek.

5 csere egy mérkőzésen

Ez az első vb, ahol a szövetségi kapitányoknak lehetőségük van ötöt is cserélni egy meccsen, ugyanakkor csak háromszor szakíthatják meg a játékot. Az öt csere lehetősége a covid alatti/utáni időkben terjedt el a topligákban, amikor a felborult meccsnaptár miatt, a játékosok túlterheltségének a megelőzése érdekében vezették be.

Az persze - a klubcsapatok mérkőzéseihez hasonlóan - itt is igaz, hogy a szabály jobban kedvez a mély kerettel rendelkező csapatoknak.

A kapusoknak legalább egy lábbal a gólvonalon kell állniuk a tizenegyesek alatt

Az eddig is ismert, és használt szabály most mutatkozott be a világbajnokságon, ami ugyan a játék képére nem lesz nagy kihatással, de a kapusok számára fontos lehet a tizenegyespárbajok során.

„A tizenegyest védő kapusnak egy lábbal a gólvonalon kell maradnia, szemben a rúgóval, a kapufák között, anélkül, hogy megérintené azokat, a keresztlécet vagy a kapuhálót, amíg a labdát el nem rúgták” – így szól az FA hivatalos szabálykönyvéből idézett részlet, melyet a klubfociban a 2019/20-as idénytől kezdve használnak, és már az idei vb-n is alkalmaznak.

Igaz, úgy tűnik, a kapusok ehhez már alaposan hozzászoktak, hiszen Wojciech Szczesny például már két kivédett büntetőnél tart, de Guillermo Ochoa védésénél sem látszott, hogy emiatt hátrány érné.

26 fős kereteket jelölhettek ki a szövetségi kapitányok

A korábbi 23 helyett most már 26 fős kereteket is kijelölhettek az egyes nemzeti válogatottak szövetségi kapitányai. Ez is egy újdonság a katari vb-vel kapcsolatban. A FIFA döntése értelmében az előzetes nevezési listán 35 helyett 55 játékos szerepelhetett egy-egy csapatban, s ezt a névsort kellett legalább 23-asra, legfeljebb 26-osra szűkíteni a november 13-i határidőig.

Ezekre a módosításokra azért is volt szükség, mert a vb-t az idén szokatlan időpontban, az európai ősz végén, tél elején rendezik. Ezen felül így az esetleges koronavírus-fertőzések okozta gondokat is valamivel könnyebben megoldhatják a tornán résztvevő válogatottak – jelezte a FIFA.

Az új szabály bevezetése azt is jelenti, hogy a december 18-ig tartó vb-re az eddig megszokott létszámhoz képest 96-tal több játékos utazhatott el.

Az előző döntéshez hasonlóan ez is sokkal inkább kedvez azoknak a nemzeteknek, amelyek bővelkednek az európai élcsapatokban játszó klasszisokban, és nagy fejtörést okozhatott  azok szövetségi kapitányainak, hogy melyik sztárt legyenek kénytelenek kihagyni a keretből. Erre a legjobb példa Franciaország vagy Brazília esete.

SZABÓ KRISTÓF

Címkék: #foci-vb #katari vb
Neked ajánljuk
Átigazolások
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Torino technikai igazgatója, Davide Vagnati kéthetente érdeklődik magyar válogatott kölcsönjátékosuk felől - állítja a futballista ügynöke. (TMW)
Újpest
Tim Hall
Az Újpest és Tim Hall közös megegyezéssel szerződést bontott.. A luxemburgi védő 2023 januárjában érkezett Újpestre. Első félszezonjában 14 meccsen lépett pályára, míg a mostani évadban 15 NB I-es találkozón.
Ruch Chorzów
Novothny Soma
A lengyel bajnokságban szereplő Ruch Chorzówban folytatja pályafutását Novothny Soma, akivel múlt csütörtökön közös megegyezéssel bontott szerződést az NB II-ben szereplő Vasas.
Tovább az összes átigazoláshoz