Fotó: twitter.com/fifaworldcup_es

Vb 2022: Livakovic lett a hős, három 11-est is megfogott, a horvátok véget vetettek a japán álomnak - videó

Itt a 2022-es vb első drámája: Horvátország büntetőpárbaj után jutott tovább Japán ellen.
Budai László 2022. december 5., hétfő 18:45
Fotó: twitter.com/fifaworldcup_es
Itt a 2022-es vb első drámája: Horvátország büntetőpárbaj után jutott tovább Japán ellen.
Szerző: Budai László 2022. december 5., hétfő 18:45

A 2022-es vb ötödik nyolcaddöntőjén a csoportját a spanyolok és a németek előtt - ráadásul mindkettőt legyőzve - megnyerő Japán találkozott a Marokkó mögött másodikként végző Horvátországgal.

I. félidő

Már az első tíz percben mindkét csapat közel járt a gólszerzéshez: Japán egy jól középre ívelt labda után, Taniguchi közeli, bal kapufa mellett elsuhanó fejesével veszélyeztetett, Horvátország pedig azt követően, hogy Perisic elcsent egy rosszul hazatett labdát, ám kissé kiszorított szögből leadott, hosszú sarok felé tartó lövését védte a kapus.

A 40. percig hátralévő időben egy-egy olyan nagyobb lehetőség akadt, amely bár nem zárult kapura lövéssel, könnyen gól lehetett volna belőle: a horvátok Perisic fejese után jártak közel a kapuhoz, de Kramaric a hosszú kapufánál lemaradt a labdáról, a japánok Endo jó passza után Kamada révén lőttek, aki nagyon rosszul találta el a labdát.

Amikor már úgy tűnt, 0-0 marad a játékrész, érkezett egy újabb japán kisszöglet, a beadás után a labda szerencsésen Maeda elé került, aki közelről, ballal a kapuba lőtt.

II. félidő

A második félidőben hamar összejött a horvát egyenlítés: Lovren jobb oldali beadását Perisic fejelte nagy erővel, 13 méterről a bal sarokba.

A gól után azonnal próbálkoztak a japánok is, Endo távoli, léc alá tartó lövését Livakovic tenyerelte fölé. A 63. perben aztán Gondától is kellett egy bravúr, Modric 20 méteres löketét tolta vetődve szögletre. Majd pár percre rá a csereként frissen beállt Budimir fejelt mellé nagy helyzetben, hét méterről, a 78. percben pedig Perisic lövése pattant egy japán lábról nem sokkal mellé.

Az eredmény azonban nem változott, így jöhetett a katari vb első hosszabbításos mérkőzése.

Hosszabbítás

Sokáig nagyon óvatosak voltak a csapatok, aztán a ráadás első félidejének végén Mitoma vitte végig az ellenfél térfelén a labdát, majd 16-ról kapura bombázott, de Livakovic nagyot védett. Ennél nagyobb helyzet már nem alakult ki, így a 11-esek döntöttek.

Tizenegyespárbaj

Livakovic az első két japán kísérletet, Munaminóét és Mitomáét is megfogta, a horvátoktól Vlasic, valamint Brozovic is belőtte. Ezután Asano eredményes tudott lenni, Livaja viszont a kapufát találta el. De Josida, a csapatkapitány megint rontott, Pasalic pedig gólt szerzett, így Horvátország jutott a negyeddöntőbe.

Jegyzőkönyv

Labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő

Japán-Horvátország 1-1, 11-esek után: 2-4 (Maeda 43., ill. Perisic 56.)

Japán: Gonda Suicsi - Tomijaszu Takehiro, Josida Maja, Tanigucsi Sogo - Ito Junya, Endo Vataru, Morita Hidemasza (Tanaka Ao, 106.), Nagatomo Juto (Mitoma Karu, 64.) - Doan Ricu (Minamino Takumi, 87.), Maeda Dajzen (Aszano Takuma, 64.), Kamada Dajcsi (Szakaj Hiroki, 75.)

Horvátország: Dominik Livakovic - Josip Juranovic, Dejan Lovren, Josko Gvardiol, Borna Barisic - Mateo Kovacic (Nikola Vlasic, 99.), Marcelo Brozovic, Luka Modric (Lovro Majer, 99.) - Andrej Kramaric (Mario Pasalic, 68.), Bruno Petkovic (Ante Budimir, 62.; Marko Livaja, 106.), Ivan Perisic (Mislav Orsic, 106.)

Az összes eddigi eredmény itt

Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Srdjan Blagojevic
Külföldön azt írják, hogy Srdjan Blagojevic vezetőtedző az orosz élvonalbeli FC Szocsi egyik jelöltje.
Légiósok
Gazdag Dániel
A Philadelphia is bejelentette jövő évi keretét, Gazdag Dániel természetesen a garantált szerződéssel rendelkező játékosok között van 2024-re is.
A PL-be igazolhat?
Gulácsi Péter
A Mirror a magyar válogatott Gulácsi Pétert is a nagy erőkkel kapust kereső Newcastle United figyelmébe ajánlotta.
Tovább az összes átigazoláshoz