Vb 2022: Esélye sem volt a házigazda Katarnak a torna nyitómeccsén - videó

Sima, 2-0-s győzelmet aratott Ecuador vasárnap, a katari labdarúgó-világbajnokság nyitómeccsén, a házigazda Katar ellen. 
Dudás Gábor 2022. november 20., vasárnap 19:03
Sima, 2-0-s győzelmet aratott Ecuador vasárnap, a katari labdarúgó-világbajnokság nyitómeccsén, a házigazda Katar ellen. 
Szerző: Dudás Gábor 2022. november 20., vasárnap 19:03

I. félidő:

A látványos megnyitót követően Ecuador már a 3. percben betalált a katari kapuba Enner Valencia révén. A VAR-szobában azonban megvizsgálták a jelenetet és végül érvénytelenítették a találatot. A FIFA hivatalos oldala szerint les miatt, bár az először nem derült ki, pontosan mit látott szabálytalannak a katari kapunál az olasz játékvezető, Daniele Orsato, illetve segítői.

Később aztán jött egy perdöntő felvétel, ami alapján talán tényleg lesállás előzte meg a találatot, de nem közvetlenül Valencia fejese előtt, hanem jónéhány másodperccel korábban, a beívelt szabadrúgásnál. Kérdéses volt így is az eset...

Mindezek ellenére sem úszta meg Katar, hogy ellenfele gyorsan vezetést szerezzen. A 15. percben ugyanis 11-eshez jutott a dél-amerikai együttes, miután a kapujából kivetődő katari kapus elsodorta a kiugratott Valenciát. Aki aztán higgadtan a bal sarokba passzolta a büntetőt (0-1).

Sőt, a török Fenerbahçe 33 éves támadója a 31. percben, Preciado beadása után remekül fejelt a kapu jobb oldalába, 0-2-re alakítva az állást.

A katariak eközben szinte semmilyen veszélyt nem jelentettek a kapura - az első helyzetükig a félidő hajrájáig kellett várni -, annál inkább Valencia lábára, akit többször is ápolni kellett a kemény (olykor durva) belépők miatt.

II. félidő:

A fordulás után leült az addig - különösen az átlagos vb-nyitómeccsekhez képest - egészen mozgalmas találkozó. Ecuador nem akarta, Katar pedig nem tudta erőltetni a támadásokat, elég komolyan látszott a két csapat közötti minőségbeli és tudásbeli különbség ekkor is.  A 62. percben azért volt egy lehetősége a házigazdának, a katariak Portugáliában született 32 éves védője, Pedro Miguel (azaz Ró-Ró) fejelt kevéssel a jobb kapufa mellé.

Az ekkorra már erősen fogyóban lévő, a kezdéskor még úgy 60 ezres nézősereg összességében egy meglehetősen eseménytelen második játékrészt láthatott. A hazaiak a 77. percben picit fellélegezhettek, hiszen az erősen fúrt-faragott Valenciát lecserélte edzője (emiatt és a VAR miatt sem lett meg a mesterhármasa a nyitómeccsen).

A 86. percben megint volt helyzete Katarnak a szépítéshez, de ez is kimaradt, így teljesen megérdemelten, 2-0-ra győzött Ecuador, máris a kiesés szélére lökve a világbajnokság házigazdáját.

Labdarúgó-világbajnokság, A-csoport:

Katar - Ecuador 0-2 (E. Valencia 16., 31. - az elsőt 11-esből)

Katar: Al-Seeb - Pedro Miguel, Al-Ravi, Huhi, Hasszan, Ahmed - Al-Hajdosz (Vaad, 71.), Budiaf, Hatem - A. Ali (Muntari, 71.), Afif

Ecuador: Galíndez - Preciado, F. Torres, Hincapié, Estupinán - Plata, J. Méndez, Caicedo (Franco, 90.), Ibarra (Sarmiento, 68.) - E. Valencia (Cifuentes, 77.), Estrada (K. Rodríguez, 90.)

Neked ajánljuk
Átigazolások
Asteras Tripolis
Ádám Martin
A görög Asteras Tripolis hivatalos honlapján jelentett be Ádám Martin érkezését.
NB I
Meshack Ubochioma
Egyelőre nincs még klubja Meshack Ubochiomának, akivel július elején bontott szerződést a ZTE.
Légiósok
Ádám Martin
Úgy tűnik, egyre közelebb a megegyezés a görög Aszterasz Tripolisz és Ádám Martin között.
Tovább az összes átigazoláshoz