Súlyos vád: Kidobhatnak egy válogatottat a foci-vb-ről, még Olaszország is kijuthat - sajtóhír

Chile vagy Olaszország "ugorhat be", ha Ecuadort egy pontlevonással tulajdonképpen eltiltják a 2022-es világbajnokságon való részvételtől egy állítólagos hamis dokumentum és személyazonosság miatt.
Dudás Gábor 2022. június 9., csütörtök 11:30
Chile vagy Olaszország "ugorhat be", ha Ecuadort egy pontlevonással tulajdonképpen eltiltják a 2022-es világbajnokságon való részvételtől egy állítólagos hamis dokumentum és személyazonosság miatt.
Szerző: Dudás Gábor 2022. június 9., csütörtök 11:30

Gyakorlatilag kizárhatják Ecuadort az idei katari világbajnokságról, mivel a hírek szerint egyik játékosuk, Byron Castillo hamisított dokumentumokkal lépett pályára, és valójában nem is ecuadori, hanem kolumbiai állampolgár. Állítólag a következő napokban várható egy hivatalos FIFA-nyilatkozat, amelyben bejelenthetik, hogy a tornáról a pályán egyébként lemaradó Chile helyettesítheti majd az ecuadoriakat a vb-n.

A TV Azteca szerint Eduardo Carlezzo, a Chilét az ügyben folyamatban lévő bírósági eljárásban képviselő ügyvéd azt állítja, hogy vizsgálat során Castillo törvénytelen születési bizonyítványára bukkantak rá.

- A szülők Tumacóban házasodtak össze, Byron is ott született és ott is keresztelték meg. Az ittlétünk lényege, hogy meglehetősen világos és átlátható módon bemutassuk az összes érvünket, és azokat a dokumentumokat, amelyekkel rendelkezünk, és amiket összegyűjtöttünk az ügyben zajló vizsgálat során. Aki az igazat mondja, annak nincs mitől tartania - idézi Carlezzót a brit Express.

Castillo kétes eredetű dokumentumáról állítólag hiányzik az ilyenkor megszokott ujjlenyomat, pont arról a papírról, amely azt állítja, hogy a 23 éves jobbhátvéd Ecuadorban született, Chile pedig azzal vádolja a játékost, hogy "manipulálta" a dokumentum kiállítását.

Ha a FIFA egyetért az ügyvéd megállapításaival - ami a jelentés szerint így is lesz -, Ecuador ellenfelei kaphatják a győzelemért járó pontokat azon a nyolc vb-selejtezőn, amelyeken Castillo pályára lépett. Ebben az esetben Ecuador a dél-amerikai selejtezőcsoport végére esne vissza, Chile viszont a negyedik, már kijutást jelentő helyre kerülne fel.

A pótselejtezőt játszó és 5. pozícióban végzett Peru helyzete nem változna.

Más források szerint viszont előfordulhat, hogy a világranglistás helyezések alapján a zsinórban két vb-ről is lemaradó Európa-bajnok Olaszország kapja meg az Ecuador kizárásával megüresedett helyet, de erre kisebb esély lehet.

Ecuador papíron a katari vb A-csoportjában szerepelne majd, ahol a házigazda Katar, valamint Szenegál és Hollandia lenne majd az ellenfele.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Vancsa Zalán
A magyar válogatott Eb-keretébe is bekerült Vancsa Zalán klubjánál, a Lommelnél kezdte el a felkészülést, de az egyelőre kérdéses, melyik csapatban folytatja pályafutását a fiatal támadó.
Légiósok
Szalai Attila
Török lapértesülés szerint szaúdi klubok érdeklődnek a Hoffenheim magyar válogatott védője iránt.
Fradi
Samy Mmaee
Immáron hivatalos, hogy a horvát rekordbajnok Dinamo Zagreb szerződtette az FTC-től távozó Samy Mmaee-t.
Tovább az összes átigazoláshoz