A vb legbalhésabb meccse után mindenkit megbüntethet a FIFA - itt vannak a részletek

Argentína és Hollandia is FIFA-vizsgálat, illetve bírság elé néz a káoszba torkolló vb-negyeddöntő után. Mindkét csapat pénzbüntetést kaphat a fegyelmi szabályzat megsértése miatt.
Csakfoci.hu 2022. december 11., vasárnap 13:50
Argentína és Hollandia is FIFA-vizsgálat, illetve bírság elé néz a káoszba torkolló vb-negyeddöntő után. Mindkét csapat pénzbüntetést kaphat a fegyelmi szabályzat megsértése miatt.
Szerző: Csakfoci.hu 2022. december 11., vasárnap 13:50

A FIFA vizsgálatot indít az Argentin és a Holland Labdarúgó Szövetség ellen is a két csapat meglehetősen feszült légkörben zajlott és ugyanígy véget ért pénteki vb-negyeddöntős összecsapása után. Mint ismeretes, Argentína büntetőkkel győzte le a kétgólos hátrányból talpra álló Oranjét és jutott a horvátok elleni elődöntőbe.

A sok szempontból emlékezetes összecsapáson összesen 17 sárga lapot (ebből tízet Lionel Scaloni csapata kapott) osztott ki a spanyol játékvezető, Antonio Mateu Lahoz, aki így próbálta az elszabaduló indulatokat is megfékezni - kevés sikerrel.

Argentína büntetése lehet a súlyosabb

A FIFA fegyelmi bizottsága közleményben jelentette be, hogy vizsgálatot indított mindkét csapat ellen, miután áttanulmányozta a bírói jelentést. "A FIFA fegyelmi bizottsága eljárást indított az Argentin Labdarúgó Szövetség ellen a FIFA Fegyelmi Szabályzata 12. (játékosok és tisztségviselők helytelen viselkedése) és 16. (rend és biztonság a mérkőzéseken) cikkének lehetséges megsértése miatt. A FIFA fegyelmi bizottsága emellett eljárást indított a Holland Labdarúgó Szövetség ellen is a FIFA Fegyelmi Szabályzata 12. cikkének lehetséges megsértése miatt ugyanezen mérkőzéssel kapcsolatban" - írták.

A 12. cikkely miatt indult procedúra rutinszerűnek számít, hiszen ha egy mérkőzésen legalább öt sárga lapot gyűjt be egy csapat - miont most Argentína és Hollandia is -, úgy automatikusan és hivatalból fegyelmi eljárás indul a FIFA-nál. Argentína viszont valószínűleg jóval súlyosabb pénzbüntetést kap majd a külön rendbontási vád miatt.

A pénteki negyeddöntőn a feszültség azután hágott a tetőfokára leginkább, hogy Hollandia két kései góllal hosszabbításra mentette a meccset. A pályán, majd a találkozót követően is forrtak az indulatok a felek között, a két 11-est védő Emiliano Martinez a játékvezető "haszontalan" teljesítményét sérelmezte, a holland jobbhátvédet, Denzel Dumfries-t a pedig a zárósípszó után állították ki két sárgával.

Eközben Martinez és a góllal, illetve gólpasszal záró Lionel Messi hevesen gesztikulált és kiabált a holland riválisokkal - a hétszeres aranylabdás például Louis van Gaal szövetségi kapitánnyal és a két gólt szerző Wout Weghorsttal. Később kiderült, hogy az argentinok rosszallását leginkább a hollandok "ravaszkodása" váltotta ki, hiszen amikor Lautaro Martinez a mindent eldöntő büntetőjéhez lépett, nem kevesebb, mint négy naracsmezes játékos igyekezett megzavarni a csatárt nem túl sportszerűen.

A FIFA nem közölt dátumot a tervezett ítélethozatalra, de ezt jellemzően nem is hozzák nyilvánosságra az érintett csapatok következő mérkőzése előtt a világbajnokságon. Tekintettel arra, hogy még nem döntöttek például Uruguay és játékosai büntetéséről sem, valószínű, hogy a torna befejezése után jutnak majd dűlőre az argentin-holland ügyben.

A FIFA azt már viszont bejelentette, hogy a Horvát Labdarúgó Szövetséget 50 ezer svájci frankos pénzbírsággal sújtották a fegyelmi szabályzat 16. cikkelyében leírt szabálysértések miatt - részletekre nem tértek ki.

Olvastad már?
Vb 2022: Messi négy év múlva is ott lehet a világbajnokságon - minden fontos hír itt!
November 20. és december 18. között rendezték meg Katar öt városában a 22. világbajnokságot. Honlapunk a torna ideje alatt és után is minden fontos eseményről, folyamatosan frissülő cikkben számol be!
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Paksi FC
Ötvös Bence
A Paks is érdeklődik a Kisvárda nyáron lejáró szerződésű játékosa, Ötvös Bence iránt. (Nemzeti Sport)
Honvéd
William Gallas
A korábbi világklasszis védő, a francia William Gallas egyéni képzésért felelős edzőként dolgozik a Magyar Futball Akadémián.
Légiósok
Szalai Attila
A nyártól biztosan nem számítanak már Szalai Attila szolgálataira Freiburgban a Kicker szerint.
Tovább az összes átigazoláshoz