Foci Eb: "Bármelyik másik csoportból valószínűleg továbbjutottunk volna" - Rossi magyar állampolgár lehet

A magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint volt egy időszak, amikor túl mélyen védekeztünk Münchenben és ez sokba is került számunkra.
Dudás Gábor 2021. június 26., szombat 10:05
A magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint volt egy időszak, amikor túl mélyen védekeztünk Münchenben és ez sokba is került számunkra.
Szerző: Dudás Gábor 2021. június 26., szombat 10:05

Marco Rossi szövetségi kapitányt szülőhazájából, Olaszországból kérdezte meg a Radio Kiss Kiss, hogy hogyan élte meg a mieink Eb-szereplését, különösen az erős német válogatott otthonában elért 2-2-s bravúrdöntetlent.

- Gratulálnom kell a srácoknak, akik hatalmas elkötelezettséggel léptek pályára és nagyon komoly nehézséget okoztak egy olyan erős csapatnak, mint Németország. Ha Szoboszlai Dominik is ott van a pályán, ha ő is a rendelkezésemre áll, talán másként is alakulhatott volna, talán jobb eredményt is elérhettünk volna, de már felesleges ezen rágódni. A "ha"-val kezdődő mondatokkal nem jutsz sehová...

Csak egy dolgot bánok és csinálnék másként: volt egy szakasz a mérkőzésen, amikor hagytam, hogy túlságosan is mélyen védekezzünk, ezt pedig az ilyen ellenfelek általában meg is büntetik.

De szerencsére minden jól alakult azért a számomra is, örülök annak, amit elértünk Magyarországgal az Európa-bajnokságon - fogalmazott a kapitány.

Marco Rossi szintén interjút az egyik legismertebb olasz lapnak, a La Repubblicának, aminek elárulta, hogy a Németország elleni találkozót követő napon is még rengeteg adrenalin volt benne, az éjszaka is csak negyedórát tudott aludni.

A szövetségi kapitány elárulta azt is, hogy hamarosan Magyarország "teljes jogú polgára lehet", mivel megkaphatja a magyar állampolgárságot.

Az olasz szakember elmondta, jövő vasárnap Torinóba utazik, hogy két napot a családjával töltsön:

– A járvány miatt 2019 decembere óta nem láttam anyukámat és a testvéremet. Ezután két hétig Szicíliában fogok nyaralni. Mindig Olaszországban nyaralok, élvezem, mert nem ismer meg senki – folytatta Rossi, majd az Európa-bajnokságra terelődött a szó. – Életemben el sem tudtam volna képzelni, hogy részt vegyek egy Európa-bajnokságon, nemhogy sajnáljam a müncheni döntetlent Németországgal. De igen, ez maradt bennem: a csalódottság. Ez azt jelenti, hogy jól végeztük a dolgunkat. Sokszor meg sem említettek minket, úgy tűnt, csak az a kérdés, hogyan végez előttünk a másik három csapat. De én is tartottam attól, hogy nulla pontot szerzünk itthon, a szurkolóink előtt, a csoportunkat tekintve akár borzasztóan rosszul is alakulhatott volna a sorsunk, ehelyett a csapat hajlandóságot, karaktert, bátorságot mutatott. Ha valamit sajnálok, az a sorsolás: bármelyik másik csoportból valószínűleg továbbjutottunk volna.

Marco Rossi a következő célként megemlítette, hogy szeretnének megpróbálni kijutni a világbajnokságra, az MLSZ pedig bizalmat szavazott neki azzal, hogy 2025-ig meghosszabbította a szerződését, ez pedig időt ad a tervezésre. A kapitánytól azt is megkérdezték, milyen hatással volt rá, hogy két világbajnok és egy Európa-bajnok edzővel versenyzett.

– Tetszett, hogy a kollégájuknak tekinthettem magam 90 percig, de elég kevés köt össze minket, viccesen szólva, csak ugyanazt a munkát végezzük, de ennyi az egész. De azt kell mondanom, hogy Deschamps nagyon kedves volt, rengeteget dicsért, azt mondta, hogy nagyszerű formában vagyunk, és hogy nehéz volt számukra a meccs ellenünk – mondta Rossi, majd arra a kérdésre is válaszolt, hogy mikor vetted észre, hogy valami megváltozott körülöttük. – A Portugália elleni meccs után: hármat kaptunk, mégis, amikor a busszal elhagytuk a stadiont, rengeteg ember tapsolt minket. Ott érezték meg a fiúk, hogy mi történik, de én már korábban is hangsúlyoztam és ekkor megismételtem nekik, hogy egy egész ország áll mögöttük, és hogy nem az eredményekkel, hanem a teljesítménnyel képviselhetik a magyar szellemiséget.

Homofób rigmusok Cristiano Ronaldónak a lelátóról

– Ha ez valóban megtörtént, akkor ez helytelen volt, de ő egy nagy bajnok, aki néha nagyon idegesítő tud lenni. Az ellenünk megítélt büntető nagyon-nagyon véleményes volt, mégis úgy ünnepelt, mintha egy döntőben a 90. percben lőtt volna gólt, nem pedig mintha egy nála sokkal gyengébb csapat ellen állította volna be a végeredményt. Ez a közönségnek szólt, ez zavarta az embereket. 

Lesz változás a magyar fociban az Eb után?

– A hozzáállás biztosan változni fog. Az egész sportágnak vissza kell nyernie az önbizalmát, mert amikor megérkeztem, Andorra és Luxemburg ellen kikaptunk, kisebbségi komplexusunk volt. A nagyobb csapatok megijesztettek minket. Emlékszem, amikor Horvátországban játszottunk, az egyik védőnk, Kádár Tamás csak azért botlott meg, mert előtte volt Modric, aki elvette tőle a labdát és gólt szerzett. A legtöbb fiam a magyar bajnokságból jött, és bizonyos nevek megfélemlítették őket. De a dolgok változnak. Ha nincs meg benned a megfelelő minőség, akkor a szervezéssel, az adatok tanulmányozásával, a mentális munkával kell kompenzálni: ezek azok, amikkel legalább részben pótolni lehet a technikai hiányosságokat. Mindenki azt mondja, hogy szívvel kell játszani, és mi ezt csináltuk az Eb-n, de szervezettség nélkül sem jutottunk volna semmire.

A pszichológiai felkészítés fontossága

– Mentális edzőt akartam, érkezett is egy Erdélyből. Nagyon fontos, hogy elemzi a játékosok pszichológiai profilját, tisztában kell lenni azzal, hogy milyen személyiségük van és milyen kommunikációra van igényük, mert van, akivel minél kevesebbet beszélsz, annál jobb, a másikkal pedig mindig kapcsolatban kell lenned. Mondok egy példát. Van egy nagyon jó középpályásunk, Sigér Dávid, aki a Ferencvárosban játszik: nagyon taktikus, intelligens ember, tudja, hogyan kell játszania a posztján. Fizikailag egy kicsit le volt maradva, de az utolsó negyedórában Portugália ellen pályára küldtem, szükségem volt rá, hogy segítsen a védekezésben, amihez ő a legjobban ért. De nem játszott jól. A probléma az, hogy mentálisan nem volt ott, lelkileg kimerült volt. Sőt, másnap behívtam az irodámba, és azt mondtam neki, menjen el a családdal két hét szabadságra, kapcsolja ki az agyát, mert fejben nincs ott, és ha nem kapcsol ki és nem regenerálódik, a következő szezonban katasztrofálisan fog teljesíteni.

Olvastad már?
Rossi: "Ha valaki sétál a pályán, azt soha nem fogom meghívni" - a szövetségi kapitány elmondta, miért nem számít visszaesésre
Marco Rossi szövetségi kapitány Telkiben, a magyar Európa-bajnoki szereplés záró sajtótájékoztatóján kiemelte: a torna alatt a válogatott rengeteget lépett előre csapatként, emellett egyénileg is sokat fejlődtek a játékosok.
Elolvasom

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Szerződéshosszabbítás
A Fradi meghosszabbította a 21 éves Katona Bálint szerződését.
Leverkusen
Bősze Levente
Újabb magyar utánpótlás-válogatott játékos igazolhat külföldre: a Bundesligában listavezető Bayer Leverkusenhez szerződhet a 2009-es születésű Bősze Levente. (twitter.com/wonderkidshun)
U21-es válogatott
Szélesi Zoltán
Beigazolódott a Csakfoci korábbi értesülése: Szélesi Zoltán veszi át az U21-es magyar válogatott irányítását.
Tovább az összes átigazoláshoz