Játékosokat is elítéltek bundázásért, váratlan fordulat Giroud ügyében – külföldi körkép

A legfontosabb és legérdekesebb pénteki hírek a külföldi foci világából és a nemzetközi átigazolási piacról. Körkép.
Csakfoci Admin 2020. április 24., péntek 22:02
A legfontosabb és legérdekesebb pénteki hírek a külföldi foci világából és a nemzetközi átigazolási piacról. Körkép.
Szerző: Csakfoci Admin 2020. április 24., péntek 22:02

KORONAVÍRUS

Rovat: Május végi meccset halasztottak el a németek, mentőautókat vettek Del Pieróék – minden hír a járványról!

ANGLIA

Chelsea: A Sport Witness információi szerint Willian tárgyalásokat folythat a Liverpoollal szerződése lejárta után.

Manchester United: A PSG szerződtetné a Manchester United portugál hátvédjét, Diogo Dalotot. (Daily Mercato)

Leicester City: A Leicester City ajánlatot készül tenni a Borussia Mönchengladbach francia támadójáért, Alassane Peáért. (Le10 Sport)

Liverpool: Liverpool polgármestere vizsgálatot sürget annak tisztázására, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcának visszavágója hozzájárult-e a koronavírus terjedéséhez. A március 11-én lejátszott Liverpool-Atlético Madrid mérkőzést - melyet hosszabbításban a vendégek nyertek 3-2-re, ezzel 4-2-es összesítéssel kiejtve a címvédőt - mintegy 52 ezer néző, köztük körülbelül 3000 spanyol szurkoló tekintette meg az Anfield Roadon, a járványtól erősen sújtott Spanyolországban pedig pár nappal később gyakorlatilag leállt az élet.

Sajtóhírek szerint a Liverpool nem szándékozik újra leigazolni Philippe Coutinhót. (Sport Witness)

A fertőzési görbe emelkedését láthatjuk, 1200 emberben mutatták ki a COVID-19-et.

- mondta a BBC-nek Steve Rotheram a liverpooli helyzetet illetően. - "Szükséges megvizsgálni, hogy ezeknek a fertőzéseknek egy része nem közvetlenül Atlético-szurkolóktól származik-e. Voltak nagyon erősen érintett városok, és Madrid ezek közé tartozott" - tette hozzá, majd úgy folytatta, hogy a spanyolok otthon már nem gyülekezhettek ebben az időszakban, de háromezer drukker Liverpoolba érkezett és nagyon is könnyedén fertőzhetett a vírussal. A városvezető szerint meg kell vizsgálni, hogy ez hogyan fordulhatott elő, és a kormánynak vállalnia a kell valamilyen felelősséget abban, hogy nem hamarabb hozta meg a korlátozó intézkedéseket. Angela McLean, a brit kormány tudományos tanácsadója azt a riporteri felvetést, hogy a mérkőzés megrendezésének engedélyezése hozzájárult a vírus terjedéséhez "érdekes feltételezésnek" nevezte. "Amennyiben emberek egy olyan sportesemény közvetlen eredményeként fertőződtek meg, amelyet szerintünk nem lett volna szabad megrendezni, nos, az botrányos. Akkor ez nemcsak azokat az embereket veszélyeztette, hanem a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat frontvonalban dolgozó személyzete és családtagjaik is megfertőződhettek." - méltatlankodott Rotheram. (MTI)

Premier League: Gary Hoffmant választották meg az angol labdarúgó élvonal, a Premier League új elnökének. A liga közleménye szerint az 59 éves üzletember június elsejétől veszi át Claudia Arney-tól a posztot. Mellette a tavaly decemberben kinevezett Richard Masters marad a ügyvezető. Az Anglia egyik legnagyobb lakástakarékpénztára és a Monzo Bank elnökeként dolgozó Hoffmant a részvényesek egyhangúlag választották meg pénteken.

SPANYOLORSZÁG

Barcelona: Az FC Barcelona argentin támadóját, Lionel Messit választotta meg az elmúlt negyedszázad legjobb labdarúgójának a FourFourTwo angol havi futballmagazin.
A második helyre a Juventusban szereplő portugál Cristiano Ronaldo, a harmadikra pedig a karrierjét 2006-ban befejező, jelenleg a Real Madrid vezetőedzőjeként tevékenykedő francia Zinedine Zidane került. A 25 futballista nevét tartalmazó listán csak olyan kaphatott helyet, aki a 25 éve létező magazin első számának megjelenése óta lépett pályára.
A FourFourTwo a honlapján publikált rangsor legjobbjáról azt írta: túl azon, hogy Messi a Barcelonában 687 mérkőzésen 603 gólt szerzett, a statisztika mellett azt is értékelni kell nála, hogy milyen hatással van a játékra.

"Messi nem csupán bombázó, nem csupán a csapattársait kiszolgáló, világszínvonalú játékszervező és cselkirály, hanem sokkal több ennél. Egyszerűen a legjobb" - áll a méltatásban.

A magazin 25-ös listája: 1. Lionel Messi (argentin), 2. Cristiano Ronaldo (portugál), 3. Zinedine Zidane (francia), 4. Ronaldo (brazil), 5. Ronaldinho (brazil), 6. Thierry Henry (francia), 7. Xavi (spanyol), 8. Andrés Iniesta (spanyol), 9. Paolo Maldini (olasz), 10. Roberto Baggio (olasz), 11. Rivaldo (brazil), 12. Fabio Cannavaro (olasz), 13. Ryan Giggs (walesi), 14. Kaká (brazil), 15. Wayne Rooney (angol), 16. Luis Figo (portugál), 17. Gabriel Batistuta (argentin), 18. Eric Cantona (francia), 19. Luka Modric (horvát), 20. Sergio Busquets (spanyol), 21. Raúl (spanyol), 22. Paul Scholes (angol), 23. Romario (brazil), 24. Sergio Ramos (spanyol), 25. Gianluigi Buffon (olasz)

Barcelona: Spanyol sajtóhírek szerint a Barcelona eladhatja Emersont, akit négy angol élvonalbeli csapat is szívesen látna a soraiban. A kérők között szerepel az Everton, a West Ham, a Newcastle és a Tottenham. (Sport)

Spanyol bajnokság: Zárt kapuk mögött és szigorú biztonsági intézkedések mellett, május második felében a La Liga küzdelmei is elindulhatnak. Az idényt június 30-ig be kell fejezni. Luis Rubiales, szövetségi elnöke, Javier Tebas, ligaelnök és Irene Lozano államtitkár, a Nemzeti Sporttanács elnöke közösen hozta meg folytatásról szóló döntést, amelynek komoly anyagi háttere is van, hiszen a spanyol foci 500 millió eurós veszteséget is elszenvedhet, ha nem tudják befejezni a jelenlegi idényt. (AS)

Betis / Osasuna: Egy spanyol bíróság pénteken kilenc személyt ítélt börtönbüntetésre két labdarúgó-mérkőzés eredményének manipulálása miatt. A navarrai törvényszék a 2013/14-es szezon két élvonalbeli mérkőzésének ügyét vizsgálta és megállapította, hogy bundázás történt. A vád szerint az Osasuna vezetői a Real Betis két játékosát, Antonio Amayát és Xabier Torrest lefizették, hogy az utolsó előtti fordulóban csapatuk győzze le a Real Valladolidot, majd a zárókörben veszítsen az Osasuna ellen. Az elsőfokú ítélet szerint a két futballistát egyaránt egyéves szabadságvesztéssel sújtották, míg a legszigorúbb büntetést az Osasuna akkori ügyvezetője, Angel Vizcay kapta, akinek nyolc év nyolc hónapra kell börtönbe vonulnia. A kilenc elítélt között a futballisták mellett számos sportvezető és két üzletember is van. Az ítélet történelmi, mivel Spanyolországban korábban nem ítéltek senkit börtönre bundázás miatt. (MTI)

OLASZORSZÁG

AC Milan: Zlatan Ibrahimovic, az AC Milan 38 éves svéd labdarúgója szerint a szobrát megrongáló vandálok az óvodások szintjén vannak. A játékos a Dplay műsorszolgáltatónak nyilatkozott a Malmőben népünnepély közepette felavatott, majd később többször megrongált, januárban pedig ledöntött szobráról is. A Malmőben született, a helyi klubban nevelkedett és ott profivá váló, de később a stockholmi Hammarbynál tulajdonrészt vásárolt Ibrahimovic "szégyennek" nevezte a történteket.

"Csak a figyelmet akarták felhívni magukra és azt akarták vele elérni, hogy a sajtó írjon róluk. Ez óvodás szint, mi viszont többek vagyunk ennél"

- mondta. Hozzátette: a szoborral történt, ami történt, ám ez nem jelenti azt, hogy az ő sztoriját ugyanígy sikerült lerombolniuk, mert az örökre fennmarad. Ibrahimovic a télen szerződött az AC Milanhoz, amelyhez június 30-ig köti szerződése. A folytatással kapcsolatban kiemelte: miután visszatérhet majd Milánóba, eldől, hogyan tovább. "Majd meglátjuk, mi történik. Ki tudhatta azt, hogy jön a koronavírus-járvány, és két héttel később a feje tetejére fordítja a világot?" - mondta. Az olasz bajnokságot március 9-én függesztették fel, a szövetség reményei szerint május végén vagy június elején folytatódhatnak a félbemaradt küzdelmek. (MTI)

Juventus: A Juventus megemelné a "nyári ajánlatát" a Napoli lengyel támadójáért, Arkadiusz Milikért. (Calcio Mercato) A Goal.com információi szerint a Juventus eladná az olasz szélsőjét, Federico Bernanrdeschit.

Alessandro Del Piero, a Juventus legendás támadója a 2006-ban világbajnoki aranyérmet nyert olasz válogatott tagjaival közösen négy vadonatúj mentőautót adományozott a helyi Vöröskeresztnek.

https://www.instagram.com/p/B_VMWMzjueh/

Internazionale: Korábban arról szóltak a nemzetközi sajtóhírek, hogy Olivier Giroud nyártól az Inter játékosa lehet. Azonban az olasz transzferguru, Gianluca Di Marzio szerint a Chelsea mindenben megegyezett a francia támadóval, aki egy évvel meghosszabbítja a nyáron lejáró szerződését.

Olasz bajnokság / kupa: Az Olasz Labdarúgó Szövetség csütörtöki közleménye szerint augusztus 2-ig tartana a Serie A idénye. Az olasz bajnokság március 9-én szakadt félbe a koronavírus-járvány miatt, még 124 meccs van hátra. A bajnokságban szereplő mind a 20 csapat támogatja, hogy a pályán fejeződjön be az idei bajnokság. A szövetség tervei szerint, ha a járványhelyzet engedi, május 4-én kezdődnének újra az edzések, és akár már május 27-én meccsek is lehetnének, természetesen csak zárt kapuk mögött. Az Olasz Kupa hasonló menetrend szerint folytatódna. (MTI)

NÉMETORSZÁG

RB Leipzig: Az RB Leipzig cáfolta, hogy német válogatott labdarúgója, Timo Werner az FC Liverpoolhoz szerződik.

"Nincs ajánlat és Timo sem keresett meg bennünket ilyen kéréssel. Ez a pletyka már hetek óta kering, de jelenleg nincs újdonság az üggyel kapcsolatban."

- mondta pénteken a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató klub sportigazgatója, Markus Krösche. A brit Sky Sports korábban azt jelentette, hogy Werner a tavaly Bajnokok Ligája-győztes FC Liverpool mellett döntött. Eközben a katalán sportlap, a Mundo Deportivo pénteken azt írta, hogy a koronavírus-járvány kitörése előtt az FC Barcelona magas rangú tisztségviselői - köztük Eric Abidal sportigazgató - a játékos édesapjával tárgyaltak, s a megbeszélés sikeres volt. A 24 éves támadó nyáron - a rögzített 60 millió euró ellenében - távozhat a lipcsei egyesülettől, és Krösche nem is zárja ki, hogy ez meg fog történni. "Más lesz a piac. Sok függ attól, hogy a bajnokságokat és a nemzetközi sorozatokat be lehet-e fejezni, mert ettől függnek a bevételek is." - mondta. (MTI)

Bayern München: Megműtötték Philippe Coutinho jobb bokáját, a brazil labdarúgó felépülése hetekig eltarthat. A Bayern Münchennél kölcsönben szereplő támadó középpályáson kisebb beavatkozást hajtottak végre, és várhatóan két hét múlva kezdheti meg a rehabilitációt - jelentette be pénteken a Bundesligában címvédő klub. A 27 éves játékos várhatóan felépül a pontvadászat folytatására. Coutinho játékjoga az FC Barcelonáé, és médiaértesülések szerint több angol élklub is örömmel látná a soraiban. A rekordot jelentő, sorozatban nyolcadik elsőségére hajtó Bayern München előnye négy pont közvetlen üldözője, a Borussia Dortmund előtt kilenc fordulóval a bajnokság vége előtt. A Bundesliga a koronavírus-járvány miatt március közepe óta áll, és a tervek szerint - amennyiben a kormányzat erre engedélyt ad - május 9-én folytatódhat a pontvadászat. (MTI)

Német Kupa: A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) pénteken hivatalosan is elhalasztotta a május 23-ra kiírt Német Kupa-döntőt. A berlini találkozót biztosan nem rendezik meg az eredeti időpontban, de bíznak benne, hogy később, zárt kapuk mögött sor kerülhet a fináléra. (Kicker)

FRANCIAORSZÁG

PSG:

Olvastad már?
A PSG magyar edzője fontos részleteket árult el Neymar és Mbappé jövőjéről
Lőw Zsolt reméli, hogy nem vész kárba tíz havi munkájuk és folytatódni fog a francia bajnokság, ám nehéz lesz visszautazniuk a játékosoknak Párizsba, hiszen a repülők jelentős része nem közlekedik.
Elolvasom

VILÁGFUTBALL

UEFA: Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése alapján nem változik a jövő nyárra halasztott - részben budapesti rendezésű - labdarúgó Európa-bajnokság neve és logója. A szervezet végrehajtó bizottsága csütörtökön határozott úgy, hogy a története hatvanadik évfordulóját ünneplő Eb továbbra is az EURO 2020 nevet viseli, habár a tornát a koronavírus-járvány miatt 2021 nyarán játsszák a csapatok. Amint arról a hazai szövetség (MLSZ) honlapja beszámol, az eredeti név és logó megtartásában az évforduló mellett a környezettudatosság is szerepet játszott, mivel sok termék elkészült már, változtatás esetén így "ezek a szemétbe kerültek volna és újak elkészítésére lett volna szükség". Az UEFA álláspontja szerint az elnevezés később is emlékeztetni fog arra, hogyan fogott össze 2020-ban, az Eb-k 60. évfordulóján a futballvilág is a koronavírus-járvány ellen. Eddig húsz csapat vívta ki a részvétel jogát, további négy - köztük a magyar csapat - a Nemzetek Ligája rájátszásában biztosíthatja helyét a mezőnyben. Marco Rossi együttese márciusban lépett volna pályára Bulgáriában, győzelem esetén pedig a Puskás Arénában fogadta volna a románokat vagy az izlandiakat. A mérkőzéseket a járvány miatt elhalasztották, várhatóan ősszel rendezik meg azokat. Az Eb-nek Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár ad otthont. A magyar fővárosban három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz. (MTI)

Holland bajnokság: Nem ítélték oda a bajnoki címet a befejezettnek nyilvánított holland élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. A döntés előzményeként a holland kormány keddi bejelentése értelmében szeptember 1-ig meghosszabbította a nagyszabású, tömegeket vonzó nyilvános rendezvényekre, köztük a sportesemények megrendezésére vonatkozó tilalmat. A Holland Labdarúgó Szövetség ezért befejezettnek nyilvánította a 2019/20-as idényt, majd a klubokkal, valamint az edzőket és játékosokat képviselő szervezetekkel közösen pénteken döntött arról, hogy ezúttal nem hirdetnek bajnokot.

Ez legutóbb 1944/45-ben fordult elő Hollandiában, akkor a II. világháború miatt.

Arról is döntés született, hogy kieső sem lesz, illetve nem kell játszani a bennmaradásért, valamint megnevezték az európai kupasorozatokban induló együtteseket. Így a Bajnokok Ligájában a tabella éllovasa, az Ajax Amsterdam, valamint a második helyezett AZ Alkmaar, míg az Európa-ligában a Feyenoord (3.), a PSV Eindhoven (4.) és a Willem II (5.) képviselheti a hollandokat. (MTI)

Dél-Korea: Két hét múlva, május 8-án indulhat el a koronavírus terjedése miatt február végéről elhalasztott dél-koreai labdarúgó-bajnokság. A 12 csapatos K-liga pénteki bejelentése szerint a meccseken szigorú óvintézkedéseknek kell megfelelni. A találkozókra zárt kapuk mögött kerül sor, a mérkőzéseken pedig többek között tiltott a kézfogás, illetve a játékosok egymással és a bíróval sem beszélhetnek. "Az olyan dolgok nem jelentenek problémát, mint a köpés megtiltása, de hogy ne beszéljünk a csapattársunkkal, az ki van zárva" - kommentálta kissé méltatlankodva a szabályokat Kim Do Hjeok, az Incheon United csapatkapitánya. A csapatok az elmúlt időszakban már edzhettek és a mostani héttől már edzőmeccseket is vívhatnak. (MTI)

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Dárdai Bence
A hírek szerint a Liverpool és a Manchester United is szeretné leigazolni a Hertha 18 éves német-magyar támadó középpályását, Dárdai Bencét.
Tiszakécske
Edzőváltás
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően távozott a Tiszakécske éléről Kis Károly vezetőedző, utódja Balogh Pál lett.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
A Kecskeméti TE meghosszabbította Szabó Alex szerződését.
Tovább az összes átigazoláshoz