Az angol válogatott 10-0-ra nyert San Marino vendégeként hétfőn a jövő évi katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozatának magyar érdekeltségű I csoportjában, a hatos utolsó körében, ezzel kijutott a tornára. Az Eb-döntős háromoroszlánosoktól Harry Kane az első játékrészben 15 perc alatt négy gólt szerzett, így – Vivian Woodward, Dixie Dean és Tommy Taylor után negyedik angol játékosként – sorozatban második válogatott mérkőzésén talált be legalább háromszor az ellenfél kapujába.

A találataikat szinte tetszés szerint szerző angolok végül tízszer voltak eredményesek, legutóbb 1964-ben az Egyesült Államoknak lőtt ennyi gólt az együttes. A csoport másik mérkőzésén az albánok odahaza 1-0-ra legyőzték Andorrát, ezzel a csoport harmadik helyén zártak.

Svájc kijutott a jövő évi katari labdarúgó-világbajnokságra, amelynek európai selejtezősorozatában, a záróforduló hétfői játéknapján legyőzte Bulgáriát, az Európa-bajnoki címvédő Olaszország pedig pótselejtezőre kényszerül. A zárókör előtt Svájc és Olaszország azonos pontszámmal állt, de utóbbinak jobb volt a gólkülönbsége. Hétfőn a svájciak gól nélküli első félidő után végül magabiztosan, négygólos különbséggel verték Bulgáriát Luzernben – a házigazdák két találatát videoellenőrzés után nem adták meg -, miközben az olaszok Belfastban csak 0-0-s döntetlent értek el a vendéglátó északírekkel.

Az F csoportban a továbbjutás szempontjából nem maradt kérdés az utolsó körre, hiszen korábban eldőlt a dánok biztos vb-részvétele, miként az is, hogy a pótselejtezőn a skótok folytathatják szereplésüket. A két csapat hétfőn egymással meccselt Glasgow-ban, ahol a házigazdák bizonyultak jobbnak 2-0-ra. A tíz csoportból az elsők jutnak ki a 2022-es, katari világbajnokságra, a másodikok pedig pótselejtezőt játszhatnak a részvételért. Mellettük a Nemzetek Ligájából a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen.

A 12 csapatot majd három csoportra osztják és egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzdenek majd meg a fennmaradó három helyért. (MTI)

Európai vb-selejtezők, 10. (utolsó) játéknap:

C csoport:

Észak-Írország – Olaszország 0-0
Svájc-Bulgária 4-0 (Okafor 48., Vargas 57., Itten 72., Freuler 91.)

Így jutott ki Svájc a vébére

F csoport:

Ausztria-Moldova 4-1 (Arnautovic 4., 55. – 11-esből, Trimmel 22., Ljubicic 83., ill. Nicolaescu 60.)
Izrael – Feröer-szigetek 3-2 (Dabbur 30. – 11-esből, Weissman 58., Peretz 75., ill. Vatnhamar 62., Olsen 72.)
Skócia-Dánia 2-0 (Souttar 35., Adams 86.)

I csoport:

San Marino-Anglia 0-10 (Maguire 6., Fabbri 15. – öngól, Kane 27., 32., 39., 42., Smith Rowe 58., Mings 69., Abraham 78., Saka 79.) Kiállítva: D. Rossi 68. – San Marino
Albánia-Andorra 1-0 (Cekici 74. – 11-esből)

Az angolok 10 gólja