A tavaszi U17-es Európa-bajnokságon megszerzett vb-kvalifikációt követően először játszik nemzetközi mérkőzést a 2002-es korosztály válogatottja, immár az U18-as nemzeti csapatként. A szakmai stáb az augusztus-szeptemberi öt felkészülési meccs alapján jelöli ki az őszi, brazíliai világbajnokságra utazó keretet, ezért a játékosok számára komoly tétje van a soros találkozóknak – írja az mlsz.hu.

Különösen fontos ez az időszak azoknak a labdarúgóknak, akik az Eb-n nem vettek részt, de a világbajnokságon ott szeretnének lenni, ők most tudják meggyőzni Preisinger Sándor szövetségi edzőt arról, hogy helyük van az együttesben. A csehek elleni keddi találkozó ebből a szempontból kulcsfontosságú lesz több labdarúgó számára, a Jezek-torna első játéknapján ugyanis a vasárnap bajnokit játszó alapemberek még nem léphetnek pályára, így a keret újoncai máris a kezdőcsapatban kapnak lehetőséget. Dolgukat nehezíti, hogy a cseh csapat kifejezetten erős, ezt májusban, az Európa-bajnokságon is bizonyította: a mostani torna házigazdája csoportját megnyerve jutott a legjobb nyolc közé az írországi Eb-n, ahol a franciák állták útját.

A Jezek-tornán idén hat csapat vesz részt, a mieink a csehekkel és a lettekkel kerültek egy csoportba. A keddi és a szerdai csoportmérkőzés után szombaton egy helyosztó vár együttesünkre.

– Nehéz mérkőzéssel kezdünk, a fizikálisan rendkívül erős csehek az Európa-bajnokságon is megmutatták, hogy kiváló csapatuk van. A kerettagok egy jelentős részét nélkülöznünk kell ezen a találkozón, hiszen akik vasárnap bajnokit játszottak, még nem kaphatnak meccsterhelést. A keret minden tagja kiérdemelte a meghívót, ezért maximálisan megbízom az összes játékosomban, függetlenül attól, hogy ott volt-e az Európa-bajnokságon vagy újonc a keretben. Arra készülünk, hogy jó meccset játsszunk a csehek ellen, és egy lépést tegyünk a döntőbe jutás felé a tornán –mondta az mlsz.hu-nak Preisinger Sándor.

A mieink hétfőn délután érkeztek meg teplicei szállásukra, majd egy edzés szerepelt a csapat programjában. A cseh és a magyar válogatott kedden 17.00 órakor mérkőzik meg egymással Roudnice Nad Labemben.

Az U18-as válogatott kerete a Jezek-tornán:

Kapusok: Hegyi Krisztián (West Ham), Megyeri Gábor (Honvéd-MFA)

Védők:  Buna Gábor (Honvéd-MFA), Dávid Zoltán (Békéscsaba), Balogh Botond (Parma), László Dávid (Honvéd-MFA), Orosz Donát (DVTK), Szabó Alex (Honvéd-MFA), Iyinbor Patrick (Ferencváros), Hosszú Zétény (Puskás Akadémia)

Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Major Sámuel (Salzburg), Kosznovszky Márk (Parma) , Kovács Dominik (Honvéd-MFA)

Támadók: Szalay Szabolcs (Illés Akadémia), Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Molnár Rajmund (Benfica) , Hajdú Roland (Ferencváros), Németh András (Genk), Farkas Balázs Kesző (Győri ETO)