A Gemius Hungary tanácsadó cég reprezentatív online közvélemény-kutatása azt vizsgálta, hogy a magyarok milyen módon követik a meccseket, kire tippelnek, kinek szurkolnak (a hazai csapaton kívül). A felmérés érdekes eredményeket hozott több kérdésben, a hirado.hu cikkét idézzük az alábbiakban.

HOL NÉZI?

A válaszadók valamivel több, mint harmada mondta, hogy figyelemmel fogja kísérni a közvetítéseket. A megkérdezettek fele otthon, egyedül, másik fele tévén, de társaságban nézi majd a focilabda útját. Ez utóbbiak főleg a fővárosi és nagyvárosi fiatalok közül kerülnek ki. Az on-line eszközök térhódítását jelzi, hogy 48 % (!) ezeket is használja majd a tájékozódásra. Ebből 20% interneten élőben, ugyanennyien neten, de utólag, 8% pedig okos telefonon, vagy tableten nézi az élő adást. E szegmensekben is a városi fiatalok vannak nagy többségben.. Csupán a válaszadók 3% fog kiutazni Franciaországba.

KIVEL NÉZI? KI NEM NÉZI?

Tízből három válaszadó fanatikus rajongó, akiknek “mindennél előbbre való”, hogy folyamatosan követhesse a meccseket. Nagyjából ugyanennyien baráti társaságban, vagy családi körben nézik majd az EB-t, és az alkoholt sem vetik meg közben.

A válaszadók 40%-a partnerével együtt foga nézni a meccseket. Minden ötödik nő mondta, hogy párjuk figyelemmel követi majd a foci EB-t. Meglepő, hogy a harmaduk nemmel felelt e kérdésre. Az igennel válaszolóknak csupán 16%-a érzi magát elhanyagolva a meccsek alatt. Csupán 15%-ukat idegesíti, hogy a párjuk csak a meccsekre koncentrál, vagyis ez a többséget nem zavarja. Talán az adhat némi magyarázatot rá, hogy a „Szervez-e programot magának a meccsek idejére?” kérdésre a válaszadók 67%-a felelt igennel.

Az ellenpontok: a férfiak elenyésző része (2%-a) szerint párjuk figyelemmel kíséri majd az EB-t, és ugyanennyien elhanyagolva érzik majd magukat emiatt. Majdnem tizedük szervez magának alternatív programot a meccsek idejére. A kutatás külön kitér a nők meccsnézési szokásaira is. 67%-uk alternatív programot szervez magának a meccsek idejére.

MIT VÁR A MAGYAR VÁLOGATOTTÓL?

Mérsékelten még a csodavárás is jelen van a hazai szurkolókban: 3% szerint a magyar csapat áll majd a dobogó felső fokára, 1% pedig a döntőbe várja a csapatot. A másik véglet: 14% szerint egyetlen meccset sem nyerünk. Majdnem 50% ad esélyt egyetlen győzelemre, körülbelül harmaduk szerint pedig továbbjutunk a csoportunkból.

KINEK SZURKOL?

A hazaiakon kívül a legtöbben (26%) a németeknek, 20% a spanyoloknak drukkol. 13% Anglia, 12% Olaszország, 8% pedig Franciaország nemzeti 11-ét szeretné győztesnek látni.

KI NYERI AZ EB-T?

A válaszadók nagy többsége (53%) szerint Németország nyeri majd a viadalt. Körülbelül ennek fele, a spanyol válogatottra, 8% Franciaország, 5% Olaszország, 3% pedig Anglia nemzeti tizenegyére tippel.

KI LESZ A GÓLKIRÁLY?

A „ki lesz a gólkirály?” kérdésre válaszolók fej-fej mellett (20, illetve 19%-ban) Cristiano Ronaldot és Thomas Müller hozták ki. Futottak még: Lewandowski, Griezman és Vardy. A honfiúi kebel e kérdésben is büszkén dagad: 9% szerint Böde Dániel próbálkozásai találnak legtöbbször célba.