HA WALES MEGY TOVÁBB…

Kassai Viktor keddi, budapesti Eb-visszatekintésében arról is beszélt, melyik volt számára a legemlékezetesebb pillanat az elmúlt egy hónapban.

Nagyon nehéz kiemelni egy meghatározó pillanatot. Nagy öröm, hogy Ring Gyurival együtt testközelben is ott lehettünk az első pillanattól az utolsóig az Eb-n – de a társaink lélekben velünk voltak. Majdnem 100 bíróval indult el az Eb, a végére heten maradtunk, és abban voltak még magyarok, ez nagy dolog. A harmadik Eb-men vettem részt, és azt vallom, hogy egy-egy siker kicsúszhat, ahogy egy csapatnak, egy játékosnak, úgy egy bírónak is, ezért is fontos, hogy az elmúlt tíz évben folyamatosan kaptunk rangos feladatokat nemzetközi színtéren a csapatommal. A teljesítményt mindig hosszú távon kell értékelni. Ez az Eb sikeres volt, de nem elsősorban amiatt, mert a döntőben negyedik játékvezetőként lehettem jelen, hanem mert addig három meccset is vezethettünk – kezdte Kassai Viktor az Eb-ről szóló összértékelését, aki sokáig a döntőre is esélyes volt.

Sorsát a Portugália-Wales mérkőzés is befolyásolta, hiszen utóbbi csapat továbbjutása esetén alighanem a finálét is ő vezethette volna. Arra a kérdésünkre, hogy az ominózus elődöntő alakulását hogyan élte meg, így reagált.

Mivel nem volt befolyásunk az esemény alakulására, ezért próbáltunk nem foglalkozni ezzel. De összességében nem mondható ki, hogy ha Wales megy tovább, akkor biztosan mi vezetjük a döntőt, a szerb játékvezetői team is esélyes volt. Ez már a múlt, így alakult, felesleges vele hosszabban foglalkozni. Ezzel együtt sem félig üres a pohár, hanem majdnem tele van. Ennél több aligha várható volt el tőlünk, mint hogy az Eb első napjától az utolsóig kapjunk feladatot.

 

C. RONALDO VISELKEDÉSE TELJESEN NORMÁLIS VOLT

Kassai a döntő legvégén is reflektorfénybe került, Cristiano Ronaldo alakítása révén, negyedik játékvezetőként találkozott vele a kispadnál.

Mindenki látta, mi történt: egy Eb-döntő hosszabbításának utolsó 2-3 percében ő így élte meg a helyzetet, higgyétek el, alighanem Ti sem tudnátok nyugodtan a kispadon ülni ilyenkor, alighanem én se tennék másként. Teljesen normális, emberi dolog volt ez a részéről. Pár percre volt az álma elérésétől, szerintem a játékvezetőnek kellően empatikusnak kell lennie ilyenkor, én is ezt tartottam szem előtt. Érthetően látványos dolog az, ha egy sztárjátékos másodedzőként viselkedik a technikai zónában, de ez teljesen normális jelenség a futball világában.

Társai körül Ring György az emelte ki, hogy kiegyensúlyozott szereplést hozott ez az Eb a bíróknak, nem volt olyan meccs, ami kifejezetten a játékvezetőkről szólt volna, míg Bognár Tamás azt hangsúlyozta, hogy rendkívül pozitív volt a játékosok hozzáállása a tornán, nagyon jól álltak a játékvezetői döntésekhez, nem voltak látványos reklamálások, ezt pedig így jó iránynak gondolja, ami megkönnyíti a játékvezetők dolgát.

 

EXTRÉM MECCSNÉZÉS AZ OSZTRÁK BÍRÓKKAL

Szóba került természetesen az is, hogy a magyar válogatott jelenléte hogyan hatott a magyar bírói team mindennapjaira is.

Nekünk is újdonság volt, hogy a magyar válogatott is kint van a tornán. Furcsa volt, de meglehetne szokni. Érdekes volt úgy felkelni reggel, hogy tudtuk, este a válogatott játszik. Több osztrák kolléga is volt az Eb-stábban, velük néztük extrém körülmények között a nyitómeccsünket, az emlékezetes volt – mondta Kassai.

Ring György kihangsúlyozta, hogy azok a játékvezetők, akik esetleg a mieink meccsén működtek közre, megdicsérték a magyar játékosok hozzáállását, pozitív volt az összkép a csapat viselkedését tekintve.

A torna elején még nem nagyon beszéltek a mieinkről, idővel aztán egyre többet dicsérték a kollégák is csapatunkat, ez egyértelműen érezhető volt – mondta erről Farkas Ádám.

 

Bognár Tamás elárulta azt is, hogy afféle scout segítette a játékvezetők dolgát is, segítették feltérképezni az egyes csapatokat és játékosokat, így a bírók pontosan tudták, kitől mi várható. A magyar játékvezetőket is megkérdezték, mely játékosunktól mi várható a pályán – az külön öröm volt, hogy a játékosok mentalitása, viselkedése kiváló volt az Eb alatt a meccseken, nagyon kevés volt a bírókkal szembeni arrogáns viselkedés.