De nézzük a buktatókat, valamint a megoldások is kicsit részletesebben!

Sosem egyszerű egy új szoftver bevezetése

Több okból kifolyólag sem egyszerű egy új program bevezetése. Sőt, kifejezetten nehéz, ha egy sok folyamatot érintő rendszerről van szó, amit ráadásul sokan is használnak.

Ha dobozos rendszerről van szó, akkor hozzá kell igazítani a folyamatainkat! Ha viszont egyedi fejlesztésről beszélünk, akkor ki kell találnunk, hogy mit és hogyan szeretnénk benne látni és elvégezni. Azt le kell szögezni, hogy egy komplex rendszernél ez időigényes előkészületet és bevezetést jelent.

De mindez nem ok arra, hogy már azelőtt feladjuk, mielőtt elkezdenénk. Ugyanis egy új rendszer számos új lehetőséget, gyorsabb és hatékonyabb folyamatokat tesz lehetővé. Megéri rászánni azt a kis időt, ami később sokszorosan fog megtérülni.

Persze itt számolnunk kell azzal is, hogy a munkavállalók többsége nem szereti a változást, nehezen éli meg. Ugyanakkor azzal, hogy megfelelően felkészítjük őket, bevonjuk a folyamatokba a jártasabb kollégákat, máris mindenkinek könnyebb lesz minden. De az igazán nagy segítséget a helyi kulcsfelhasználó és a helyi oktatás megléte jelenti majd. Mindkettő nagyon fontos!

Ha az Ön cége is új rendszert szeretne bevezetni, keresse a kiváló szoftvereket gyártó Mav-IT.hu szolgáltatásait!

A kulcsfelhasználó kijelölésének fontossága

Minden csapatban van legalább egy olyan személy, aki gyorsan elsajátítja az új dolgokat. Ő az, aki mindig elsőnek fogja készség szinten használni az új eszközöket, szoftvereket, ő tudja fejből az összes folyamatot. Ő lesz a tökéletes kulcsfelhasználó.

A kijelölt személy lesz az, aki főként együtt fog dolgozni a fejlesztőkkel. Ő lesz az, aki a legtöbbet tud majd segíteni, hogy a fejlesztők tisztán lássák a cég folyamatait. Később neki kell majd helyben segédkeznie a többi kollégánál is, ha nem tudnak valamit.

Ő tud majd beállításokat elvégezni az új programon, és az új kollégák betanítása is az ő feladata lesz. Apróbb hibák megoldására, javítására is képes lesz, a nagyobbakat pedig megfelelően tudja majd továbbítani a fejlesztők felé.

Új szoftver bevezetés hatékonyan: a helyszíni oktatás fontossága

Amikor megtörtént minden előkészület (kollégák tájékoztatása, kulcsfelhasználó kijelölése és bevonása a tervezésbe), akkor jöhet a helyszíni oktatás. Ennek természetesen több előnye is van.

Költséghatékony, mert nem kell a teljes csapatot utaztatni. Minden kérdésre szakértők válaszolnak, az elméleti mellett pedig gyakorlati része is van az oktatásnak. Ha a fentieket betartva vezet be új rendszert, sokkal gördülékenyebb lesz a folyamat, mintha ezeket a lépéseket kihagyja.