A viccet félretéve, az arannyal kapcsolatban mindenki asszociál valamire. Olyan fogalom ez, amelyet a világ minden táján értenek, a kollektív tudat része. Többnyire színaranyra gondolunk, ha értékkel kapcsolatban kerül elő a kifejezés. A fotózásban az arany óra a kék óra előtt és után kell várni ezt az időpontot. Ez az első és utolsó napfényes óra, amikor különleges fénybe borul a világ.

A nagyvárosok utcáit járva azonban nagyon sok helyen a törtarany-felvásárlás táblájával találkozunk. A törtarany nem ugyanaz, mint a törött arany, tehát nem megrongált, fizikálisan kettétört arany ékszerre kell gondolni. Minden használt arany ékszer törtaranynak számít. Amikor ugyanis vásárolunk egy új ékszert például a Juta Óra-Ékszertől, abban benne van nemcsak az anyag ára, hanem az ékszerész munkaideje, tudása is. Ezért van az, hogy a törtarany ára néhány százaléka az újénak. A zálogházak például ezért tudják olcsóbban adni az arany ékszereket. 

Az aranyról

Az arany a természetben más fémekkel együtt jelenik meg. Ezüsttel, rézzel, ólommal jár együtt, amelyeket le kell választani róla. Ezt amalgámozással vagy ciánlúgozással lehet megtenni. Kitermelése sem olcsó, ráadásul nemcsak a környezetet rombolja, hanem az emberiséget is. Az aranyláz idején a kalandorok között magas volt a halandóság, hiszen könnyen megbabonázta őket a vélt gazdagság, így semmi nem volt drága, ha a megszerzéséről volt szó. Ma Kína tette rá a kezét a kitermelés jelentős részére, mértéket alig tartva bányásszák a Föld készleteit. Ugyan egyesek szerint a tengerek és óceánok alatt rengeteg van, annak kinyerésére még nincs megfelelő technológia.

Az arany nemcsak ékszerek formájában jelenik meg, hanem az elektronikai tárgyakban is akad belőle. Egyes cégek már erre szakosodnak, hogy kinyerjék a hulladékból a nemesfémet. Fontos értékmérő is egyben, hiszen az országok aranytartaléka valóban aranyrudakban van. Befektetési célból magánemberek is vásárolják, hiszen értéke állandó, nem szokott negatívba esni. Kevésbé befolyásolják a pénzemberek kijelentései, nem köthető egyetlen nemzet valutájához sem.

A törtarany eladása, vásárlása

A törtaranyat szinte bárhol, bármelyik ékszerüzletben átveszik, tehát nemcsak a zálogházakban. Általában levonják az új ékszer árából, vagy kifizetik készpénzben. Jó megoldás lehet a pár nélküli fülbevalók esetében, vagy ha olyan sérülést szenvedett az ékszer, amely nem javítható költséghatékonyan. De a megunt, nem hordott divatékszer is becserélhető, hiszen törtaranyként beszámítják és új vásárlásakor. Néhány helyen akár karórát is lehet venni, nem ragaszkodnak az ékszerhez. Fontos, hogy megbízható helyet keress, ahol korrekt tájékoztatást kapsz!