A szűrővizsgálatok életeket menthetnek

Az, hogy jelen pillanatban tünet- és panaszmentes vagy, nem jelenti azt, hogy teljesen egészséges is vagy. Azért, hogy a szervezetedben zajló folyamatokról átfogó képet kaphass, célszerű rendszeres időszakonként különböző szűrővizsgálatokon részt venned. Ezek segítségével időben kiderülhetnek a rejtett betegségeid, ahogy az is, hogy az adott betegségtől éppen akkor nem kell tartanod.

Léteznek életkoronként ajánlott szűrővizsgálatok:

– 21 éves kortól a méhnyakrákszűrés
45 éves kor felett 2 évenként a nők esetében mammográfia, a férfiaknál prosztatavizsgálat
50 éves kor felett 3 évente vastagbélszűrés

A legfontosabb, életkortól független szűrővizsgálatok

– Vérkép és vizeletvizsgálat – évente érdemes a máj- és a vesefunkciót, a szervezet zsír- és hormonháztartásáról árulkodó értékeket ellenőriztetni.
– Látásvizsgálat – ha kontaktlencsét viselsz 3 havonta, ha nem, akkor évente lehet rá szükséged. Minél hamarabb kiderül a látásromlás, annál könnyebben orvosolható a baj.
– Nőgyógyászati szűrés – évente ajánlott, az olyan rosszindulatú betegség, mint a méhnyakrák így fedezhető fel és kezelhető a legbiztosabban
Tüdőszűrés 40 éves korig kétévente, majd évente érdemes elvégeztetni, és nemcsak a dohányosok számára ajánlott. A tüdőrák korai felismerése életet ment.
Melanoma szűrés – évente kellene a bőrgyógyász segítségét kérned abban, hogy feltérképezze a bőrödön lévő valamennyi elváltozást.
Nyakiverőér-ultrahang – 3 évente ajánlott azoknak, akiknek a családjában szív- és érrendszeri betegség fordult elő
Vérnyomásmérés, rizikófelmérés, EKG évente, a magas vérnyomás értékekhez hozzá tud szokni a szervezeted, ahogy a magas vércukorszinthez is. Mindkét betegség markánsan rombolja az egészséget, rontja a szervek állapotát, ami idővel visszafordíthatatlan következményekkel (látásromlás, vakság, veseelégtelenség, stroke) jár.

Fogászati szűrővizsgálat

A rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat nem tartozik a magyar lakosság kedvencei közé, ami meg is látszik a foghiánnyal, fogszuvasodással, fogfájással küzdők számán. A Jildent Clinique francia nyelvű praxisában jelentkező külföldi fogászati turisták tisztában vannak a fogazat épségének, az esetleges foghiányok pótlásának, a szuvas fogak eltávolításának fontosságával. Sokszor több ezer kilométert is utaznak annak érdekében, hogy a fogsoruk újra tökéletes legyen. A cél elérése érdekében fogtöméseket, fogászati héjat, koronákat és hidakat, fogászati implantátumokat használnak eredményesen. 

Az elvégzett elsődleges állapotfelmérés egyben szűrővizsgálat is – fény derül a különböző elváltozásokra, szájhigiénés problémákra, esetleges rákmegelőző állapotokra.