A számítógépes látás szindrómáról

A monitor előtt dolgozó emberek jól ismerik a CVS-t, azaz a számítógépes látás szindrómát. Ez egy tünetegyüttes, melynek része lehet a fejfájás, a szemszárazság vagy szemvörösödés, de a rossz alvásminőség is.

Talán köztudott, hogy a monitorok kék fényt bocsátanak ki magukból, így aki hosszasan a képernyőt figyeli, elfáradhat a szeme, megfájdulhat a feje. A kékfény-szűrős szemüvegek viselésével azonban sokat tehetünk egészségünkért. Aki számítógépes munkát végez, annak szinte kötelező, de mindenki másnak is, aki gyakran néz tévét vagy sokat játszik a telefonján.

Manapság csúcsteljesítményű technikai újdonságok vesznek minket körbe: az okostelefonoktól kezdve a LED-es világításon át a lapostévéig minden bocsát ki kék fényt magából, ez pedig megterheli a szemet. Ha valaki nem tud jól aludni éjszakánként, az is ennek a számlájára írható. A kék fény ugyanis befolyásolja a melatonintermelést – agyunk azt hiszi, hogy még nappal van – ez vezet a kialvatlansághoz.

 Mi a megoldás? Monitor szemüveg!

Aki számítógépes munkakörben dolgozik, biztosan hallott már a védőszemüveg előnyeiről. Ha még csak gondolkozol rajta, hogy te használj-e ilyet, mindenképp azt javasoljuk, hogy igen! Dizájnos, ugyanakkor visszafogott, a munkához jól használható szemüvegeket találsz az EYESHIELD monitor szemüvegek között. Ezek dioptria nélküliek, tehát bárki számára elérhetőek. Ráadásul, ha innen rendelsz szemüveget, egy vakvezető kutya kiképzését is támogatod, ez pedig igazán jóleső érzés.

Tok és törlőkendő is jár minden termékük mellé, ez fontos szempont. A kínálatból lehet választani típus és a keret színe szerint is: a hagyományos feketén kívül kapható kék, rose, gunmetal és bronz is. A monitor szemüveg komfortos viselet: nem terheli meg a fület, a szárak csúszásmentesek, az orrtám pedig kényelmes.

Hogyan szerezz be monitor szemüveget?

Sokan nem is tudják, de bizonyos munkakörökben dolgozóknak ingyen jár a szemüveg. Akik naponta több órát töltenek a monitor előtt, azoknak kétévenként szemvizsgálatot rendel el a munkáltató, s ilyen esetben felírhatnak számára a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveget. Minden esetben érdemes konzultálni a HR osztállyal, akik biztosan tudják a szemüvegigénylés lépéseit.

Egyébként is fontos óvni a szemünk egészségét. Végezzünk gyakran szemtornát, és tartsunk óránként 10 perces szünetet, ahogy a rendelet is előírja. Még egy jó ötlet a látásromlás elkerüléséhez: a 20-20-20-as szabály. Ennek lényege: 20 percenként 20 másodpercig fordítsuk el a tekintetünket a monitorról és nézzünk 20 lábnyi, azaz 6 méteres távolba. Így elkerülhetjük a digitális szemfáradtságot.