Először próbálkozzunk a tévé előtt

Ha már úgy látjuk, gyermekünk elég nagy, megmutathatjuk kedvenc játékunkat a tévében meccsközvetítéskor. Meséljünk neki közben a játékról, és ha érdeklődik, készséggel magyarázzuk el a játék lényegét. Figyeljük a reakcióit: ha tetszik neki, akkor valószínűleg szívesen ki fog velünk jönni egy meccsre is.

A szobatisztaság az egyik legfontosabb

Ha nem szeretnénk spontán pelenkázó szünetet tartani a focimeccs alatt, akkor mindenképp érdemes megvárni életünk szeme fényének szobatisztává való cseperedését. Még ha a kedvesünkkel együtt is hódolunk a játék izgalmának, akkor sem túl örömteli felváltva ellátni a kicsit, és minden alkalommal pelenkázó alátét meg táska társaságában tölteni a játékidőt. Inkább a pihenésnek és a gyermekünkkel való örömteli kikapcsolódásnak szenteljük ilyenkor magunkat. Vagyis már csak emiatt is érdemes megvárni azt, amíg a kicsi megtanulja használni legalább a bilit. Mikor jön el ez az időszak? Manapság ez átlagosan 20 és 35 hónapos kor között várható, de természetesen babafüggő a történet. Épp ezért fontos kitérni a csemeténk lelki érettségére is.

Fontos a kicsi egyéni lelki érettsége

Minden gyermeknél más-más az az időszak, amikor a kicsik valóban megfelelően kezdik el érzékelni a világot. Néhányan még pár éves korukig félénkek lesznek és a nagyobb zajoktól is megrémülnek, amíg mások érdeklődve figyelnek. Sőt olyannyira érzékelik a teret és a felnőtteket, hogy képesek együtt örülni még egy focimeccsen is a többi szurkolóval. Figyeljük meg a jeleket. Ha gyermekünk már szobatiszta, de még a szociális készségei nem fejlődtek ki megfelelően, addig inkább ne vigyük ki, hiszen hamar elunja a játékot, és idő előtt haza akar menni. A futball megvár, nem érdemes erőltetni sem a dolgot.