A prémium minőségű Eggersmann lótápok közel 50 éves tapasztalattal készülnek egy német családi vállalkozásban, amelynek célja, hogy a lovak számára a lehető legmagasabb minőségű takarmányt biztosítsa.

A lovak emésztőrendszerének sajátosságai

Mivel a lovak emésztőrendszere érzékeny és sérülékeny, így az etetett tápláléknak rendkívül nagy jelentősége van. A lovak kényesek a takarmány tisztaságára.

A ló emésztése a gyomorban kezdődik, mivel nyáluk nem tartalmaz emésztőenzimeket. A gyomorban a fehérjék és a keményítők emésztődnek, a cukrok, fehérjék és zsírok feldolgozása pedig a vékonybélben zajlik. A remesebélben és a vakbélben lelassul az emésztés, és a takarmányok rosttartalma illó zsírsavakra bomlik, majd ezek, egyéb tápanyagokkal felszívódva energiaforrásként hasznosulnak.

A lovak természetes körülmények között legelő állatok, fűfélékkel, egyéb növényekkel táplálkoznak, gondosan megválogatják, hogy mit esznek meg. A napból kb. 16 órát legeléssel töltenek, emésztőrendszerük is ehhez igazodik.

Mit kell tudni a lovak takarmányozásáról?

Mesterséges körülmények között a lótartók, tenyésztők felelőssége, hogy a megfelelő tápanyagdús takarmányt és kiegészítőket megadják a lovaknak. A manoequestrian.hu prémium lótápjai, mint például az Eggersmann tápok, támogatják lova immunrendszerét és fejlődését minden életszakaszban.

A lovak takarmányozását – amennyiben nem legelőn tartjuk őket – az emésztőrendszerük jellegzetességei miatt gyakran és kis adagokban kell biztosítani. Mindig legyen elegendő tiszta ivóvizük is! A napi takarmányadag a testtömeg kb. 3%-a, több adagra elosztva. Ez egy átlagos hobbiló esetében kb. 8-10 kg minőségi kaszált szénát és kb. 4 kg abrakfélét jelent.

A lótakarmány legnagyobb hányada ún. tömegtakarmány, amely fűszénákat, zöldtakarmányt, szálastakarmányt jelent, illetve az abraktakarmányok, mely alatt zabot, kukoricát, árpát, búzát, rozst, cirkot, kölest értünk.

De ide tartoznak még az olajos és hüvelyes magvak, valamint az ipari tápok, amelyek megfelelő mikroelem- és vitaminkiegészítést is tartalmaznak, és valamilyen granulátum formában kerülnek forgalomba. Egyéb takarmányok lehetnek még a gyökér- és gumós növények, gyümölcsök, ipari melléktermékek (melasz, búzakorpa, sörélesztő).

Amennyiben takarmányváltást tervez, azt fokozatosan, 6-10 nap alatt szoktatva szabad csak bevezetni, a lovak érzékeny emésztőrendszere miatt.

Fontos, hogy a lovak számára mindig álljon rendelkezésre elegendő mennyiségű, megfelelő tisztaságú és hőmérsékletű ivóvíz.

A prémium lótápok előnye, hogy minőségük és tisztaságuk szigorúan ellenőrzött, így tökéletesen alkalmas a lovak egészséges etetésére.