Amennyire csak lehet, igyekszünk tehát szemléltetni magának a solera módszernek a hamisítatlan szépségét és különleges jellegét. Persze az így készített sherry egyébként is önmagáért beszél.

A sherry készítése és a solera módszer közötti szoros összefüggés

Az egyébként eredetvédettnek számító sherry kapcsán fontos tudni, hogy maga a nevet csak a Jerez de la Fontera, Sanlúcar de Barrameda vagy El Puerto de Santa Maria környezetében termesztett palomina szőlőfajtából készülő bor kaphatja. Olyan szőlőről van ugyanis szó, amelyik kellőképpen lédús, nem túl karakteres, de gyorsan oxidálódó.

Az eljárás keretei között 15-18 százalékos szintig erősítik a friss bort brandyvel, ezután pedig hordóba töltik. Ennél a pontnál jön képbe az egészen a 19. századtól alkalmazott solera rendszer.

Amit a solera módszer lényegéről alapvetően tudni érdemes

A solera rendszer keretei között rendszerint három vagy négy hordósort állítanak precízen egymás tetejére. Aztán szigorúan mindig a legalsó hordósor lesz az, amelyikből az egyébként már kellően érett és palackozásra kerülő sherryt kiveszik.

Fontos, hogy maximum a hordó egyharmadának megfelelő sherry mennyiséget veszik ki egyszerre. Az így hiányzó rész pótlása mindig az eggyel feljebb lévő második hordóból történik. Vagyis a második sort a harmadikból, a harmadikat a negyedikből pótolják.

A solera rendszerben a legfelső hordókat újborral szokás tölteni, arra gondosan figyelve, hogy a legfelső hordó sose legyen tele. Mindjárt rátérünk arra is, hogy miért követik ezt a speciális eljárást.

A solera rendszer gyakorlati alkalmazásából eredő hozzáadott értékről

A solera rendszerben a hordókat nem zárják le teljes mértékben. Merthogy a benne lévő ital a levegővel érintkezve sokkal több értéket teremthet. A metódus folyományaként ugyanis különleges réteg keletkezik az élesztőgombából, jellegzetes ízt és védelmet biztosítva ezáltal a bornak.

Persze az eljárásnak létezik még magasabb foka. Merthogy a legprofibb solera rendszerek esetében az ürülő hordók utántöltése is úgy van megoldva, hogy az ital tetején kialakult és „bőr” elnevezésre hallgató speciális élesztőréteg ne tudjon sérülni.

Természetesen a minőségi italokat előnyben részesítők lesznek a folyamat haszonélvezői, hiszen a solera rendszer legalsó hordóiból kikerült ital egyenletesen magas és természetesen kifogástalan minőséget képvisel.

Ezek tehát azok a speciális tényezők, amelyeknek köszönhetően a solera módszernek messze földön a csodájára járnak, a birtoklói pedig mindent megtesznek a védelme érdekében.