Ma már szinte mindent szabvány határoz meg, így természetesen a víz elleni védelemre is született is egy az elektromos eszközök kapcsán, amelynek segítségével jól behatárolható, hogy az adott műszaki cikk mennyire ellenálló. A következő cikkben tehát az IP védettségről és néhány ehhez kapcsolódó termékről lesz szó.

IP védettségi szabvány – Miért fontos?

Az IP védettségi szabvány tulajdonképpen a különféle elektromos termékek áramkörét borító védőházzal kapcsolatos, és meghatározza, hogy mennyire ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. 

Az IP szabvány 4 karakterből áll, két betűből és két számból. A szabvány elején két konkrét betű található, amely gyakorlatilag az “International Protection Marking” kifejezést jelöli. Ennek jelentése; nemzetközi védelmi szabvány.

Az IP karakterek jelentése

A betűk után egy szám következik, amely a szilárd testek, a por, a rovarok elleni védettségi szintet jelöli. Ezt egy 0-6-ig terjedő skála segítségével érzékelteti. A 0 egyértelműen a védelem hiányára utal, és így nő az érték a 6-os fokozatig, amely már a teljes védelemmel egyenlő.

Az utolsó szám a víz elleni védelemmel hozható összefüggésbe, s ez már 0-9-ig terjedhet. Hasonlóképpen itt a 0 azt jelenti, hogy a termék semmilyen mértékben nem védett a vízzel szemben. A 9 pedig az erős vízsugár elleni védelmet jelenti. 

Mielőtt berendezés vásárlására szánnád el magad, érdemes az egyes szintekhez kapcsolódó védelmi funkcióról is többet megtudni. A Designmarket lámpák kínálatában számos különböző tulajdonságokkal rendelkező darabbal találkozhatsz!

IP védettség otthonunkban

A lámpák és a kerti kisgépek vagy más elektromos berendezések kapcsán tisztában kell lennünk azzal, hogy azok mennyire vízállóak-e vagy sem. Továbbá minden termékkel szemben más és más elvárásaink lesznek. Egy kerti lámpa legyen a rovarokkal szemben is ellenálló, de a fürdőszobai termékek szintén kellő védelmet nyújtsanak számunkra. 

Hova kell tehát magas IP védettségi szintű termék? A fürdőszobába, a kertbe, a teraszra, a medencébe vagy bárhová, ahol a környezet vizes és rovarokkal teli.

A rovarok és a por ellen például minimum 4-es védelmi szintet érdemes választani, de a nagyon poros környezet igényelhet 5-ös szintet is.

A megfelelő víz elleni védelem kiválasztásához szintén sok dologgal kell tisztában lennünk. Például, hogy mennyire van esőtől védett vagy az öntözősugár közelében elhelyezve a termék, hogy víz alá kerül-e, vagy hogy milyen távolságból éri a víz, stb.