Minden sporthoz más lehet jó választás

Fontos tudni, hogy a sportcipő nem egy univerzális típus, ami minden sporthoz megfelelő. Az egyes mozgásformákhoz más és más lehet a befutó. Nem mindegy például, hogy futunk vagy edzőtermi edzést végzünk, és a futáson belül is számít, hogy az terepen vagy betonon történik-e. A női vagy férfi sportcipő arra hivatott, hogy a lehető legjobban támogassa a mozgást, amit végzünk és stabil alátámasztást nyújtson sportolás közben.

Külön megemlítendők az utcai sportcipők, amik névlegesen szintén sportcipők ugyan, de nem alkalmasak komolyabb terhelésre. Ezek mindennapos utcai sétára tökéletesek, ha a sportos stílus híve vagy, nyugodtan válassz közülük, de ne ezekbe akarj elmenni futni vagy a terembe edzeni, illetve focizásra, kosarazásra sem jelentenek jó választást, bármennyire is hasonlítanak a valódi sportcipőkre. Ettől még farmerrel, pólóval, sőt, melegítővel is jól néznek ki.

Mi passzol a lábadra?

Amellett, hogy milyen sporthoz választasz cipőt, az is egy fontos tényező, hogy passzol-e a lábadra. Mindenkinek más a lábfeje, eltérőek a formák, emiatt nem jó mindenkire egyformán ugyanaz a cipő. Más és más lehet kényelmes számunkra.

Ha nincs lehetőségünk felpróbálni a cipőt, akkor hívjunk segítségül egy már bevált darabot, nézzük meg annak a fazonját. Ez egy nagyon jó támpont arra vonatkozóan, hogy milyen típusban érdemes gondolkodni. Új fazont próba nélkül elég kockázatos vásárolni, hiszen csak akkor derül ki, kényelmesnek érezzük-e, ha felpróbáltuk.
Lényeges tehát, hogy a sportcipő megfelelően idomuljon a lábhoz, mert csak így lesz kényelmes, és így adja meg a szükséges stabilitást.

Mit tudjon a cipő?

Alapvetően attól függ, hogy milyen cipőre van szükséged, hogy milyen intenzitású mozgást végzel. Magas intenzitás esetén a sportcipődnek erősen kell tartania a lábadat, de kulcsfontosságú az is, hogy rugalmas legyen. Vagyis ne érezd úgy, hogy mereven körbefog, tudj benne rendesen mozogni, de az sem szerencsés, hogy ha rálépsz egy kavicsra, azonnal megérzed.

Alacsonyabb intenzitású edzés esetében egy közepes tartást adó, közepesen rugalmas cipő jó választás. Ez megfelel edzőtermi edzésekhez, csoportos órákhoz egyaránt.
Ha valamilyen speciális sportot végzel, például focizol, kosarazol, akkor válogass a kimondottan ahhoz a sportághoz való cipők közül, azzal biztosan nem hozol rossz döntést! Ezek a lábbelik többnyire úgy vannak tervezve, hogy ideálisak legyenek az adott sporttevékenységhez, így biztos lehetsz benne, hogy a lehető legjobb alátámasztást nyújtják, és kellőképpen tudsz majd bennük mozogni is.

Ami pedig a cipők designját illeti, az teljes mértékben az ízlésedre van bízva – feltűnőbb és visszafogottabb darabokkal egyaránt találkozhatsz. Jó nézelődést!